Srbija dobila ćirilički internet domen, СРБ

Internet koropracija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) saopštila je da je prihvatila predlog Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) , čime je za ćirilički domen naše zemlje proglašen „СРБ“. ICANN je u novembru prošl

Internet koropracija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) saopštila je da je prihvatila predlog Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) , čime je za ćirilički domen naše zemlje proglašen „СРБ“. ICANN je u novembru prošle godine započeo proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa koji omogućava internacionalizovana imena, odnosno registrovanje imena domena koja nisu napisana napisana.
 

Procedura ustanovljavanja lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu otpočeo je početkom ove godine, nizom stručnih skupova, okruglim stolovima i javnom raspravom, nakon čega je odlučeno da se ICANN-u upute dva predloga koja su tokom ove debate dobili najviše glasova – СРБ и СРБИЈА. Ipak, ceo proces nije završen ovom odlukom ICANN-a, budući da je sada pokrenuta procedura dodele određenog domena ovlašćenom nacionalnom registru, što može da potraje između tri i šest meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi