Nothing Phone 2 je prvi Android koji će moći da šalje iMessage poruke na iPhone

Nothing Phone 2 sprema se da redefiniše Android iskustvo omogućujući svojim korisnicima slanje iMessage poruka iPhone uređajima.

Nothing Phone 2 je prvi Android koji će moći da šalje iMessage poruke na iPhone

Nothing Phone 2 sprema se da redefiniše Android iskustvo omogućujući svojim korisnicima slanje iMessage poruka iPhone uređajima. Ovo predstavlja prvi slučaj da Android proizvođač originalne opreme (OEM) integriše ovakvu funkcionalnost u jedan uređaj.

Nothing Phone 2 dobija Nothing chats servis

Vlasnici Nothing Phone 2 uređaja sada će se nalaziti na poželjnoj strani plavih balončića u iMessage razgovorima. Kompanija je najavila integraciju putem nove aplikacije pod nazivom “Nothing Chats,” koja koristi platformu za slanje poruka Sunbird. Ova revolucionarna funkcija planirana je da bude dostupna korisnicima u Severnoj Americi, Evropskoj uniji i drugim evropskim zemljama od ovog petka, 17. novembra.

Aplikacija Nothing Chats, koja radi na Sunbird platformi, obećava olakšanu komunikaciju između Android i iPhone korisnika.

Prema odgovorima na često postavljanim pitanjima na Nothing-ovom sajtu, arhitektura Sunbird-a obezbeđuje da se poruke dostavljaju od jednog korisnika do drugog, a da se pri tome nikada ne čuvaju na bilo kom mestu tokom svog puta. Poruke nisu smeštene ni na Sunbird-ovim serverima, čime se adresira pitanje privatnosti.

YouTube influenser Marques Brownlee dao je uvid u rad aplikacije Nothing Chats, potvrdivši da, slično drugim servisima za povezivanje iMessage sa Android uređajima, uključuje prijavljivanje na server, u ovom slučaju na Mac Mini, radi olakšavanja rute poruka.

Servisi za slanje poruka dele korisnike telefona, mi hoćemo da srušimo te barijere

Jane Nho, šef PR-a kompanije Nothing u SAD-u, pojasnila je da Sunbird bezbedno čuva iCloud podatke korisnika u šifrovanoj bazi podataka, povezanoj sa Mac Minijem u SAD-u ili Evropi, u zavisnosti od lokacije korisnika. Ti serveri zatim deluju kao releji za iMessage poruke poslate putem aplikacije. Nho je umirila korisnike informacijom da Sunbird briše podatke o nalogu nakon dve nedelje neaktivnosti.

Međutim, skeptici izražavaju zabrinutost u vezi sa pružanjem pristupa iCloud nalozima, apelujući na korisnike da pristupe integraciji s oprezom. Iako Nothing ističe bezbednosne mere, preporučuje se detaljno proučavanje Sunbird-ove politike privatnosti.

The Washington Post je sproveo testiranje funkcionalnosti, napominjući da aplikacija Nothing Chats “uglavnom funkcioniše.” To je zato što neki napredni iMessage elementi, kao što su editovanje poruka i reakcije Tapback, nisu u potpunosti bili operativni. U članku su takođe navedene povremene poteškoće u slanju poruka u grupnim razgovorima.

Važno je napomenuti da grupne iMessage poruke neće raditi ako neko u razgovoru nije na iMessage, ali aplikacija Nothing Chats podržava SMS, čime se obezbeđuje da grupno slanje SMS poruka ostaje nepromenjeno.

Iako ova integracija obećava mnogo, Nothing priznaje da će aplikacija inicijalno biti lišena određenih naprednih iMessage funkcija. Ipak, planiraju da u budućim ažuriranjima uvedu opcije za čitanje potvrda i reakcija na poruke. Korisnici trenutno mogu deliti medije bez gubitka kvaliteta, a aplikacija oponaša iskustvo native iMessage-a označavajući kada korisnik kuca poruku.

I dok je ova funkcionalnost Nothing Phone 2 zakazana za 17. novembar, postoji spekulacija o mogućim ometanjima od strane Apple-a, bilo pravnim putem ili tehničkim sredstvima, kako bi sprečio njen izlazak. CEO Nothing-a, Carl Pei, priznaje da aplikacija možda neće “promeniti svet,” ali veruje da će “pokrenuti razgovor.” Evropska unija trenutno istražuje da li bi iMessage trebalo da bude klasifikovan kao “osnovna usluga platforme” kompanije Apple.

Dok Nothing Phone 2 pionirski uvodi ovu hrabru integraciju, tehnološka zajednica iščekuje reakcije kako od strane Apple-a, tako i od strane korisničke baze, razmišljajući o potencijalnim promenama u dinamici međuplatformskog slanja poruka. Integracija iMessage-a u Android uređaje zaista može biti prekretnica, smanjujući jaz između dva najdominantnija mobilna ekosistema.

A šta na to kaže Google?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. kUdtiHaEX

    Bitno je napomenuti da je način implementacije vrlo problematičan jer se kredencijali nalaze na njihovim Apple uređajima kroz koje rutiraju iMessage saobraćaj.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi