Xiaomi 14 Ultra lansiran u Kini, pred međunarodni debi 25. februara

Novi flegšip kineske kompanije Xiaomi 14 Ultra zvanično počinje svoj pohod na tržište iz Kine, pre nego što dođe na svetsku scenu 25. februara u Barseloni

Xiaomi 14 Ultra lansiran u Kini, pred međunarodni debi 25. februara

Iako smo očekivali da ćemo Xiaomi 14 Ultra, novi vodeći telefon kineske kompanije videti tek 25. februara kada je zakazano njegovo međunarodno predstavljanje, kompanija je ipak danas objavila uređaj u svojoj matičnoj državi. Ovaj telefon, barem njegova verzija za kinesko tržište, izgleda nepromenjeno u odnosu na svog prethodnika, ali on ipak ima poboljšani dizajn, a pokreće ga najnoviji Snapdragon 8 Gen 3 čipset.

Na strani dizajna, telefon dolazi u tri završne obrade u crnoj, beloj i plavoj boji. Crna i bela opcija imaju poleđinu od imitacije kože i teške su 224,4 grama, što je za tri grama manje nego Xiaomi 13 Ultra. Plava varijanta ima ono što Xiaomi zove Dragon Crystal na poleđini i ona je teža jer ima 229,5 grama. Uz standardne opcije, tu je i Titanium Special Edition opcija telefona koja teži 229,6 grama, a kompanija ističe da ona koristi titanijum petog ranga, baš kao i iPhone.

Prethodno naglo izdignuti okvir oko kućišta kamere sa prethodnog Ultra modela više nije tu, a modul kamere Xiaomi 14 Ultra na poleđini se nežno uzdiže iznad ostatka zadnjeg panela. Kada smo kod kamera, tu bi trebalo i da se zadržimo s obzirom na to da su one glavni adut ovog telefona.

Xiaomi 14 Ultra donosi unapređene kamere u odnosu na prethodnika

Kompanija je zadržala četvorostruku formulu sa 50 MP na zadnjim kamerama, pri čemu je zadržala većinu hardvera. Međutim, iako glavna kamera i dalje koristi jednoinčni senzor, ovog puta je to najnoviji Sony LYT-900 senzor sa boljim dizajnom i bržim očitavanjem. Njeno sočivo i dalje tehnički koristi promenljivi otvor blende od 23 mm, ali je širi na svetlom kraju, gde su prelazi između f/1,63 i f/4,0 što bi trebalo da propušta do 136 posto više svetlosti nego u slučaju između f/1,9 i f/4,0 na Xiaomi 13 Ultra.

Kompanija ovaj mehanizam naziva „neprekidnim otvorom blende“, što sugeriše da bi sočivo moglo da „ide“ bilo gde između f/1,63 i f/4,0, iako Xiaomi prezentacija pokazuje uzorke slika samo specifično na ovim vrednostima. Uz pomoć kompanije Leica sa kojom je razvijan sistem kamera za ovaj telefon, glavna kamera Xiaomi 14 Ultra može da pravi Ultra RAW fotografije uz pomoć kompjuterske magije, koje su potom integrisane u DNG sa kompletnim podacima o slici.

Postoje dva sočiva telefoto kamere, pri čemu je jedno „obično telefoto“, a drugo periskopsko, pri čemu oni dele isti Sony IMX858 senzor veličine 1/2,5 inča. Periskopsko telefoto sočivo ima otvor blende od f/2,5 i nudi 5x optički zum, dok drugo ima otvor blende f/1,8 sa optičkim zumom od 3,2x. Telefoto kamera nudi Dual Pixel PDAF autofokus, dok glavna kamera ima Multi-directional PDAF.

​Kompanija je tokom prezentacije podelila uporedni prikaz prikupljanja svetla koje telefote kamere Xiaomi 14 Ultra i one na iPhone 15 Pro seriji mogu da prave. Rezultati pokazuju, kako tvrdi, da novi Xiaomi flegšip prikuplja 196 posto više svetla nego iPhone 15 Pro Max i neverovatnih 474 posto više nego iPhone 15 Pro model. Uz to novi Ultra model kineske kompanije može da pravi i 30x Ultra zum koji je potpomognut veštačkom inteligencijom, a Xiaomi tvrdi da je i tu bolji od konkurencije, prikazujući nekoliko poređenja na svojoj prezenzaciji.

Minimalna razdaljina oba zum sočiva ide do 10 cm na običnom telefoto sočivo, dok se periskopsko više fokusira na razdaljinu od 30 cm.

Uz glavnu i telefoto kameru, tu je i ultraširoka kamera, koja kao i one ima 50 MP, uz otvor blende od f/1,8 sa pokrivanjem 122 stepena, Dual Pixel PDAF tehnologijom uz 3D ToF mogućnosti senzora.

Video snimanje ovog telefona pruža specifikacije koje se podudaraju sa Galaxy S24 Ultra modelom, 4K pri 60 i 120 fps (samo za glavnu kameru), kao i 8K video.

Druge specifikacije i cene telefona u Kini

Kada je u pitanju ekran, ove godine on je pretežno isti kao i na istom modelu iz prethodne generacije što znači da da su insajderi bili u pravu i da je on LTPO AMOLED tipa sa dužinom dijagonale 6,73 inča i rezolucijom 1440x3200px i brzinom osvežavanja od 120 Hz. Međutim, ove godine, najbolji model Xiaomi 14 serije ima malo svetliji panel, sa maksimalnom osvetljenošču od 3.000 nita, u poređenju sa prošlogodišnjim od 2.600 nita.

Staklo koje prekriva ekran, kompanija naziva Shield Glass i tvrdi da ima 10 puta veću otpornost na padove. Uglovi ekrana su blago zakrivljeni sa svih strana, a kompanija to imenuje kao All Around Liquid ekran.

Ova ručna mašina ima trenutno najmoćniji čipset kompanije Qualcomm, odnosno Snapdragon 8 Gen 3 sa do 16 GB RAM-a i prostorom za skladištenje podataka do 1 TB. Pregrevanje uređaja ne bi trebalo da predstavlja problem jer ovaj model telefona ima tri puta veću komoru za hlađenje parom.

Softver koji će telefon koristiti je Xiaomi HyperOS zasnovan na Android 14 operativnom sistemu. Baterija je oko šest posto veća sa svojih 5.300 mAh kapaciteta, sa podrškom za žično punjenje od 90 W ili 80 W bežično. Baterija kao dodatak ima G1 i P2 čipove za zaštitu od prenapona.

Titanijumska verzija uređaja podržava dvosmernu satelitsku komunikaciju, a sve opcije uređaja imaju T1 čip za poboljšanje signala koji pomaže u mobilnoj, Wi-Fi i Bluetooth vezi.

Xiaomi 14 Ultra u varijanti sa konfiguracijom od 12/256 GB košta 6.499 kineskih juana što je oko 830 evra u konverziji valute, zatim onaj sa 16/512 GB košta 6.999 kineskih juana, odnosno oko 900 evra u konverziji, dok je onaj sa najviše memorije odnosno 16 GB/1 TB u Kini dostupan za 7.799 juana, tačnije oko 1.000 evra posle konvertovanja valute. Specijalna titanijumska verzija je najskuplja i košta 8.799 juana, što je oko 1.130 evra. Kada je stigao u Evropu, Xiaomi 13 Ultra koštao je 1.500 evra, što će verovatno biti slična cena i za flegšip nove serije.

Naravno, ove cene važe za Kinu, a posle debitovanja ovog telefona na međunarodnom tržištu one će zasigurno skočiti, zbog transporta i drugih troškova. Kompanija će uz uređaj nuditi i dodatak za kameru „Photography Kit“ koji se sastoji iz dva dela, sa futrolom i ručkom za kameru koja se može priključiti na sopstvenu bateriju kapaciteta 1.500 mAh kao i kontrolama kamere preko Bluetooth konekcije. Dodatak košta 699 kineskih juana (oko 90 evra), a posebni bežični punjač 499 juana (oko 64 evra).

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. KRESOJEVIC

    Предиван телефон, прави одговор на Самсунг С24 Ултру

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi