Android 13 je tu, a najpopularniji Android nije ni verzija 12

Iako je verzija operativnog sistema Android 13 tu već skoro godinu dana, najpopularniji Android nije njegov prvi prethodnik, već i dalje verzija 11

Android 13 je tu, a najpopularniji Android nije ni verzija 12

Android 11 je i dalje najpopularniji Android među korisnicima ovog operativnog sistema, pokazuje statistika kompanije Google o distribuciji verzija operativnog sistema na servisu Android Studio. Deluje kao da verzije 12 i 13 polako sustižu korak, ali prema statistici od 30. maja ove godine koju detaljno analizira novinar Mišal Raman, biće potrebno još vremena da sustignu Android 11.

Statistika rasprostranjenosti određenog operativnog sistema predstavlja procenat od ukupnog broja Android uređaja koji podržavaju Google Mobile Service (GMS) i rade širom sveta. Najnovije zvanično izdanje Android 13 se nalazi na samo 15 posto uređaja u svetu, a to povećanje je svakako praćeno padom broja korisnika na verzijama 12, 11, 10 i 9.

Međutim, iako se desio pad na ostalim verzijama u korist najnovije, najpopularniji Android je ubedljivo i dalje verzija 11 koja se nalazi na preko 23 posto uređaja i prati je veoma sporo opadanje.

Ono što je zanimljivo je i da dosta starije verzije, poput prethodnika verzije 9, nastavljaju da gube procenat korisnika, ali uprkos tome nisu u potpunosti nestale.

Na primer, verzija Android 4.4 Kitkat je lansirana pre jednu deceniju, ali i dalje se koristi na 0,5 posto uređaja u svetu. Prevedeno na ljudski jezik, sa pretpostavkom da u svetu postoji oko tri milijarde Android uređaja, to znači da i dalje ima čak neverovatnih 15 miliona uređaja koji rade na verziji Kitkat 4.4.

Android 13 je u periodu od januara do aprila ove godine sa pet porastao na 12 posto korisnika. Od tada do izlaska nove statistike, popeo se na 15 odsto, što svakako jeste rast, ali i dalje u manjem obimu. Biće zanimljivo videti gde će se pozicionirati sledeći, Android 14, koji i dalje nije zvanično lansiran, odnosno tempo njegove implemetnacije u poređenju sa novim verzijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi