Misteriozna aplikacija AICore za Android pojavila se u Play prodavnici

Operativni sistem Android dobijaće izgleda posebne nadogradnje jer se za njega u Google Play prodavnici pojavila nova misteriozna aplikacija AICore

Misteriozna aplikacija AICore za Android pojavila se u Play prodavnici

Novije Android verzije mogle bi da dobijaju posebne funkcije veštačke inteligencije (AI) jer je Google izgleda samo za njih lansirao novu sistemsku aplikaciju koja bi izgleda trebalo da pruža drugim aplikacijama najnovije AI nadogradnje. U pitanju je nova i praktično misteriozna aplikacija AICore koja je trenutno dostupna samo za Pixel 8 seriju telefona, ali postoje nagoveštaji da će biti dostupna širem broju uređaja u budućnosti.

Aplikaciju je prvobitno uočio novinar Mišal Raman o čemu je obavestio svoje pratioce na društvenoj mreži Twitter (X). Trenutno nije u potpunosti jasno koju će tačno namenu imati ova aplikacija, ali njen Google opis kaže da će ona pokretati „inteligentne funkcije širom Android operativnog sistema, te da će ovim uređajima „pružati aplikacije sa najnovijim AI modelima“.

Na osnovu toga, analitičari zaključuju da će misteriozna aplikacija AICore u stvari biti namenjena za ažuriranje osnovnih AI modela na uređajima koji imaju Android operativni sistem, a za sada deluje da će u početku ona biti dostupna samo za njegovu najnoviju verziju 14.

Detalji aplikacije se trenutno u prodavnici učitavaju samo kada se ona gleda sa Pixel 8 telefona, a OS verzije na kojima će moći da radi biće Android 12 i novije, primećuje Raman.

Google je u svojoj prezentaciji 4. oktobra istakao da je Pixel 8 Pro prvi telefon sa kompletnim osnovnim modelom veštačke inteligencije koji je u potpunosti dostupan na uređaju. Veći deo te najave ogleda se u snimcima ekrana aplikacije koje je podelio Raman. Na njima piše da „funkcije vođene veštačkom inteligencijom rade direktno na vađem uređaju, koristeći najnovije osnovne modele“.

S tim u skladu, moguće je da će AICore biti put do ažuriranja AI modela na uređajima. Očigledno da u poslednje vreme nijedna tehnološka kompanija ne želi da predstavlja novine krajnjim korisnicima ukoliko one na neki način nisu povezane sa veštačkom inteligencijom. To isto važi i za Google, kada je objavio Pixel 8 seriju, istovremeno se hvalio svim novim AI funkcionalnostima koje nudi u svojim novim proizvodima. Jedna od tih novina je kako sad vidimo i pomenuta aplikacija, o kojoj ćemo sigurno više znati u narednom periodu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi