AMD AM4 je tranzicija za Excavator i Zen arhitekture

Ono što čini ovaj soket posebno interesantnim je da će on biti tranziciona tačka za dve AMD-ove velike generacije arhitekture procesora - Excavator i Zen.

Mnogo informacija nam stiže u poslednje vreme u vezi AMD-ovog predstojećeg podnožja za desktop procesore, kodnog imena AM4. Prve matične ploče bazirane na ovom soketu će se pojaviti u martu 2016. godine. Ono što čini ovaj soket posebno interesantnim je da će on biti tranziciona tačka za dve AMD-ove velike generacije arhitekture procesora – Excavator i Zen. Excavator je postepena nadogradnja za AMD-ovu Bulldozer arhitekturu, dok je Zen sledeća velika nadogradnja. AM4 će tako biti zajednički soket za AMD-ove desktop APU-e i mnogojezgarne procesore. Neki od prvih AM4 APU-a bi mogli biti Bristol Ridge. Nasleđujući kompanijine Carrizo APU-e, biće dostupni preko AM4 podnožja sa podrškom za DDR4 memorije kao i FP4 sa podrškom za DDR3 i DDR4. Treba naglasiti da će čip implementirati Excavator jezgra. Bristol Ridge će nuditi do četiri CPU jezgra sa TDP rejtingom od 45 do 65 W i sa podrškom za DDR4-2400 memorije.
AMD kaže da će FreeSync raditi putem HDMI počevši od 2016. godine
Izvor: Techpowerup
Sve informacije vezane za AMD, možete pogledati na AMD stranici na Benchmark sajtu
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi