Opis igre: Dark Souls 2: Scholar of the First Sin

From Software nas zaista časti na sve strane. Samo par dana nakon što se pojavio Bloodborne, Playstation 4 ekskluziva, dobili smo i reizdanje igre Dark Souls 2. Pod imenom Dark Souls 2: Scholar of the First Sin dolazi, najkraće rečeno, remasterovana verzija Dark Souls 2, zajedno sa svim DLC-ovima i dodacima za tu igru. Međutim, značaj ovog paketa je drugačiji, zavisno od platforme na kojoj se igrate. Stoga je i dočekan sa različitim stepenima entuzijazma, zavisno od publike...

Filip Majkić
Komplikacije, komplikacije. Remasterovanja i reizdanja su toliko uzela maha da je zaista postalo problematično ispratiti ih. Čak je, donekle, postalo problematično preporučiti neku igru, ukoliko znamo ili osnovano nagađamo da bi u nekom trenutku ona mogla da doživi nekakvo reizdanje. U redu, nekada zaista ima smisla obezbediti mogućnost kupcu da kupi kompletnu igru sa svim dodacima, kako bi upotpunio svoju kolekciju. Međutim, šta ako igra ima različite platforme, nove nivoe detalja, prerađenu grafiku, sa drugačijim polisama po različitim platformama?
ds2_1_s.jpg
Dobrodošli u komplikaciju zvanu Dark Souls 2: Scholar of the First Sin. Šteta što ćemo toliko vremena u ovom tekstu posvetiti razmatranjima remastera u odnosu na samu igru. Doduše, procena kvaliteta same igre je veoma jednostavna – Dark Souls 2 je remek delo, a ova edicija je još bolja. Preporučujemo je! No, da biste shvatili sa čime se najpre moramo izboriti, pogledajte donju sliku…
ds2_details_s.jpg
Evo otkud toliko komplikacija, ali i nervoze kod određenih grupa igrača. Najpre pođimo od onih jednostavnih stavki. Ukoliko imate konzolu nove generacije, Playstation 4 ili Xbox One, ove igre do sada na njima nije bilo. Dark Souls 2 je izašao samo za PC i konzole prethodne generacije, Playstation 3 i Xbox 360. Stoga, ovde zapravo i nema dileme – ova igra predstavlja ultimativnu Dark Souls 2 kolekciju i nema previše razmišljanja da li zaslužuje preporuku. Da, apsolutno da.
ds2b.jpg
Stvari postaju zamršenije ukoliko se igrate na PC računaru ili konzoli prethodne generacije. Najpre, da razjasnimo slučaj sa konzolama prethodne generacije (PS3, Xbox 360). Edicija za ove konzole zapravo predstavlja samo osnovnu igru kojoj su pridodata tri DLC-a. Ne kažemo da je to malo – naprotiv, veoma je dobra stvar u pitanju, ali ovi korisnici neće biti u prilici da uživaju u dubljim izmenama. Neće dobiti bolju grafiku, jer te konzole – navodno – ne mogu da prikažu bolje od onoga što je razvojni tim na njima već ponudio, neće biti izmena u gejmpleju, novih položaja neprijatelja, niti će biti omogućeno prisustvo više igrača online nego što je to do sada bilo moguće. Samim tim, igra može dobiti samo uslovnu preporuku. Ukoliko imate Dark Souls 2, dovoljno je bilo da kupite tri DLC-a i to je to, verzija igre će biti identična Scholar-u.
ds2_6_s.jpg
Mislili ste da će stvari biti jednostavnije za PC korisnike? Žestoko se varate. Zapravo, tek ovde imamo udvostručene dileme, budući da su PC korisnici, esencijalno, podeljeni na dve kategorije. To su korisnici koji koriste DirectX9 mašine i oni koji koriste DirectX11 mašine, što je opet povezano sa time da li imate 64-bitni ili 32-bitni OS. Da ne komplikujemo dalje – prvi se mogu nadati istom tretmanu kao i korisnici konzola prethodne generacije, dok potonji mogu da očekuju da će uživati u svemu onome u čemu će uživati i korisnici konzola nove generacije, odnosno u svim suptilnim izmenama u gejmpleju i unapređenoj grafici, što smo već spominjali.
Kakav ršum, naročito kada govorimo o PC verziji igre
Da sve bude još gore, postojeće verzije Dark Souls 2 neće biti moguće direktno besplatno unaprediti, već morate da (do)kupite novu igru, kojoj možete učitati Save fajl iz ranije verzije. Dakle, nema besplatnog apgrejda na novu verziju za postojeće korisnike, što je izazvalo veliko razočaranje među igračima koji su potrošili stotine i stotine sati na Dark Souls 2 i njegove ekspanzije na Windows računarima. Postojaće Patch 1.10, koji će unaprediti igru i doneti određene izmene, ali ključne izmene – DLC-ovi, dizajn i grafika, izmenjeni sukobi i susreti, naracija, više multiplej slotova, to sve ostaje rezervisano za vlasnike nove (verzije) igre.
ds2_3_s.jpg
Celu ovu papazjaniju prati i cenovna politika, sa pojedinačnim stavkama i kombinatorikama od kojih će vam se zavrteti u glavi. Da li imate DLC, da li nemate, da li hoćete ovu ili onu verziju…Dakle, sada kada smo razjasnili celu problematiku vezanu za verzije i kupovinu, da pređemo na lakši deo posla. Na samu igru – Dark Souls 2: Scholar of the First Sin.Koliko ste puta do sada čuli formulaciju: „Kome ima smisla objašnjavati, njemu nema potrebe; kome ima potrebe objašnjavati, njemu nema smisla“? Upravo se tako osećamo dok kuckamo ovaj tekst. Dark Souls 2 je kreacija studija From Software, koja nastavlja nasleđe igara Demon’s Souls i Dark Souls i prati originalnu postavku. Kreator Souls franšize, Hidetaka Mijazaki, je prva dva naslova direktno vodio, dok je rad na Dark Souls 2 „samo“ nadzirao. Mnogi smatraju da je to i razlog zbog čega je potonji verovatno najslabiji deo čitavog serijala. Međutim, to „najslabiji“ treba shvatiti veoma, veoma uslovno, jer u suštini Dark Souls 2 prati recept uspeha Souls igara sasvim dosledno, samo što stari trikovi slabije pale kod iskusnih vukova…

Do sada ste verovatno već dobro upoznati sa mehanikom igranja Souls igara. Sve se zasniva na mnoštvu vraški teških sukoba sa utvarama i čudovištima, od kojih ćete ginuti puno, puno puta, dok ne uspete da ih savladate i ispustite urlik ushićenja, a mnoštvo adrenalina se ne oslobodi u vašem telu zbog zadovoljstva pobede nakon dobro obavljenog posla, da biste iza sledećeg ćoška – sve to ponavljali ispočetka. Krunu u ovim konfliktima čine bosevi, gigantske beštije najrazličitijih sposobnosti i karakteristika, protiv kojih ćete se boriti u epskim sukobima tokom čitave igre.
ds2_2_s.jpg
Stoga, fokusiraćemo se na novine i izmene. Unapređena grafika, audio podloga, uvećan maksimalan broj online igrača, nova oružja i oprema, izmenjen raspored/položaj neprijatelja…Koliko to sve u praksi znači? Odgovor na ovo pitanje je daleko komplikovaniji nego što se to može naizgled pomisliti. Naravno da svi volimo i želimo to. Međutim, razvojni tim nas tera da platimo dodatno, i tu dolazimo do suštinskog problema. Ukoliko igru do sada niste igrali – itekako je vredna svakog dinara. Ukoliko imate Playstation 4 / Xbox One, isto tako. Međutim, ukoliko ste fan Souls igara, i igrali ste ga (u Srbiji, najverovatnije na PC računaru), tu dolazimo do još jednog pitanja – da li je uopšte smisleno da iznova krećete igru koja se igra stotine i stotine sati , naročito ako ste na New Game +/++/+++ modu odmakli podalje.
Kome ima smisla objašnjavati Dark Souls, njemu nema potrebe; kome ima potrebe objašnjavati, njemu nema smisla
Odgovor na ovakvu dilemu možete dati samo vi. Sa jedne strane, ne trebate imati bojazni, sejvovi su kompatibilni i u ma kom trenutku da se odlučite za apgrejd na Scholar of the First Sin, sve bi trebalo da radi kako treba. Međutim, i taj apgrejd ima svoju cenu. Mišljenja smo da, ukoliko igrate igru na PC računaru ili konzolama starije generacije i imate DLC-ove, nema naročitog smisla kupovati novu verziju. Ukoliko ih nemate, to je već neka druga priča, pošto Crown of the Sunken King, Crown of the Ivory King i Crown of the Old Iron King sami po sebi gotovo da isplaćuju cenu apgrejda.
ds2c.jpg
Svakako, tu je i faktor da je Scholar of the First Sin najkompletnija, objedinjena i kako god se okrene najbolja verzija Dark Souls 2 igre. Stoga razumemo i fanove koji žele da ga imaju, bez obzira na (ne)isplativost apgrejda. Iskustvo je dosta unapređeno. Da li i apsolutno poboljšano? To je drugo pitanje. Neke promene su odlično uklopljene u širem smislu, i deluju zaista efektno, dok druge deluju kao izmena izmene radi, bez nekog dubljeg efekta.
ds2_4_s.jpg
Da se ne lažemo, mnoge prevashodno zanima kakve su grafičke promene. Sa jedne strane, Dark Souls 2 je igra iz prošle godine, ali sa druge, nije bila među najraskošnijim igrama i utisak je da je ostavljala dosta prostora za poboljšanje, blago rečeno. Dobra vest u startu jeste da igra radi u nativnih 1080p u 60 fps na Playstation 4 konzoli, što značajno doprinosi fluidnosti okršaja i celo iskustvo podiže na viši nivo.

Na šta je još utrošena skoro dvostruko veća količina prostora na disku? Tu su tri DLC-a, ali tu su i nove lokacije u odnosu na dosadašnju celinu. Audio podloga je obogaćena, a tu je i novi narator, NPC koji se zove, (ne) pogađate – Scholar of the First Sin, koji će vas voditi kroz tajne ove igre, ali i neke nove lokacije, što su developeri maglovito najavili rekavši da će vas on voditi „tamo gde niste bili“. U svakom slučaju, bez obzira da li po prvi put posećujete Drangleic ili je ovo vaš povratak, imaćete dosta toga da radite. Crown of the Sunken King, Crown of the Ivory King i Crown of the Old Iron King su zaista fenomenalni dodaci koji su odlično uklopljeni sa osnovnom igrom, i deluju prirodno u toj meri da će igrači koji prvi put igraju Dark Souls 2 misliti da se radi o integralnom delu igre, pre nego o nekakvim ekstenzijama.
ds2_5_s.jpg
Osim pomenutih stavki, uvećanje broja igrača u multipleju je najočitija izmena. Šest igrača u jednoj sesiji je nešto što zaista podiže opcije, iskustvo, pa i generalni nivo neizvesnosti i frustracije. Ipak, pored nje, postoji više suptilnih promena u multipleju koje će vam pomoći da kontrolišete svoje iskustvo. Recimo, igračima će biti dostupan predmet Agape Ring, koji će apsorbovati duše umesto samog igrača. Ovim efektivno ograničavate broj duša koje možete pokupiti online, i kontrolišete taj aspekat igranja. Takođe, sada će igrači koji po prvi put prelaze igru moći da se nađu online sa igračima koji igru prelaze po drugi, treći ili koji već put. Tu je i čitav spektar promena vezanih za mogućnosti koje imate tokom online igranja. Kompletan spisak svih izmena možete pronaći na ovoj stranici.U svemu spomenutom je zapravo najbitnije da je zadržan stari dobri Souls gejmplej, dok je ceo paket unapređen i upotpunjen u mnogim svojim delovima. Neke promene su suptilne, neke dosta očitije, ali ih sve pozdravljamo. U tom smislu, uopšte nema spora da li je Dark Souls 2: Scholar of the First Sin dobra igra. Jeste. Jedna od najboljih koje su danas dostupne, i apsolutno zaslužuje sve naše preporuke. Neverovatna doza ultra-napete borbe protiv monstruma i boseva, osećaj ispunjenja i zadovoljstva kada ih pobedite, mnoštvo klasa, različitih načina borbe, prelaska i tako dalje – sve to je i dalje prisutno i dodatno unapređeno i upotpunjeno integracijom novih sadržaja, ali i tehničkim unapređenjima.
ds2_7_s.jpg
Međutim, pitanje da li treba nabaviti DS2: Scholar of the First Sin nije tako efemerno kako se to može činiti iz gornjeg pasusa. Nažalost, ne živimo u limbu u kome možemo posmatrati igru samo kroz njen kvalitet nezavisno od drugih aspekata koji je okružuju i koje komplikuju život. Igra nije istovetan pomak na svim platformama. Ukoliko imate Playstation 4, naizgled nemate apsolutno nikakvu dilemu. Ovu igru treba igrati. No, možda ste je ranije kupili i igrali na Playstation 3 konzoli ili svom računaru? Tada je dilema već izraženija.

No, ni ukoliko imate Playstation 4 stvari ne stoje tako jednostavno. U praktično istoj nedelji (!!!) From Software je na tržište doneo DS2: Scholar of the First Sin i Bloodborne, dve igre koje dele toliko sličnosti i razlika, ali koje – kada se podvuče crta – dele veoma sličnu, da ne kažemo istovetnu gejmplej postavku, i igraju se desetine i stotine sati! Za ime sveta, zbog čega? Ukoliko imate jednocifren broj hiljada dinara na raspolaganju i pitate nas koju igru uzeti, rekli bismo – uzmite Bloodborne. Em je noviji naslov, em je za dlaku svežiji, intenzivniji, nije baš toliko nalik na Dark Souls 1, ima dovoljno razlika u gejmpleju i dizajnu. Kad, ne lezi vraže, sada smo se prisetili da DS2: Scholar of the First Sin stiže sa 1080p@60 fps, a Bloodborne sa 1080p@30 fps, što automatski znači da je igranje u DS2 reizdanju fluidnije.
Problemi sa cenom, ali i ne samo sa cenom već i sa podelom PC korisnika, kao da nam govore da From Software ne misli dovoljno na tu grupu korisnika
Vidite kakvu dilemu imamo, a to je platforma kod koje je tih dilema verovatno najmanje? Zamislite sada kada se vratimo na PC ili tradicionalne konzole. Savet svih saveta koji vam možemo dati, pre svega ostalog, jeste da obavezno uzmete gejmped i igrate Souls igre sa gejmpedom. To nije promenjeno. Jednostavno, igra je tako pravljena da su to prirodne kontrole. Ne kažemo da se ne može igrati tastaturom i mišem, ali je to iskustvo jednostavno inferiorno i tu je početak i kraj svake priče.
ds2_8_s.jpg
Dublji problem sa PC verzijom jeste što je cenovna politika odrađena na takav način na koji je odrađena i što pojedine grupe korisnika nova verzija zaista puno košta. Ukoliko ste kupili sve DLC-ove, razlika u ceni za sadržaje koje DS2: SotFS donosi je zaista prilična. Ukoliko niste, možete da opravdate sebi investiciju na toj osnovi, ali i dalje ostaje fakat da je igra remasterovana i izmenjena nakon samo godinu dana što nas dovodi do pitanja: Zar nisu mogli u startu da je izbace u ovom stanju?
ds2_9_s.jpg
Još jedna varijanta problematike jeste što pomaci koje igra donosi na PC računarima nisu nužno baš toliko očigledni kao na konzolama nove generacije, a na starim konzolama ih gotovo nema uopšte. Najzad, PC zajednica će biti razdvojena na one koji koriste „DX9“ i „DX11“ mašine, budući da su online karakteristike igre u njihovim verzijama potpuno različite, i da postoje odvojeni serveri za njih.
ds2_10_s.jpg
Kada se sve sabere i oduzme, ipak ne možemo dati savet koji će pogodovati svakome. Dark Souls, i uopšte Souls igre, svakako morate probati, dati im šansu, jer predstavljaju pravi dragulj u svetu današnjeg gejminga koji se bazira na olakšavanju i ulepšavanju. Svaka From Software igra, pa samim tim i ova, predstavlja omaž našem unutrašnjem impulsu koji želi da savlada težak izazov i zaurla od sreće. Da li Scholar of the First Sin to uspeva? Itekako. Ukoliko ga niste igrali, morate ga igrati. Da li vam se kupovina reizdanja isplati ukoliko već imate igru i eventualno neke dodatke? Procenite sami. Svakako bismo preporučili nabavku igre makar na nekoj od redovnih rasprodaja, ukoliko vam se ne isplati na drugi način.
ds2_s.jpg
I znajte da nas kroz manje od godinu dana, na sledeće proleće, očekuje Dark Souls III, čijim će razvojem ponovo, na radost svih fanova, rukovoditi Hidetaka Mijazaki…
Ocena: 94
Platforma: Playstation 4
Dopalo nam se
– Unapređenja, integrisani dodatni sadržaji, potpuno integrisan „sve u jednom“ paket – Fantastična borba i mnogobrojne klase – Bosevi – Svaka stopa napretka se zaslužuje trudom i mukom, što povećava ushićenje u svakoj, pa i najmanjoj pobedi – Dizajn
Nije nam se dopalo
– (Uslovno) Težina igranja, osim za Souls veterane – Problemi sa cenovnom politikom i podela PC publike čine da je mnogima zbilja neisplativ apgrejd na novu verziju igre – Reizdanje nakon samo godinu dana, i to u istoj nedelji kada je isti tim objavio sličnu igru sličnog koncepta koja se igra na sličan način i stotinama sati (premda potonje pogađa samo PS4 korisnike jer samo oni dobijaju obe igre)
 
Podaci o Windows PC DX9 verziji (za DX11 verziju je potreban snažniji hardver i više prostora na disku)
Minimalne specifikacije:
Procesor: AMD Phenom II X2 555 3.2GHz ili Intel Pentium Core 2 Duo E8500 3.17GHz Grafika: NVIDIA GeForce 9600GT ili AMD Radeon HD 5870 RAM: 2 GB HDD: 12 GB prostora OS: Windows Vista / 7
 
Preporučene specifikacije:
Procesor: Intel Core i3 2100 3.10GHz ili AMD A8 3870K 3.0GHz Grafika: NVIDIA GeForce GTX 750 ili AMD Radeon HD 6870 RAM: 4 GB HDD: 15 GB prostora OS: Windows 7 64-Bit

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi