Pored grafika, Nvidia najavila DLSS 3 sa ozbiljnim poboljšanjima

Evo radosti za gejmere sa nešto slabijim konfiguracijama.

Apsolutno je razumljivo ukoliko ne uspevate da ispratite sve hardverske trendove u sferi personalnih računara, pogotovo imajući u vidu rastuće cene svega (iako se situacija sa grafičkim kartama na svetskom tržištu polako stabilizuje). Međutim, upravo tome služi softver za “AI upscaling” koji donosi bolje performanse u video igrama na istom hardveru. Kako navodi DigitalTrends, uskoro se očekuje i najnovija verzija jednog takvog rešenja, ali ne baš za stari hardver.
AdvancedDLSS.jpg
Nvidia DLSS 3
Tokom svog GeForce Beyond događaja, pored RTX40 grafičkih karti kompanija Nvidia objavila je treću generaciju svoje “deep learning super sampling” tehnologije (skraćeno DLSS) koja će biti dostupna za najnovije grafičke karte RTX 40 serije. Znamo, odmah vam se javlja pitanje koja je poenta korišćenja “upscaling” tehnologije na najnovijoj seriji grafičkih karti i donekle se slažemo, ali nisu svi modeli iz nove serije jednako snažni. Na RTX 4090 DLSS 3 vam sigurno neće zatrebati, ali bi na RTX 4050 svakako mogao.
Tehničke specifikacije
Što se tiče same tehnologije procesiranja prikaza slike u vašim omiljenim video igrama, ona se sastoji od četiri komponente, od kojih su najbitnije novi vid ubrzanja za optički tok, kao i novi sistem za prikazivanje vektora prilikom kretanja. DLSS 3 će procesirati prethodni frejm zajedno sa novim frejmom kako bi predvideo na koji način će se scena menjati. Posledica ovoga je stvaranje novih frejmova posredstvom ove tehnologije što će ne samo unaprediti performanse već i kvalitet prikaza slike.
RTX3RD.jpg
DLSS 3
Nvidia obećava da će najnovija, treća generacija DLSS tehnologije biti do četiri puta brža upravo zbog svoje sposobnosti umnožavanja dostupnih frejmova i kombinacijom tri zasebne tehnologije – “DLSS Super Resolution”, “DLSS Frame Generation” i “Nvidia Relfex” koja služi za unapređivanje odziva u igrama i značajno smanjivanje latencije kroz sinhronizaciju rada procesora i grafičke karte.
DLSS3RTXOn.jpg
Pored toga, DLSS 3 biće u stanju da značajno poboljša i performanse onih igara koje se više oslanjaju na procesor umesto grafičke karte, poput Microsoft Flight Simulator, što se može videti na priloženoj promotivnoj fotografiji. Sve ovo zvuči sjajno, ali u vazduhu ostaje da lebdi jedno pitanje – odakle nam jedna grafička karta najnovije serije? Pa sa KupujemProdajem, naravno.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi