Android 15 donosi i unapređeni režim za desktop

Iako vodeći operativni sistem za mobilne uređaje, Android je zaostajao za macOS i Windows OS kada je u pitanju desktop, ali Android 15 će to promeniti

Android 15 donosi i unapređeni režim za desktop

Pre najava za Android 15 ažuriranje, prvo iskustvo u desktop režimu, Android operativni sistem doživeo je 2019. godine, kada je izašao Android 10 i njegova početna implementacija bila je vrlo osnovna. Odnosila se prvenstveno na programere koji su testirali kako se njihove aplikacije ponašaju prilikom rada sa više ekrana. Iako je kasnije Google ovo poboljšavao, desktop Android režim nije dosegao do zavidnog nivoa, ali bi predstojećim ažuriranjem to moglo da se promeni.

Google je vremenom unapređivao desktop Android režim, a od kvartalnog ažuriranja Android 13 verzije krajem 2022. godine, kompanija je tiho počela da radi na njegovom preuređenju kako bi postao lakši za upotrebu. Fokus je bio na poboljšanju upravljanja prozorima na desktopu, tačnije na način prikazivanja i upravljanja više Android aplikacija na ekranu.

Android OS već podržava prikaz dve aplikacie kada su jedna pored druge, zahvaljujući režimu podeljenog ekrana koji je uveden sa Android 7.0 verzijom. Međutim, desktop operativni sistemi lako kontrolišu tri ili više prozora aplikacija, što nije slučaj sa Android softverom koji ne može tako elegantno da upravlja većim brojem prozora od dve aplikacije na desktopu.

Google polako rešava ove probleme kroz nedavna Android 15 (pred)izdanja, ali su funkcije skrivene, tako da korisnici i dalje ne mogu da ih isprobaju. Da stvar ide napred, primetio je portal AndroidAuthority kada je otkrio nove podatke u kodovima na Android 14 QPR3 2.1 beta verziji.

Jedna od najnovijih promena je praktično dodavanje „ručke“ (elementa) na vrhu svake aplikacije koja omogućava otvaranje malog menija. Ovaj meni sadrži ime i ikonu aplikacije, kao i tri dugmeta za otvaranje prozora aplikacije u režimu: celog ekrana, podeljenog ili slobodnog oblika. Prozore je moguće slobodno pomerati i menjati im veličinu na desktopu, a promena veličine privremeno sakriva sadržaj aplikacije.

Iako ove promene čine Android boljom računarsko platformom, još uvek postoje nedostaci u odnosu na prave desktop operativne sisteme, a tu prednjače macOS i Windows OS. Recimo, Android i dalje ne podržava mnoge prečice na tastaturi koje se koriste za upravljanje prozorima. Takođe, mnoge aplikacije ne podržavaju funkcije kao što su prevlačenje i spuštanje prozora, za šta će očigledno biti potrebno još vremena.

Google je nedavno omogućio svojoj Pixel 8 seriji telefona, povezivanje sa eksternim monitorom ili ekranom, funkcija koja će verovatno bolje odraziti nove Android 15 mogućnosti za desktop režim. Moguće je da ćemo imati priliku da vidimo lansiranje novog režima ekrana sa izlaskom Pixel 9 serije telefona kasnije ove jeseni.

U međuvremenu, ako želite da koristite Android telefon kao desktop računar, možda je najbolje da upotrebite Samsung aplikaciju DeX ili Motorola Ready For, jer obe već nude mnoge funkcije koje Google polako implementira u svoj Android softver.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi