Meta će ponuditi podatke koje prikuplja o korisnicima istraživačima tema „u vezi sa blagostanjem“

Kroz partnerstvo sa „Centrom za otvorenu nauku“, kompanija Meta će ponuditi podatke o korisnicima, odnosno jedan njihov deo istraživačima tema „blagostanja“

Meta će ponuditi podatke koje prikuplja o korisnicima istraživačima tema „u vezi sa blagostanjem“

Kako bi pokrenula pilot program koji istražuje takozvane teme u vezi sa blagostanjem, kompanija Meta se udružuje sa Centrom za otvorenu nauku (COS). Program će kako izgleda istraživati naše podatke sa društvenih mreža, a Meta će ponuditi podatke koje prikuplja o korisnicima, kako tvrdi, samo na dobrovoljnoj osnovi. COS navodi da će koristiti „zaštićeni“ skup podataka koje Meta obezbeđuje za pilot program.

Agencija tvrdi da će studija pomoći ljudima da razumeju „kako različiti faktori mogu ili ne mogu da utiču na blagostanje i pokrenuti produktivne razgovore o tome kako pomoći ljudima da napreduju“.

Specifičnosti programa ostaju nejasne, ali COS kaže da će koristiti „nove vrste istraživačkih procesa“ poput predregistracije i rane recenzije od strane kolega. Ovo je važno jer, kako ističe, predložena istraživačka pitanja idu na recenziju od strane kolega pre nego što budu ponuđena učesnicima istraživanja. Ovo bi trebalo da pomogne u sprečavanju pristrasnosti i osigura da pitanja budu korisna. Centar takođe navodi da će svi rezultati biti objavljeni i „ne samo oni koji potvrđuju hipotezu ili podržavaju postojeću teoriju“. Što se tiče same studije, Meta kaže za Engadget da još nije počela sa programom.

Nije tajna da su društveni mediji zapravo fabrika koja često ume da stvori mentalnu nelagodu, a to posebno dolazi do izražaja za decu i tinejdžere. Vesti o ovome poklapaju se sa još jednim događajem, koji možda ne mora biti slučajnost.

Naime, Meta će ove nedelje svedočiti pred Odborom za pravosuđe Senata SAD o svojim neuspesima da zaštiti decu na mreži, zajedno sa drugim velikim igračima društvenih mreža kao što su TikTok, Snap i X. Ipak, vredi napomenuti da su izvršni direktori komapnije Meta Mark Zakerberg i TikTok Šou Zi Ču dobrovoljni učesnici u ovom svedočenju. Direktor aplikacije Snap Evan Špigel, direktor iza Discord aplikacije Džejson Citron i direktorka iza X (Twitter) mreže Linda Jakarino formalno su pozvani na sud.

Međutim, uprkos dobrovoljnosti, Meta ima posebno lošu istoriju kada je reč o ovim stvarima. Na kraju krajeva, 41 savezna države SAD tuži kompaniju zbog navodnog narušavanja mentalnog zdravlja najmlađih korisnika. Tužba tvrdi da je Meta znala da su njeni „zavisnički“ elementi loši za decu i da je svesno obmanjivala javnost o bezbednosti svojih platformi.

Javni dokumenti iz tužbe tvrde da je Meta zapravo „žudela i tražila“ decu mlađu od 13 godina i lagala o tome kako je postupala sa nalozima maloletnih osoba. Ovo bi bio ozbiljan prekršaj Zakona o zaštiti privatnosti dece na internetu iz 1998. godine u SAD.

Druga tužba tvrdi da su algoritmi Meta aplikacija Facebook i Instagram olakšali seksualno uznemiravanje dece, pri čemu se navodi da su interni dokumenti kompanije otkrili da je više od 100.000 dece svakodnevno uznemiravano na ovaj način. Algoritam „Ljudi koje možda poznajete“ na Facebook mreži je istaknut kao glavni put za povezivanje dece sa predatorima. Tužba tvrdi da Meta nije ništa preduzela da reši ovaj problem kada su se zaposleni zabrinuto obratili nadležnima u firmi.

Meta tvrdi da je vreme objave partnerstva sa „Centrom za otvorenu nauku“ slučajnost i da je jednostavno objavljeno u trenutku kada je i stupilo na snagu. Imajući sve ovo u vidu, nije potrebno posebno analiziranje da bi se prepoznalo da „blagostanje“ korisnika društvenih mreža i nije baš najvažnija stvar u glavama direktora kompanija koja iza takvih aplikacija stoje. Ipak, ukoliko bi ovaj program pomogao kompanijama kao što je Meta da se kreću u pravom smeru, to je definitivno dobra stvar.

Međutim, uvek ostaje otvoreno pitanje o stvarnoj zaštićenosti podataka korisnika. COS kaže da će studija trajati dve godine i da je i dalje u fazama planiranja, te ćemo više o programu znati u narednim mesecima. U međuvremenu, pratimo kako će proći svedočenje izvršnih direktora kompanija koje stoje iza svetski popularnih društvenih mreža, čije svedočenje počinje već u sredu u  10 ujutru po istočnom vremenu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. hedgehog

    To je sve za dobrobit svih nas... 🤐

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi