Intel može ozbiljnije da uzdrma TSMC dominaciju u oblasti proizvodnje čipova

Dobro upućeni izvori u industriji poluprovodnika tvrde kako Intel može ozbiljno da uzdrma vodeću poziciju tajvanske kompanije TSMC, neprikosnovenog lidera u ovom trenutku na polju proizvodnje čipova

Intel može ozbiljnije da uzdrma TSMC dominaciju u oblasti proizvodnje čipova

Uprkos činjenici da će Intel dobiti veću finansijsku pomoć od američke vlade kroz program podrške koji nalaže „US zakon o čipovima“ nego TSMC, opšte  je mišljenje da pozicija prvog i najvećeg proizvođača čipova ostaje i dalje u rukama tajvanske kompanije TSMC, tvrde dobro obavešteni izvori iz ove oblasti industrije.

Intel pravi radikalne promene u organizaciji i poslovnoj politici kako bi povećao svoju konkurentsku moć, poput udruživanja sa proizvođačima u lancu snabdevanja, a koji su dugo bili partneri u TSMC ekosistemu.

Intel planira da uloži 100 milijardi američkih dolara u izgradnju najvećeg svetskog centra za proizvodnju AI čipova u američkoj državi Ohajo, sa masovnom proizvodnjom koja će početi 2027. Istovremeno, Intel želi da obnovi i proširi svoje proizvodne kapacitete u Novom Meksiku, Oregonu i Arizoni.

SAD su najavile subvencije kroz „Zakon o čipovima“ u iznosu od 8,5 milijardi dolara, novac koji će se usmeriti za potrebe finansiranja kompanije Intel, plus tu je i predloženi zajam od 11 milijardi dolara.

Intel krupnim koracima grabi napred

Sa druge strane kompanija TSMC koja takođe gradi mega-fabriku na teritoriji USA će dobiti 6,6 milijardi američkih dolara finansiranja kroz US Chips Act i do 5 milijardi američkih dolara kredita za projekte u Arizoni. TSMC prema trenutnim procenama će uložiti 65 milijardi dolara u izgradnju tri fabrike silicijumskih diskova u SAD-u.

Proporcije direktnog finansiranja američke vlade prema ukupnim investicijama su prilično slične za Intel i TSMC. Dakle, nema diskriminacije u smislu Intel je američka, a TSMC tajvanska kompanija.  Uostalom TSMC ne bi ni bio to što trenutno jeste bez direktne američke pomoći pre svega u vidu tehnologije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Mnogi posmatrači tržišta rekli su da SAD ne pokazuje dodatnu naklonost prema kompaniji Intel, jer shvataju da je tehnološka moć́ kompanije TSMC ključna za pomoć́ SAD u nameri da obnove proizvodnju poluprovodnika i da tajvanskom proizvođaču mora biti dato dovoljno podsticaja u zamenu za svoju punu posvećenost ovom projektu.

TSMC napreduje na polju razvoja najsavremenije  2 nm proizvodne tehnologije na svojoj lokaciji u Arizoni. Iako će proizvodnja čipova u SAD uticati na ukupnu profitabilnost TSMC-a, njegov konkurent Intel će takođe imati veće troškove proizvodnje i niže bruto profitne marže u svojim američkim pogonima.

TSMC ostaje samouveren, sa svojim dugoročnim nepromenjenim ciljem: postizanje CAGR prihoda od 15-20% u američkim dolarima i bruto profitnu maržu od 53% i više. Intelov posao u vezi proizvodnje čipova za sada ostaje u minusu zbog ogromnih investicija i možda neće dostići rentabilnost sve do 2027. godine.

Pet tehnoloških koraka u narednih četiri godine

Intel je postavio cilj da osvoji pet tehnoloških koraka za četiri godine i da postane drugi najveći svetski proizvođač silicijuma za čipove do 2030. Posmatrači tržišta su skeptični prema njegovim ciljevima da završi razvoj 18A procesa do kraja 2024. i ponovo preuzme lidersku poziciju u unapređenju proizvodnih procesa u izradi tranzistora tokom 2025. godine, jer prelazak procesa na masovnu proizvodnju ne znači nužno stvarnu proizvodnju u velikom obimu. Realnost je da TSMC pravi čipove za mnoge velike igrače u svetu poluprovodnika, uključujući i Intelove 3 i  2 nm čipove.

Međutim Intelova konkurentnost možda i ne stoji tako loše kako možda zvuči na prvu, jer još uvek ima šanse da poveća svoj udeo na tržištu na račun TSMC-a, tvrde izvori iz ovog dela industrije.

Razočaravajuće performanse Intela u protekloj deceniji rezultat su njegove pogrešne procene u unapređenju 14 nm i 10 nm procesa, plus strukturne promene u industriji i organizacioni problemi unutar kompanije. Ipak Intelova tehnološka moć́ se ne može otpisati, a čak je i nadmašio TSMC u nekim tehnološkim inovacijama.

Intel traži pomoć od tajvanskog lanca snabdevanja

Intel bi trebalo da bude svestan šta mu stoji na putu povećanja udela na tržištu proizvodnje čipova. Pre svega nema poverenje koje TSMC ima kod svojih kupaca, i to što nije bio u stanju da se takmiči sa TSMC-om u pogledu troškova proizvodnje, stope prinosa ispravnih čipova i mogućnosti prelaska na masovnu proizvodnju po planiranim terminima. Međutim, Intel pravi ogromne napore kako bi se promenio i poboljšao svoje performanse poslovanja.

Izvori tvrde da iza uspeha kompanije TSMC stoji puna podrška tajvanskih partnera u lancu snabdevanja. Intel mora da izvrši fundamentalne promene u strukturi svog lanca snabdevanja da bi povećao svoju konkurentnost. Američki gigant sada bliže sarađuje sa nekim tajvanskim firmama koje su dugo bile sastavni deo pouzdanog partnerskog lanca kompanije TSMC, uključujući kompanije Gudeng i E&R Engineering.

Intel takođe uspostavlja kontakte sa tajvanskim dobavljačima koji imaju fabrike na teritoriji SAD za podršku fabričkim projektima kompanije TSMC u Arizoni, kao što su Chang Chun Petrochemical i LCI Chemical, a Intel takođe razmatra partnerstvo i sa kompanijom GlobalVafers. Kompanija iz Santa Klare se nada da će iskoristiti njihovu efikasnost, kontrolu troškova i fleksibilnost koju su pokazali tokom godina kao tradicionalni TSMC partneri od poverenja.

Za tajvanske dobavljače, korist od partnerstva sa Intelom će proširiti njihovo međunarodno prisustvo, prenosi Digitimes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. hedgehog

    Da, kao nedavni zemljotres... 😉

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi