Ne brinite ako vaš telefon nema AI, bitniji su snaga i brzina uređaja

Nema razloga za paniku ukoliko vaš telefon ne ispunjava AI kriterijume jer kako pišu stručni mediji, važnije je da u prvom planu budu snaga i brzina uređaja

Ne brinite ako vaš telefon nema AI, bitniji su snaga i brzina uređaja

Pred kraj prošle godine, vodeći svetski brendovi mobilnih telefona, počeli su učestalo da koriste slogane kao što su „AI“ i „veštačka inteligencija“ za promociju svojih novih uređaja. Čini se da mobilni telefoni i računari od sada, moraju imati AI funkcije, ukoliko žele da budu moderni i u skladu sa trendovima, inače su mogu smatrati prevaziđeni po najnovijim kriterijumima.

Upravo je to bila tema kojom se bavio AndroidPolice. Uglavnom izveden je zaključak koji smatra da nema potrebe da se baš sada tj odmah uzima telefon sa AI funkcijama. Ako u ovom trenutku krenete u kupovinu mobilnog telefona, generalno gledano, snaga i brzina u radu su i dalje ubedljivo najvažniji faktori kod izbora novih modela.

Između ostalog se kaže da AI funkcije ne bi trebalo da budu glavni kriterijum za izbor mobilnog telefona 2024. godine, jer ta oblast još nije zrela i biće potrebno nekoliko godina da se napravi veliki iskorak u napretku i omasovljenju upotrebe ovih naprednih funkcija. Gledajući iz perspektive sadašnjeg vremena, većina mobilnih telefona ima generativne AI funkcije koje se mogu koristiti preuzimanjem aplikacija kao što su Gemini i ChatGPT.

AI je u trendu

Iako Galaxy S24 i Pixel 8 Pro mogu da lokalno pokreću AI funkcije, čime ih zapravo brže izvršavaju nego AI modeli u „cloud-u“, čineći to dodavanjem Gemini modela i čime zapravo obezbeđuju predviđanje metoda unosa, snimanje rezimea i drugih funkcija bez potrebe internet konekcije, veruje se da za kratko vreme AI aplikacije kao što su Gemini i ChatGPT mogu već u ovom trenutku zadovoljiti vaše dnevne potrebe za AI funckijama. Zapravo AI aplikacije su tek počele da postaju popularne, ali se veoma brzo razvijaju.

Čak i ako kupite najnoviji mobilni telefon sa podrškom za veštačku inteligenciju, on može biti zastareo sa stanovišta nekih budućih i naprednijih AI funkcija za dve godine. Zapravo to je izvesno. Sa druge strane, kontra argument je novi zakon EU koji predviđa da OS na telefonu mora imati ažuriranje najmanje tri puta, kao i da aplikacije moraju biti unapređene najmanje pet puta u roku od nekoliko godina. Time se garantuje aktuelnost uređaja tj telefona u dužem vremenskom periodima.

Ukoliko ste od onih koji već sada učestalo koriste usluge veštačke inteligencije u vidu različitih modela koji se baziraju na „cloud“ rešenju i korišćenju internet veze, a očekujete drastično bržu reakciju AI funkcija kupovinom telefona koji izvršava AI funkcije lokalno na samom uređaju, postoji velika šansa da ćete biti razočarani.

Zato se toplo savetuje da umesto što brinete o postojanju AI podrške na konkretnom modelu, a koja još uvek nije realizovana, važnije je prilikom kupovine mobilnog telefona obratiti pažnju na neke druge, bitnije faktore. Na primer, trajanje baterije je jedan od najvažnijih. Na kraju krajeva, kada je mobilni telefon bez struje, nijedan AI program se ne može koristiti.

Na toj listi prioriteta najvažnijih osobina telefona slede: specifikacije kamere, veličina ekrana, brzina procesora, da li je vodootporan i otporan na prašinu i to sve na osnovu vaših realnih potreba.

Da li su u pravu procenite sami, a nas interesuje da li se i vi slažete sa ovakvom listom prioriteta kada je u pitanju izbor novog mobilnog telefona ili imate neke druge i dodatne kriterijume? Pišite nam u komentarima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi