Gmail slavi 20. rođendan

Gmail je uveo revoluciju u načinu na koji koristimo elektronsku poštu sa brzom pretragom i celim gigabajtom prostora za držanje poruka. Kako postati još bolji i šta je sledeće na redu?

Gmail slavi 20. rođendan

Kada je Gmail izašao u javnost sa pomalo nemuštim saopštenjem za štampu pre 20 godina, mnogi su posumnjali da se tu radi o nekoj prevari. Nova usluga kompanije Google je obećala za to vreme ogroman prostor za čuvanje poruka od čak 1 gigabajt, preveliku količinu memorije u eri kada su ostali e-mail klijenti nudili maksimalno 15 megabajta.

Sve to uz tvrdnju da je novi servis potpuno besplatan i to u vreme kada su se mnogi slični servisi plaćali. A onda tu je bio i „čudan“ datum premijere Gmail usluge: objavljen je na 1. april, asocirajući većinu na neku vrstu šale.

Google je vremenom menjao Gmail i pokušavao da ga osavremeni i učini još boljim. Tako je 2008. godine Google  uveo teme, čineći Gmail prijemno sanduče drastično različitim i zanimljivijim  od tadašnje konkurencije.

Uprkos poboljšanjima Gmail je u suštini ostao nepromenjen

Sada dobijate 15 GB besplatnog prostora za skladištenje. Gmail je dobio mobilnu verziju sredinom 2000-ih. Google je napravio manje promene poput dodavanja prioriteta e-pošte, pametnih odgovora, kartica sa rezimeom i dugmeta pomoću koga jednim klikom otkazujete pretplatu na „newsletter“ za koji se definitivno ne sećate kada ste ga i da li ste se uopšte prijavili.

Čak i sa svim ovim promenama, Gmail manje, više izgleda isto. Zar ne?

Međutim, 20 godina kasnije, gotovo da ne znamo nikoga ko gori od uzbušenja da klikne i otovori Gmail. Upravljanje prijemnim sandučetom je često naporan posao, a druge aplikacije za razmenu poruka kao što su Slack i WhatsApp postale su dominantne u načinu na koji komuniciramo na mreži, piše u svom opširnom članku The Verge.

Ono što je nekada bilo alatka koja menja pravila igre i postavlja nove standarde, danas se čini kao da je ostala po strani, čineći se pomalo prevaziđenom. Pitamo se šta će biti sa Gmail servisom narednih 20 godina, da li će Gmail i dalje biti centralni deo naših života Ili će takav vid elektronske pošte postati stvar prošlosti?

Kakvo je vaše iskustvo sa Gmail uslugom i mišljenje šta će se u budućnosti desiti sa najpopularnijim servisom za elektronsku poštu?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (20)
 1. asagrbics

  Imao sam Gmail još dok je trebala pozivnica za njega. Mislim da će gmail preživjeti i mail uopšte u poslovnom svijetu.

 2. Zrachko

  Upao u betu, koristio do pre 4 godine kada sam ga obrisao.

 3. asagrbics

  Beta je bio onaj period kad su se dijelile pozivnice. Jeli tako? E i ja sam upao u betu i dan danas ga koristim.

 4. hedgehog

  Od 2008. ako se dobro sećam koristim Gmail. Dosta pravi probleme prilikom otvaranja iz browsera ako je malo lošiji internet...

 5. Alister

  Ovaj neki mail/reg, koji je ostao najstariji u inbox-u mog gmail naloga...tacno 19 god. !


  View image at the forums

 6. Kod mene prvi mail Mon, Sep 27, 2004, 9:20 PM :)

 7. Ja sam takodje drug clan jos iz perioda kada su trebale pozivnice. Malo sam kasnio, pa sam dobio 4 MB (megabajta!) inbox. Oni koji su prvi upali u betu ukljucujuci i druga koji me je pozvao su inicijalno imali 6 MB ako se dobro secam, pa su spustili na 4. 🤩

 8. Ja sam donedavno imao mailove od mog početka (2008.), ali sam nedavno sve sveo na meru od 2015. Od 2003. sam koristio Yahoo! mail.

 9. Zauvek misterija zašto su stavili van snage registraciju mejla od 5 karaktera, a u početku je bilo moguće...

 10. vladat1

  Mogli su da podele za rođendan još po 15 GB starim korisnicima.

 11. Alister

  Mogli su da podele za rođendan još po 15 GB starim korisnicima.

  Stari korisnici nisu bitni, samo sto veci broj novih, cini korporaciju srecnom !

 12. vladat1

  Stari korisnici nisu bitni, samo sto veci broj novih, cini korporaciju srecnom !

  Tako iz ovi iz MTS a. Sada sam svake dve godine nevi korisnik ;)

 13. Zauvek misterija zašto su stavili van snage registraciju mejla od 5 karaktera, a u početku je bilo moguće...

  Mislim da nije nikad moglo manje od 6.

 14. Gmail je oduvek 6 koliko znam.

  Gsuite je mogao manje

  A inace briga addias sto koristite njihove patike ceo zivot, sbb sto koristie 25 godina, mts i google sto koristiet od pocetka kao i 99% drugih firmi.

 15. Ovaj neki mail/reg, koji je ostao najstariji u inbox-u mog gmail naloga...tacno 19 god. !


  View image at the forums

 16. Alister

  Ja sam takodje drug clan jos iz perioda kada su trebale pozivnice. Malo sam kasnio, pa sam dobio 4 MB (megabajta!) inbox. Oni koji su prvi upali u betu ukljucujuci i druga koji me je pozvao su inicijalno imali 6 MB ako se dobro secam, pa su spustili na 4. 🤩

  On April 1, 2004, Gmail was launched with one gigabyte (GB) of storage space, a significantly higher amount than competitors offered at the time.
  On April 1, 2005, the first anniversary of Gmail, the limit was doubled to two gigabytes of storage. Georges Harik, the product management director for Gmail, stated that Google would "keep giving people more space forever.
  In October 2007, Gmail increased storage to 4 gigabytes, after recent changes from competitors Yahoo and Microsoft.

 17. Bocko Bockovic

  Secam se da je bilo toplo vreme kada sam otvorio prvi gmail nalog, ali izgleda da sam obrisao mejlove "dobrodoslice". Ne secam se tacno koji je mesec bio, da li je bilo prolece ili leto.
  Najstariji mail koji imam je novembar 2004. Okacio bih skrinshot, ali nije od gugla i ima golotinje 😘
  Lenj sam da cenzurisem.

 18. On April 1, 2004, Gmail was launched with one gigabyte (GB) of storage space, a significantly higher amount than competitors offered at the time.
  On April 1, 2005, the first anniversary of Gmail, the limit was doubled to two gigabytes of storage. Georges Harik, the product management director for Gmail, stated that Google would "keep giving people more space forever.
  In October 2007, Gmail increased storage to 4 gigabytes, after recent changes from competitors Yahoo and Microsoft.

  Eh, poremetio si mi nostalgiju :)
  U pravu si, pomesao sam. Davno bese.
  Yahoo je dosta vremena pre toga imao 4MB koji su bili smanjeni sa 6MB zbog navale :)


  View image at the forums


  Yahoo Mail review: Yahoo Mail

  Yahoo Mail


  View image at the forums

  www.cnet.com

 19. Ne mogu da se setim ali bilo pre pozivnica.
  Slao sam ih redovno. Delili su i neke GB na poklon davno, meni je storage trenutno 19GB.

 20. Kako da koristim Gmail na Win 7?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi