Apple se suočava sa kritikama zbog promena u politici App Store-a, optužen za prioritetizaciju profita

27% poreza na alternativne načine plaćanja od strane kompanije Apple, pokazuje neumoljiv pohod na profit unutar monopolističkog sistema App Store-a

Apple se suočava sa kritikama zbog promena u politici App Store-a, optužen za prioritetizaciju profita

U odgovoru na nedavne izmene politike App Store-a od strane kompanije Apple, kritičari, među kojima su Spotify i Epic Games, optužuju ovog tehnološkog diva da stavlja profit ispred interesa developera i korisnika. Promene su usledile nakon tužbenog procesa Epic vs Apple i potonje sudske odluke, ali su izazvale nove kontroverze umesto da dovedu do smirivanja strasti.

Portparolka kompanije Spotify, Jeanne Moran, izrazila je snažno neodobravanje, tvrdeći da uvođenje 27-postotnog poreza na alternativne načine plaćanja od strane kompanije Apple, pokazuje kompanijin neumoljiv pohod na profit unutar svog monopolnog sistema App Store-a. Moran je dalje opisala ovaj potez kao “skandalozan” i pozvala Evropsku komisiju da spreči slične promene unutar Evropske unije, piše The Verge.

CEO kompanije Epic Games, Tim Sweeney, pridružio se kritikama, nazivajući postupke Apple-a “anticompetitivnim” tvrdeći da politika App Store-a “potpuno podriva” sudsku odluku. Sweeney dalje argumentuje da promene guše tržišnu konkurenciju ograničavajući programere da nude kupovine unutar aplikacija po nižim cenama, s obzirom na dodatno finansijsko opterećenje od provizija procesora za treće strane i 27% naknade Apple-a.

Svi su protiv App Store-a

Koalicija za Fer Play (CAF), grupa osnovana od strane Spotify-a, Epic Games-a, Tile-a i drugih kompanija koje teže smanjenju dominacije Apple-a i Google-a u mobilnoj industriji aplikacija, takođe je kritikovala promene. Izvršni direktor CAF-a, Rick VanMeter, izjavio je da pristup Apple-a usklađivanju sa sudskom odlukom ne koristi ni programerima ni korisnicima. On je naglasio da promene ne doprinose većem izboru potrošača, nižim cenama za kupovine unutar aplikacija, niti uvode konkurenciju u zatvoreni ekosistem Apple-a.

Ovo nije prvi put da se Apple suočava s otporom zbog takvih politika. Godine 2022, kompanija je dozvolila developerima aplikacija za upoznavanje u Holandiji da koriste alternativne opcije plaćanja uz isti 27-postotni porez, što je rezultiralo kaznom od 55 miliona dolara od strane holandskih regulatora zbog nepoštovanja propisa.

Apple je takođe primenio sličnu politiku za sve developere aplikacija u Južnoj Koreji, gde je novi zakon sprečavao Apple i Google da prisiljavaju developere na korišćenje procesora za plaćanje prve strane. Južnokorejske vlasti su upozorile oba tehnološka diva na moguće kazne zbog kršenja novih pravila plaćanja.

Ostaje da se vidi kako će se Apple nositi s kritikama developera, regulatora i šire tehnološke zajednice. Fokus na navodnim antikompetitivnim praksama i uticaju na izbor potrošača sugeriše da je kontroverza oko politike App Store-a daleko od okončane.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi