Kina uspeva da nabavlja najjače Nvidia AI grafičke procesore za državne svrhe uprkos SAD sankcijama

Nezavisno od SAD sankcija koje ograničavaju pristup naprednim čipovima, Kina uspeva da nabavlja Nvidia AI grafičke procesore za vojsku, univerzitete i vladu

Kina uspeva da nabavlja najjače Nvidia AI grafičke procesore za državne svrhe uprkos SAD sankcijama

Kineske vojne institucije, državni centri za veštačku inteligenciju (AI) i univerziteti nabavljaju Nvidia AI i HPC GPU-ove, uključujući pritom napredne A100 i H100 akceleratore, uprkos američkim ograničenjima izvoza ovih proizvoda, tvrdi Reuters. Iako su sankcije u poslednjih nekoliko meseci dodatno pojačane, ograničavajući kompanije kao što je Nvidia da sarađuju sa kineskim klijentima, Kina uspeva da se snađe i i dalje nabavlja zabranjene proizvode.

Ova okolnost definitivno dovodi u pitanje moć Sjedinjenih Američkih Država i njihovog cilja da Kini gotovo u potpunosti ograniči pristup naprednim procesorima koji bi mogli da unaprede njene AI i vojne sposobnosti.

Još u septembru 2022. SAD su uvele zabranu izvoza najtraženijih Nvidia grafičkih akceleratora A100 i H100 u Kinu, uključujući i Hong Kong, što je potom dovelo do toga da Nvidia dizajnira posebne modele ovih proizvoda A800 i H800 specijalno za kinesko tržište. Ipak, godinu dana kasnije, tačnije u oktobru 2023, SAD su otišle toliko daleko da su zabranile izvoz i ovih proizvoda u Kinu. Međutim, kako je otkrila pomenuta novinska agencija, prema javno dostupnim dokumentima o javnim nabavkama, desetine kineskih subjekata nastavilo je da nabavlja, ne specijalno dizajnirane procesore, već one najjače – A100 i H100 akceleratore.

Pregled ovih transkacija pokazuje da se više od sto tendera odnosilo na nabavku A100 čipova, a nekoliko nabavki od oktobarske zabrane, odnosilo se i na kupovinu modela A800. Većina tendera zahteva isporuku i instalaciju čipova pre plaćanja, čime se osigurava završetak kupovine.

Kupci ovih procesora uključuju prestižne kineske univerzitete i „subjekte“ sa potencijalnim vojnim vezama. Značajno je da su Harbinski institut za tehnologiju i Univerzitet elektronskih nauka i tehnologije Kine, koji ulaze u segment američkih izvoznih ograničenja, kupili Nvidia AI i HPC GPU-ove. Harbinski institut je u maju kupio šest A100 procesora za obuku velikog jezičkog modela, dok je Univerzitet elektronskih nauka i tehnologije Kine kupio jedan A100 GPU u decembru 2022, iako njegova namena nije navedena. Pored toga, Univerzitet Činghua je aktivan u nabavci ovih čipova, sa oko 80 A100 čipova kupljenih 2022. godine.

Lanac snabdevanja ovim Nvidia čipovima u Kini nije potpuno jasan. Ni Nvidia, ni njeni ovlašćeni distributeri nisu identifikovani kao snabdevači visokoperformansnih AI i HPC GPU-ova kineskim subjektima, iz očiglednih razloga. Kineski prodavci navodno nabavljaju višak zaliha iz velikih isporuka američkim kompanijama ili ih uvoze preko kompanija u zemljama poput Indije, Tajvana i Singapura.

Nvidia je izjavila da poštuje sve primenljive propise o izvozu i očekuje da se njeni kupci pridržavaju istih standarda. Kompanija navodi da je spremna da preduzme akcije ako sazna za nezakonitu prodaju njenih proizvoda. U međuvremenu, Ministarstvo trgovine SAD se nije oglasilo povodom ovog problema, ali je portparol ministarstva javno više puta izjavio da je administracija SAD posvećena zatvaranju rupa u izvoznim ograničenjima.

Kris Miler, profesor na Univerzitetu Tufts i autor knjige „Rat čipova: Borba za najkritičniju tehnologiju na svetu“, komentarisao je situaciju. On je primetio nepraktičnost potpune zabrane izvoza čipova zbog njihove male veličine i lakoće krijumčarenja. Prema Mileru, strategija SAD navodno nije potpuna blokada kineskom pristupu ovim čipovima, već je cilj otežati razvoj njihovih AI sposobnosti onemogućavajući izgradnju velikih klastera na osnovu naprednih procesora. Više o samoj borbi za čipove na svetskoj sceni, više možete pročitati ovde.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi