Zvuk preko Bluetooth konekcije će od sada biti znatno bolji

Dugo najavljivani Bluetooth LE Audio set standarda najzad je kompletiran i donosi unapređen prenos zvuka putem ove bežične konekcije.

Složićete se da Bluetooth nikako nije idealan vid konekcije za slušanje muzike, a opet maltene sve bežične slušalice, pogotovo one namenjene mobilnim telefonima, koriste upravo ovaj vid konekcije. Ume Bluetooth da itekako iznervira, kvalitet signala može da se znatno pogorša bez nekog objašnjenja, ali šta je, tu je, mi ga i dalje koristimo. Srećom, radi se i na razvoju ove tehnologije, a najnoviji iskorak je, prema informacijama na portalu TheVerge, novi Bluetooth audio standard.
Šta je Bluetooth LE Audio?
Ova tehnologija zaslužna je za novu generaciju bežičnih slušalica koje će doneti poboljšanu zvučnu sliku, unapređenu energetsku efikasnost i napredne funkcionalnosti povezivanja potencijalno neograničenog broja uređaja na isti izvor.
Bluetooth
Bluetooth LE Audio je termin koji se odnosi na nekoliko novih funkcionalnosti koje su najavljene još 2020. godine kada se očekivalo da će se prvi uređaji koji podržavaju ovaj standard pojaviti do kraja te godine. Dve godine kasnije najzad smo na kraju razvoja i proizvođači uređaja najzad mogu da otpočnu implementaciju Bluetooth LE Audio u svoje proizvode.
Prema navodima izvršnog direktora organizacije Bluetooth Special Interest Group koja je zadužena za razvoj standarda ovog tipa konektivnosti, “Danas je veoma važan dan za sve članove Bluetooth SIG jer smo se izborili sa mnogim izazovima i tokom proteklih nekoliko godina kako bismo uspešno sproveli najveći projekat razvoja novog seta standarda u našoj istoriji. LE Audio donosi nove do sada neviđene mogućnosti za tržište bežičnih audio uređaja”.
Šta donosi ovaj novi standard?
Najbitniji od svih elemenata Bluetooth LE Audio standarda jeste LC3 kodek koji predstavlja efikasniji vid prenosa zvuka. LC3 će doneti znatno poboljšan kvalitet zvuka na istom bitrejtu koji donosi osnovni SBC kodek ali i mogućnosti za nešto poboljšan zvuk prilikom reprodukcije sadržaja koji ima upola manji bitrejt. Reprodukcijom audio sadržaja sa manjim bitrejtom omogućava se i unapređena energetska efikasnost.
Sony buds
Pored toga LE Audio donosi i sposobnost povezivanja mnogo više audio uređaja na isti izvor kroz funkcionalnost koja se naziva Auracast. Ova novina omogućava uparivanje dva para slušalica na isti telefon, ali i povezivanje nekoliko bežičnih slušalica na isti televizor kako bi više osoba moglo istovremeno da prati film. Dakle, od sada ćete audio uređaje moći da uparujete sa izvorima zvuka slično načinu na koji se više telefona povezuje na Wi-Fi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi