Google predstavio Android opciju koja sprečava praćenje Bluetooth uređaja

Google upozorenja da vas neko neovlašćeno prati, nude tri načina da se zaštitite i obaveštenja u slučaju da nepoznati Bluetooth odaje informacije o vašem kretanju

Google predstavio Android opciju koja sprečava praćenje Bluetooth uređaja

Postoji dobra i loša strana Bluetooth uređaja za praćenje. Iako mogu olakšati pronalaženje ukradenih i izgubljenih predmeta, takođe se mogu zloupotrebiti za praćenje vašeg kretanja. Međutim, Google uvodi alate koji mogu pomoći u prevenciji opasnosti koje predstavljaju Bluetooth tragači.

Danas je Google najavio da uvodi novu funkciju koja će vam pomoći da se zaštitite od nedozvoljenog praćenja od strane Bluetooth uređaja. Navodno, korisnici Androida će dobiti pristup upozorenjima za praćenje od strane njima nepoznatih uređaja. Ova funkcija će biti dostupna za bilo koji uređaj sa Androidom 6.0 ili novijim operativnim sistemom. Google kaže da njegova upozorenja za praćenje od nepoznatih uređaja nude tri načina zaštitite: obaveštenja, radnje i skeniranje.

Google sprečio špijunirnje kretanja Android korinsika

Kada je ova funkcija uključena, bićete upozoreni (putem obaveštenja) da se nepoznati Bluetooth tragač odvojio od svog vlasnika i da putuje sa vama. Ako dodirnete upozorenje, tehnološki gigant kaže da možete saznati više o uređaju za praćenje i pogledati mapu gde je tragač primećen kako putuje sa vama i odaje informacije o vašem kretanju. Povrh toga, postojaće opcija „Emituj zvuk“ koja će dovesti do toga da uređaj za praćenje počne da ispušta zvuk, tako da ga možete pronaći bez znanja vlasnika. Ovaj alat već́ radi tj. otkriva prisustvo Apple AirTags tragača, ali će vremenom proširiti spisak i na druge slične uređaje.

Nova funkcija će pored navedenog, pružiti informacije o uređaju za praćenje, kao što je njegov serijski broj i poslednje četiri cifre telefonskog broja njegovog vlasnika i kada je uređaj za praćenje zakačen na zadnju stranu vašeg telefona. Takođe ćete dobiti savete o tome šta dalje da radite i kako da fizički onemogućite tragač, piše Android Authority.

Konačno, upotreba ove funkcije će vam omogućiti da ručno skenirate tragače u blizini. Ulaskom u Settings>Safety & emergency>Unknown tracker alerts, moći ćete da dodirnete dugme „Scan Now”. Google kaže da će skeniranje trajati 10 sekundi i da će vam biti predstavljena lista tragača koji su u vašoj blizini i koji su odvojeni od svog vlasnika.

Ova funkcija možda stiže u pravi trenutak, pošto je Google nedavno najavio da odlaže pokretanje  „Find My Device“ servisa. Odluka je navodno doneta da bi se kompaniji Apple omogućilo dodatno vreme u primeni zaštite za iOS uređaje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi