Nvidia proširuje poslovanje, navodno će dizajnirati i čipove za konzole i telekom

Kako bi dizajnirala prilagođene procesore za širok spektar aplikacija, Nvidia proširuje poslovanje navodno otvaranjem sasvim nove poslovne jedinice

Nvidia proširuje poslovanje, navodno će dizajnirati i čipove za konzole i telekom

Lista potencijalnih klijenata za koje će Nvidia dizajnirati čipove, uključuje proizvođače automobila, velike dobavljače usluga u „oblaku” (CSP) i telekomunikacione kompanije, prenosi Reuters pozivajući se na devet izvora. To praktično znači da Nvidia proširuje poslovanje na širok spektar aplikacija, uključujući prilagođene procesore veštačke inteligencije, ali i čipove za telekom i gejming konzole.

Na čelu nove poslovne jedinice koju Nvidia navodno otvara u ove svrhe, biće  potpredsednica kompanije Dina Mek Kini, koja je radila na projektima AMD CPU mikroarhitekture  Cat serije,  kao i nekima od Qualcomm Adreno GPU i Marvell infrastrukturnih procesora. Nova poslovna jedinica dizajnirana je da odgovori na potrebe auto-industrije, konzola, centara podataka, telekomunikacija i drugih aplikacija koje mogu da imaju korist od novih čipsetova.

Iako Nvidia nije zvanično potvrdila postojanje nove poslovne jedinice, profil Mek Kinijeve na Linkedin platformi ukazuje na to da je kao potpredsednica kompanije Silicon Engineering, odgovorna za čipove usmerene na oblak (cloud), 5G, igre i automobilsku industriju, što sugeriše na raznovrsni karakter njenog rada.

I dok sve vodeće CSP kompanije (communications service providers), odnosno pružaoci komunikacionih usluga koriste Nvidia A100 i H00 procesore za radna opterećenja visokih performansi (HPC), mnogi od njih, uključujući Amazon Web Services, Google i Microsoft, takođe koriste sopstvene prilagođene procesore za AI i potrebe opšte namene. Ovo im omogućava optimizaciju troškova kao i optimizaciju performansi i potrošnje energije, ali i štednju značajnih količina novca.

Ipak, za određena radna opterećenja, Nvidia AI i HPC GPU su nezamenljivi. Postoji mnogo radnih opterećenja koja su raspoređena na hardveru, a  pokreće ih prilagođeni čipset. Međutim, trend rasta ka prilagođenom silicijumu je opsežan i tržište brzo raste, što čini da CSP kompanije praktično uzimaju deo kolača kompanije Nvidia.

Nvidia je navodno ušla u preliminarne razgovore sa tehnološkim divovima uključujući kompanije: Amazon, Meta, Microsoft, Google i OpenAI, kako bi istražila mogućnosti za kreiranje prilagođenih čipova, signalizirajući prošireni fokus rada izvan tradicionalnih gotovih ponuda centara podataka. Nvidia je posebno uspešna u zadovoljavanju potreba AI aplikacija sa svojim gotovim A100 i H100 procesorima i njihovim varijacijama (na primer: A800, H800, H20 DGX), kao i grafičkim procesorima RTX serije za klijentske računare i centre podataka. Treba naglasiti i da su Mellanox proizvodi kompanije Nvidia za povezivanje i umrežavanje, takođe veoma traženi među dobavljačima usluga u oblaku.

Međutim, kada je reč o tržištu automobila, prodaja rešenja Nvidia automobilske aplikacije zaostaje za njenim proizvodima za centre podataka, igre i za profesionalnim rešenjima za vizualizaciju koji donose zaradu. Delimično je to zbog toga što mnogi proizvođači automobila takođe razmatraju prilagođene čipove za napajanje svojih softverski definisanih vozila. Dok je Nvidia Drive platforma ispred mnogih drugih, neki proizvođači bi radije imali sopstvenu prilagođenu platformu zbog troškova, konkurencije i razloga kontrole intelektualne svojine.

Ovaj pristup ne samo da otvara nove puteve za kompaniju Nvidia, već je stavlja u direktnu konkurenciju sa drugim dizajnerima prilagođenih čipova kao što su AMD, Alchip, Broadcom, Marvell Technology i Sondrel. Iako ove kompanije imaju mnogo iskustva, Nvidia ima mnoštvo visoko konkurentnih proizvoda, uključujući CPU, GPU, AI, HPC, umrežavanje i tehnologije obrade senzora koje su već konkurentne.

Prodaja dela intelektualne svojine u vidu pomenutih proizvoda, naravno u prilagođenim paketima, mogla bi značajno da poboljša ukupno Nvidia adresabilno tržište (TAM) i tako na kraju da još više poveća njenu zaradu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi