Danas se navršava 15 godina od kada je Stiv Džobs predstavio originalni iPhone

‌Kada se pojavio, iPhone‌ se izdvajao jer je imao ograničen broj fizičkih dugmadi i umesto toga se oslanjao na multi-touch ekran, koji je bio intimniji i interaktivniji

 
Danas je 9. januar, što znači da je prošlo 15 godina otkako je izvršni direktor Apple-a Stiv Džobs stao na binu na Macworld Expo sajma u San Francisku u Kaliforniji i pružio svetu prvi pogled na iPhone, uređaj koji će promeniti sve.
Originalni ‌iPhone‌ je bila mala stvarčica sa LCD ekranom od 3,5 inča, običnim starim dugmetom Home, debelom šasijom, ogromnim okvirima, Samsung procesorom i kamerom od 2 megapiksela, ali je i dalje bio drugačiji od bilo čega drugog što je postojalo na tržištu u tom trenutku.
Pametni telefoni u to vreme su se oslanjali na ograničenu površinu ekrana, hardverske tastature i olovke za interakciju sa ekranom, ali ‌iPhone‌ se izdvajao jer je imao ograničen broj fizičkih dugmadi i umesto toga se oslanjao na multi-touch ekran, koji je bio intimniji i interaktivniji.
Džobs je opisao ‌iPhone‌ kao tri revolucionarna proizvoda u jednom: iPod sa kontrolama na dodir, telefon i revolucionarni uređaj za internet komunikaciju. „Danas će Apple ponovo izmisliti telefon“, rekao je Jobs. I nije mogao biti više u pravu.
 
iphonetekst2.jpg
 
2007. godine, Apple je doneo novi dizajn mobilnih telefona, diktirajući karakteristike i mogućnosti koje su neophodne za pametne telefone i inspirišući druge proizvođače da slede njegove stope. Funkcije poput Touch ID-a, Face ID-a, elegantnog dizajna i neverovatne tehnologije kamere su održale Apple-ovu konkurentnost, kao i druga poboljšanja tokom godina.
Nijedan drugi proizvođač pametnih telefona nije bio u stanju da parira Apple-ovoj dubokoj integraciji hardvera i softvera ili njegovim neuporedivim dizajnom čipova, i zato su iPhone i dalje pametni telefoni izbora za ogroman broj ljudi širom sveta.
Apple je u januaru 2021. rekao da postoji više od milijardu aktivnih iPhone-a širom sveta, što je zapanjujući broj, a uspeh ‌iPhone-a‌ je podstakao Apple da postane prva svetska kompanija koja je premašila procenjenu vrednost od 3 biliona dolara.
Svake godine, Apple uspeva da zaustavi ceo svet na jedan dan zbog nove iteracije 15 godina starog proizvoda. Postoje obećavajuća ažuriranja za iPhone 14, uključujući dizajn bez zareza u vrhu, što će obezbediti više dostupnog prostora na ekranu, javlja MacRumors.
 
iphone14.jpg
 
Takođe očekujemo brže performanse nego ikada sa A16 čipom, poboljšanja 5G i inovativne bezbednosne funkcije kao što su detekcija sudara i satelitska podrška za prijavljivanje hitnih slučajeva kada je mobilni signal nedostupan.
Apple istražuje budućnost i izvan ‌iPhone-a‌, pripremajući se za dan kada bi pametni telefon mogao postati relikt prošlosti. Prvi AR/VR headset bi mogao biti predstavljen već ove, 2022. godine, i iako će biti glomazan, skup i fokusiran na VR iskustva, možemo očekivati da će Apple ponoviti i poboljšavati korisničko iskustvo headseta svake godine, sve dok neka vrsta nosivih uređaja za nošenje na glavi ne postane neophodna.
Da li će Apple i ovaj put biti vizionar koji je pogodio budućnost razvoja mobilnih uređaja? Iako smo za sada prilično rezervisani, ostavićemo vremenu da da svoj sud. Možda nas i demantuje.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi