Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 7 Gen 3, novi čipset srednje klase

Qualcomm nije završio s najavama novih mobilnih procesora za ovu godinu. Kompanija je zvanično predstavila Snapdragon 7 Gen 3, najnoviji čipset srednje klase

Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 7 Gen 3, novi čipset srednje klase

Qualcomm nije završio s najavama novih mobilnih procesora za ovu godinu. Juče je kompanija zvanično predstavila Snapdragon 7 Gen 3, koji je njen najnoviji čip namenjen Android pametnim telefonima i tabletima srednje klase.

Ranije ove godine, kompanija je takođe lansirala Snapdragon 7+ Gen 2, još jedan mobilni čip srednje klase. Međutim, ovaj novi Snapdragon 7 Gen 3 čip treba da bude naslednik Snapdragon 7 Gen 1, koji je pušten u prodaju 2022. godine, i zapravo ima procesor nižeg ranga u poređenju sa Snapdragon 7+ Gen 2 (o ovom zbunjujućem brendiranju Qualcomm-ovih mobilnih čipseta ćemo neki drugi put).

Snapdragon 7 Gen 3 pruža 15% više CPU performansi od prethodnika

U svakom slučaju, novi čip ima četiri CPU jezgra Cortex-A715, od kojih jedno radi na brzini od 2.63 GHz, dok su preostala tri podešena na 2.4 GHz. Takođe, ima četiri CPU jezgra Cortex-A510, svi sa radnim taktom od 1.8 GHz. Qualcomm tvrdi da Snapdragon 7 Gen 3 pruža petnaest odsto više CPU performansi u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1. Znači, nisu se baš pretrgli.

Sa GPU strane, ovaj novi čipset donosi nam Adreno 720 koji navodno pruža 50 odsto bolje performanse u poređenju sa Adreno 710, koji se nalazi u Qualcomm 7 Gen 1 čipsetu. Kompanija promoviše i svoj Hexagon NPU za bolje performanse AI aplikacija koje su, kako navode, 60 odsto bolje u poređenju s starijim čipom.

Snapdragon 7 Gen 3 će podržavati kamera senzore do 200mpx

Neke od drugih hardverskih specifikacija na novom Snapdragon 7 Gen 3 uključuju Snapdragon X63 5G Modem-RF sistem za brzine preuzimanja do 5 Gbps na mobilnim mrežama. Qualcomm Spectra ISP hardver može podržavati kamere pametnih telefona do 200 MP.

Audio hardver podržava funkcije poput LE audio i prostornog zvuka. Detaljne specifikacije ovog čipseta možete pročitati na ovom linku.

Kompanija kaže da će prvi pametni telefoni sa Snapdragon 7 Gen 3 čipsetom biti pušteni u prodaju krajem novembra. Kako se navodi, u pitanju su uređaji kompanija Honor i Vivo.

Prošlog meseca na Qualcomm Summitu, kompanija je predstavila svoj najnoviji premijum mobilni čipset, Snapdragon 8 Gen 3. Takođe je najavila dolazeći Snapdragon X Elite procesor za personalne računare, koji će se nalaziti u nekoliko budućih laptopova 2024. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi