Tajvan optužuje Kinu za krađu tehnologija za proizvodnju čipova

Zemlja sa najuspešnijom fabrikom za proizvodnju čipova na svetu, azijsko ostrvo Tajvan optužuje Kinu za krađu tehnologija u poluprovodničkoj industriji

Tajvan optužuje Kinu za krađu tehnologija za proizvodnju čipova

Tajvanski diplomata u Vašingtonu, Alekandar Jui izneo je ozbiljne optužbe protiv kineskih vlasti za pokušaj takmičenja sa ovom zemljom u proizvodnji poluprovodnika kroz nepoštene metode uključujući krađu intelektualne svojine. Tako praktično Tajvan optužuje Kinu za varanje u proizvodnji poluprovodnika i krađu proizvodnih tehnologija, a Jui u intervjuu za Reuters ističe da kineska industrija i uprkos tome ne može da se takmiči sa tajvanskim tehnologijama.

Kineski ambasador u SAD negira bilo kakve nepravilnosti u radu kineskih kompanija iz poluprovodničkog sektora. Jui ipak tvrdi da Kina koristi zaobilaženje standardnih praksi inovacije i umesto toga koristi nepoštene metode za unapređenje svojih sposobnosti.

Uprkos značajnim investicijama koje Kina daje svojim kompanijama, Jui ostaje skeptičan u vezi sa njihovom sposobnošću da proizvodi vodeće procesore koji bi mogli da se takmiče na globalnoj sceni, posebno u svetlu sankcija SAD da suzbije tehnološke ambicije Pekinga kroz izvozne restrikcije i druge mere.

Oni zaista ne prate pravila“ kaže Jui za Reuters i dodaje: „Oni varaju, kopiraju, itd. Oni kradu tehnologiju.“.

Istini za volju, kineski čip šampion Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) ukrao je TSMC tehnologije procesa ranih dvehljaditih godna i dvaput je osuđen zbog toga. Međutim, moderna tehnologija, poput 7 nm i 5 nm proizvodnih procesa, toliko je sofisticirana da je skoro nemoguće ukrasti je. Stoga, umesto krađe naprednih tehnologija za proizvodnju, SMIC danas zapošljava stručnjake iz tajvanske TSMC i južnokorejske Samsung fabrike, kako bi ih sam razvio.

Predstavnik kineske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama opisao je optužbu kao onu koja ne sadrži zdrav razum, dodajući da je motivisana zlobom.

Kineska naučna i tehnološka dostignuća nikada nisu postignuta kroz ’varanje’ i ‘krađu’Naš razvoj uvek se zasniva na našoj sopstvenoj snazi, i uvereni smo da ćemo nastaviti da jačamo sposobnost Kine za traženje samostalnosti i tehnološke inovacije“, rekao je portparol ambasade Lu Pangju za Reuters.

Tajvanski diplomata se u intervjuu dotakao i izjava bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je tvrdio da u stvari Tajvan krade američke poslove u poluprovodničkoj industriji. Jui je odbacio ove tvrdnje, ističući strateške investicije tajvanskih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno pominjući TSMC fabrike u Arizoni. To čini Tajvan, kaže on, partnerom, a ne konkurentom SAD-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi