Prvi kineski domaći serveri sa 64 jezgra zasnovani su na Zhaoxin KH-40000 procesorima

KH-40000 procesori deo su poduhvata: prvi kineski domaći serveri sa 64 jezgra, odnosno serversko rešenje za domaće tržište koje je predstavila kompanija Zhaoxin

Prvi kineski domaći serveri sa 64 jezgra zasnovani su na Zhaoxin KH-40000 procesorima

Kineski proizvođač čipova, Zhaoxin, predstavio je serverska rešenja sa do 64 jezgra zasnovana na svojim KH-40000 CPU-ovima za domaće tržište. Tako prvi kineski domaći serveri sa do 64 jezgra sadrže procesore iz serije Kaisheng KH-40000, povezane u takozvanoj „dual-socket“ konfiguraciji.

Nedavno se razvoj kineskih firmi prema unutrašnjim rešenjima ubrzao, posle jakih talasa američkih sankcija u tehnološkom sektoru sa posebnim akcentom na industriju čipova. Nakon toga, kompanija Zhaoxin napravila je korake na klijentskom CPU tržištu sa svojim KX-7000 procesorima, a izgleda da je sada odlučila da dominantno uđe na tržište servera sa svojim univerzalnim serverom opšte namene R3210 Z11. Tačnije, upravo ovim koji sadrži CPU-ove iz serije Kaisheng KH-40000.

Kompanija navodi da server dolazi sa proširenom kompatibilnošću i može da sadrži 32 DDR4 module, zajedno sa šest PCIe slotova. To nije veliki broj u poređenju sa najnovijim serverskim rešenjima kompanija AMD ili Intel, ali za kinesko domaće tržište u uslovima sankcija, to je zaista dostignuće.

Kada su u pitanju sami Zhaoxin KH-40000 procesori, oni su zasnovani na novoj, samostalno razvijenoj „Yongfeng“ mikroarhitekturi Zhaoxin kompanije sa referentnom frekvencijom od 2,0/2,2 GHz i maksimalnom radnom frekvencijom od 2,7 GHz. Jedan CPU može da integriše 32 jezgra, ima keš memoriju od 64 MB, podržava dvokanalnu 64-jezgarnu interkonekciju i pristup memorijskom propusnom opsegu do 200 GB/s. KH-40000 CPU je kompatibilan sa x86 instrukcijskim setom, podržava SM2, SM3 i SM4 ubrzanje instrukcija, ima procesorsku i IO tehnologiju virtualizacije, podržava sigurnu tehnologiju bezbednog pokretanja i „“pouzdani kineski nacionalni standard računarskog sistema“, što ga čini vodećim izborom za usvajanje u industriji, navodi kompanija.

Zhaoxin KH-40000 CPU-ovi su dostupni u verzijama sa 32, 16 i 12 jezgara, a piše da će najnoviji serveri koristiti najnapredniju verziju sa 32 jezgra, što znači da se očekuje računarska snaga podržana sa 64 jezgra iz dva čipa. Za napajanje sistema, server „R3210 Z11“ će doći sa platinastim modulom za napajanje, koji podržava do 1600 W potrošnje. Firma je dizajnirala server za nekoliko industrijskih primena, od upravljanja bezbednošću, pa sve do zdravstva i socijalnih usluga.

Uz to, UDH je takođe najavio svoje 2U serversko rešenje, „XRS302“, koje ima istu dualnu konfiguraciju sa 32 CPU jezgra.

Neko vreme posle prvog udara tehnoloških sankcija, deluje da kineske alternative, posebno one dizajnirane za potrebe tehnološke industrije, brzo evoluiraju i neće proći dugo pre nego što dostignu nivo globalnih igrača, stvarajući prostor za više konkurencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Uskoro u DATA centru Kragujevac.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi