Objavljene neverovatne nove fotografije koje je napravio James Webb teleskop

NASA je objavila prve fotografije koju je napravio James Webb, svemirski teleskop i svaka deluje nestvarno.

Najveći i najmoćniji teleskop koji je čovečanstvo ikada napravilo poslao je nazad prve fotografije udaljenog dela svemira i ne preterujemo kada kažemo da vam od njih zastane dah.
Nakon 25 godina i preko 10 milijardi dolara James Webb teleskop sa svojim 6,5-metarskim primarnim ogledalom i sunčanim štitom veličine teniskog terena konačno smo dobili prve slike. Prva fotografija objavljena je juče i predstavlja skup galaksija SMACS 0823 koji se pojavio pre 4,6 milijardi godina. Kombinovana masa skupa galaksija se ponaša kao gravitaciono sočivo, uveličavajući mnoge dalje galaksije iza njih.
JWST
Exoplanet WASP-96 b (spektar)
WASP-96 b je ogromna planeta van Solarnog sistema poznata kao egzoplaneta koja se sastoji najviše od gasova i koja je locirana svega 1.150 svetlosnih godina od Zemlje. Ona ima masu kao pola Jupitera i orbitira oko svoje zvezde svaka 3,4 naša dana. James Webb teleskop je omogućio analizu svetla koje prolazi kroz atmosferu ove planete koja orbitira oko svoje zvezde i na taj način pokazao prisustvo pare u njenoj atmosferi.
MainImageExoplanet4000px.jpg
Maglina Južnog prstena
Ovo je objekat poznat kao nebula (maglina) i u pitanju je oblak od gasa koji se širi oko umiruće zvevzde. Njegovo rašireno, sferno prisustvo daje ime – maglina planete. Astronomi kažu da je zvezda u sredini emitovala kosmičke gasove i prašinu u svemir oko sebe. Dve kamere James Webb teleskopa su uslepe da zabeleže ovu maglinu koja se nalazi na oko 2.500 svetlosnih godina od Zemlje.
STSCIJp22033b4000px.jpg
Stefanov kvintet
Ova grupa galaksija poznata kao Stefanov kvintet je kompaktna grupa galaksija locirana 290 miliona svetlosnih godina od nas u sazvežđu Pegaza. Slika ispod ima 150 miliona piksela i sastavljana je od skoro 1.000 zasebnih fotografija.
I dok izgleda da su svih 5 galaksija zajedno grupisane, samo njih 4 jesu, dok je peta, krajnje levo NGC 7320 izdvojena i mnogo bliža Zemlji od četiri ostale galaksije – 40 miliona svetlosnih godina od nas, naspram pomenutih 290 miliona za ostale četiri galaksije.
STSCIJp22034fCrop4000px.jpg
Carina maglina
Možda i najimpresivnija slika od svih predstavlja Carina maglinu, svetleći kosmički oblak koji se nalazi na oko 7.600 svetlosnih godina od južnog Carina sazvežđa. U pitanju je popularna mesto za posmatranje za astronome i astrofizičare, ali verujemo da je i njima jezik sada došao do poda, jer niko od njih nikada nije uspeo ni približno da vidi delove ove magline kao što je to moguće sada.
STSCIJp22031a4000px.jpg
Na slici se vide delovi kosmičkog gasa i prašine koji su visoki skoro sedam svetlosnih godina. Ultraljubičasta radijacija i delovi svemirskih čestica poznati kao solarni vetrovi se emituju od vrućih mladih zvezda u okviru ove magline, praveći ove čudesne formacije koje do skoro niko sa Zemlje nije mogao da vidi.
Ove slike demonstriraju moć James Webb teleskopa i samo delić onoga što astronomi mogu da nauče o svemiru i dalekim zvezdama i planetama: kako se zvezde rađaju, kako utiču na svoj kosmički komšiluk, kako umiru i sličnu.
Sve fotografije je podelila NASA, a mi vam ih donosimo u maksimalnoj rezoluciji i kvalitetu. Uživajte.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi