Poluprovodničko takmičenje se zahuktava: Samsung navodno već dobio prvu narudžbinu za proizvodnju 2 nm čipa

Iako proizvodnja 2 nm čipova i dalje nije počela, to ne sprečava da se poluprovodničko takmičenje u ovom polju zahuktava, Samsung navodno već ima prvog klijenta

Poluprovodničko takmičenje se zahuktava: Samsung navodno već dobio prvu narudžbinu za proizvodnju 2 nm čipa

Poluprovodničko takmičenje u procesu proizvodnje najnaprednijih 2 nm čipova počelo je pre nego što je njihova proizvodnja zapravo i krenula, a sada se ono i zahuktava. Osim toga što se kompanije kao što su Samsung i TSMC uveliko pripremaju za napredni 2 nm proizvodni proces izrade čipova, izgleda je već sada došlo vreme i za prve klijente. Naime, Samsung je navodno već dobio svoju prvu narudžbinu 2 nm AI čipa od strane japanske startap kompanije Preferred Networks (PFN), koja tako verovatno postaje prvi kupac Samsung 2 nm čipa, naravno, ukoliko u klijente ne uračunamo i samu kompaniju Samsung.

U prilog tezi da se poluprovodničko takmičenje sada još više zahuktava govori i to što je japanski PFN od 2016. godine klijent tajvanske kompanije TSMC, koja je suparnik južnokorejskom gigantu Samsung. PFN je ovaj put odlučio da promeni proizvodnog partnera u korist južnokorejskog proizvođača čipova, jer on kako tvrdi, pruža sveobuhvatnu uslugu izrade čipova od dizajna, preko proizvodnje do tehnologije pakovanja, piše portal DigiTimes Asia pozivajući se na industrijske izvore.

Glasine o prvom Samsung klijentu za 2 nm čip, pojavile su krajem januara, kada je Samsung na poslednjem sastanku sa investitorima rekao da se priprema za budućnost osiguravajući narudžbinu za 2 nm AI akcelerator, uključujući tu i HBM i napredno pakovanje. Međutim, imena kupaca tada nisu procurila u javnost.

Izuzimajući Intel, koji planira masovnu proizvodnju 2 nm čipova u prvoj polovini 2024. godine, 2 nm čipovi u komercijalnoj proizvodnji trebalo bi da se nađu 2025. godine kada su u pitanju rivali TSMC i Samsung.

Iako je Samsung napravio korak napred obezbeđivanjem prvih klijenata za svoje 2 nm čipove, ne treba zaboraviti i da je TSMC navodno već namenio deo svoje proizvodnje velikim dizajnerima čipova, kompanijama Nvidia i Apple.

U svakom slučaju, partnerstvo između japanskog PFN startapa i kompanije Samsung može da predstavlja ogroman korak u razvoju južnokorejskog proizvođača, s obzirom na to da on tek treba da dobije nove porudžbine za svoje napredne čipove, a da to nije sama kompanija Samsung, odnosno njen interni dizajnerski tim poluprovodnika.

PFN s druge strane, iako startap kompanija, nije beznačajni klijent jer on dizajnira čipove za kompanije Toyota, NTT i FANUC, a tvrdi i da povećava investicije u prilagođene AI čipove usled globalnog procvata veštačke inteligencije. Uz japansku kompaniju, klijent Samsung proizvodnih pogona mogao bi da bude i Qualcomm za kojeg već duže vreme kruže glasine da koketira sa dva proizvođača, upravo kompanijama Samsung i TSMC.

Međutim, to verovatno nije izvodljivo u praksi, pa je američki dizajner čipova navodno tražio od obe kompanije da naprave 2 nm čipove na probnoj osnovi, pre nego što donese konačnu odluku o partneru za svoje sledeće procesore.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi