OpenAI prikuplja 100 milijardi dolara za pokretanje proizvodnje svog AI čipa

OpenAI, kompanija iza popularnog četa ChatGPT, trenutno je u ranim pregovorima oko prikupljanja novih sredstava vrednih najmanje 100 milijardi dolara, prema izvorima upućenim u situaciju.

OpenAI prikuplja 100 milijardi dolara za pokretanje proizvodnje svog AI čipa

OpenAI, kompanija iza popularnog četa ChatGPT, trenutno je u ranim pregovorima oko prikupljanja novih sredstava vrednih najmanje 100 milijardi dolara, prema izvorima upućenim u situaciju.

Potencijalni investitori su uključeni u preliminarne razgovore, ali uslovi, procena vrednosti i vreme transakcije još nisu konačno utvrđeni i mogli bi se promeniti, tvrde izvori.

Ova kompanija za veštačku inteligenciju, koja je do sada prikupila 13 milijardi dolara od strane Microsofta i drugih, takođe se navodno dogovara oko prikupljanja sredstava za novi projekat pravljenja čipa sa firmom G42 sa sedištem u Abu Dabiju, koja ima stručnost u hardveru i softveru za veštačku inteligenciju, piše Bloomberg. Sam Altman, izvršni direktor OpenAI, traži kapital za projekat čipova kompanije, čiji je cilj stvaranje specijalizovanih čipova za primene veštačke inteligencije.

OpenAI je jedan od najvrednijih startapova u SAD-u, drugi iza SpaceX-a Elona Muska

Rastuća procena vrednosti OpenAI odražava ludilo za veštačkom inteligencijom koje je pokrenuto pre više od godinu dana lansiranjem četa ChatGPT, četa koji može generisati realne i kreativne tekstove na osnovu jednostavnih upita. Čet je postao senzacija u Silicijumskoj dolini i šire, pokazavši potencijal veštačke inteligencije da transformiše različite oblasti. Prema podacima CBInsights, OpenAI je jedan od najvrednijih startapova u SAD-u, drugi iza SpaceX-a Elona Muska. OpenAI je odbio da komentariše pregovore o finansiranju.

Industrija veštačke inteligencije videla je nagli porast investicija od strane velikih tehnoloških kompanija i suverenih fondova u 2023. godini. Među njima, Amazon.com i Alphabet podržali su Anthropic, rivala OpenAI, sa milijardama dolara. Salesforce je predvodio rundu finansiranja za Hugging Face, vrednujući AI startap na 4,5 milijardi dolara. Nvidia, vodeći proizvođač AI čipova, najavila je više od dva desetka investicija u ventures kompanije povezane sa veštačkom inteligencijom tokom ove godine.

U međuvremenu, kao što smo pomenuli na početku, OpenAI istražuje novi projekat čipa sa G42, firmom sa sedištem u UAE sa tesnim vezama sa vladom Abu Dabija, prema izvorima upućenim u situaciju. Izvori, koji su želeli ostati anonimni, tvrde da je OpenAI razgovarao o inicijalnom prikupljanju između 8 i 10 milijardi dolara od strane G42 za projekat čipa, poznat pod šifrom Tigris. Cilj je stvaranje AI čipova koji mogu konkurisati proizvodima Nvidie.

OpenAI i G42 već su objavili partnerstvo u oktobru radi isporuke rešenja veštačke inteligencije UAE-u i regionalnim tržištima, ali nisu otkrili finansijske detalje. G42, osnovan 2018. godine, predvodi Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, savetnik za nacionalnu bezbednost UAE-a i predsednik Abu Dabi Investment Authority.

Rukovodstvo OpenAI-a kratko je uzdrmalo iznenadno otpuštanje izvršnog direktora Sama Altmana u novembru. Neki investitori su razmatrali otpisivanje svojih uloga u kompaniji nakon odluke odbora. Međutim, Altman je vraćen nakon pet dana kasnije, a imenovan je i novi odbor. Kompanija se trudi da umiri svoje korisnike, naglašavajući da se pažnja ponovo usmerava na svoje proizvode nakon krize.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. zeljo024

    U najavi vidim jednu od najvećih prevara, naravno zemlja porekla opet je standardno SAD.
    Za 100 milijardi dolara može da se napravi najmanje pet najnovijih i najmodernijih fabrika za proizvodnju čipova, oni toliko prikupljaju samo za projekat čipa.
    Trenutno su najpopularniji u branši gde verovatno ni oni sami ne razumeju 100% kako sve tačno funkcioniše, idealna podloga za još jednu VELIKU prevaru ulagača.
    Neće SAD sa vrha zbaciti ni Kina ni Rusija, niti neka druga zemlja. Srušiće ih pohlepa kao i sva ostala najveća carstva kroz istoriju.

  2. PanonskiNS

    Da konkutišu NVIDIA piše. Zanimljivo će biti pratiti kako će to da uspeju

  3. Kuranjonja

    Ovaj tekst uopšte nema smisla i veoma je netačno napisan.

    Prvo, OpenAI ne prikuplja 100 milijardi za čipove, već sprema novu rundu finansiranja i VREDNOST ČITAVE KOMPANIJE će verovatno nakon te runde dostići 100 milijardi.

    Prema izvoru (Bloomberg): "OpenAI is in early discussions to raise a fresh round of funding at a valuation at or above $100 billion".

    Što se tiče čipova, OpenAI će u saradnji sa kompanijom G42 probati da prikupi između 8 i 10 milijardi dolara.

    Ponovo, prema izvoru: "OpenAI has also held discussions to raise funding for a new chip venture with Abu Dhabi-based G42, according to people with knowledge of the matter. The startup has discussed raising between $8 billion and $10 billion from G42".

    Kakve su bre ovo ovce počele da pišu za Benchmark?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi