Snapdragon čipset za Galaxy S24 Ultra navodno je i overclockovan i underclockovan

Kao i prošle godine, očekuje se da će Qualcomm proizvesti posebnu verziju Snapdragon čipa za Galaxy telefone, ali ovaj put nešto drugačiju

Snapdragon čipset za Galaxy S24 Ultra navodno je i overclockovan i underclockovan

Krajem prošlog meseca, Qualcomm je predstavio Snapdragon 8 Gen3, novi premijum aplikacioni procesor (AP), koji će napajati mnoge Android top modele u narednoj godini. Kao i prošle godine, očekuje se da će Qualcomm proizvesti posebnu verziju čipa za Samsung Galaxy telefone.

Snapdragon 8 Gen2 za Galaxy je imao brže Prime CPU jezgro koje je radilo na 3.36 GHz u poređenju sa 3.19 GHz za verziju koja nije bila namenjena Galaxy uređajima.

I dok Qualcomm još nije predstavio Snapdragon 8 Gen3 za Galaxy, dojavljivač Yogesh Brar otkrio je specifikacije AP-a, zajedno sa specifikacijama za Snapdragon 8 Gen3, kako bismo lako mogli videti kakva je razlika između ova dva čipa, piše Android Authority. Brar tvrdi da će Snapdragon 8 Gen3 za Galaxy (SM8650-AC) imati osmojezgarnu konfiguraciju koja se sastoji od jednog Prime Cortex-X4 CPU jezgra koje radi na 3.4 GHz, pet Performance Cortex-A720 CPU jezgara sa taktom od 3.15 GHz/2.96 GHz i dva Efficiency Cortex-A520 CPU jezgra koja rade na 2.27 GHz.

Snapdragon 8 Gen3 ima i Galaxy i Non-Galaxy verziju

Non-Galaxy verzija Snapdragon 8 Gen 3 (SM8650-AB) ima jedno Prime Cortex-X4 CPU jezgro koje radi na 3.3 GHz (u poređenju sa 3.4 GHz na “za Galaxy” čipu), pet Performance Cortex-A720 CPU jezgara sa taktom od 3.2 GHz/3 GHz (u poređenju sa 3.15 GHz/2.96 GHz na “za Galaxy” verziji) i dva Efficiency Cortex-A520 CPU jezgra sa taktom od 2.3 GHz (u poređenju sa 2.27 GHz na čipsetu “za Galaxy”). Dojavljivač dodaje da će Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy imati overclockovan GPU “za bolju veštačku inteligenciju (AI).”

Ako su ove informacije tačne, Snapdragon 8 Gen3 za Galaxy će imati overclockovano Prime jezgro i underclockovana Performance i Efficiency jezgra. Nije jasno zašto bi Qualcomm to učinio, s obzirom da je prošle godine jedina razlika između verzije koja nije bila za Galaxy i verzije “za Galaxy” bila overclockovano Prime jezgro.

Sada je pitanje kako i da li će Samsung ubaciti svoj deca-core Exynos 2400 u Galaxy S24. Nije da su benchmark testovi konačan pokazatelj, ali oni sa Geekbench-a pokazuju da Non-Galaxy Snapdragon 8 Gen 3 SoC nadmašuje Exynos 2400, ali razlika nije toliko velika koliko biste mogli da pomislite.

Najnovija logična pretpostavka govori da će Samsung opremiti Galaxy S24 i Galaxy S24+ sa Exynos 2400 svuda osim u SAD i Kini. Na tim tržištima, telefoni će koristiti Snapdragon 8 Gen3 za Galaxy. A Galaxy S24 Ultra će biti pokretan Snapdragon 8 Gen3 za Galaxy na svim tržištima, globalno. Možda žele da nateraju što više kupaca da se odluče sa Ultra verziju? Možda.

Samsung bi po novim informacijama mogao zakazati ranu prezentaciju na Unpacked događaju već u januaru, i to verovatno opet u SAD, kako bi mogao što pre da parira svom, realno jedinom pravom takmacu – iPhone 15 seriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi