Slobodno kupujte polovne grafike koje su rudarile

Mitovi i legende koje se raspredaju oko toga koliko su polovne grafike koje su rudarile dobra kupovina ili ne konačno su proverene u realnim testovima.

Slobodno kupujte polovne grafike koje su rudarile

Poznati YouTube kanal Linus Tech Tips nabavio je 19 popularnih grafika koje su verovatno korišćene u procesu rudarenja kriptovaluta. Rezultati su interesantni i suprotni popularnom mišljenju. Polovne grafike koje su rudarile su po pravilu stigmatizovane jer su radile pod punim opterećenjem tokom dugog perioda.

Sa druge strane, na oglasima se uglavnom ne navodi da li su neke grafike korišćenje za rudarenje ili normalnu upotrebu, što dodatno otežava proces kupovine onima koji po svaku cenu žele da izbegnu one koje su rudarile.

Međutim, upoređivanjem grafika iz tog perioda koje su normalno korišćene, ovaj kanal je došao do zaključka da su polovne grafike, među kojima se nalaze one koje su rudarile – podjednako dobre, ili čak bolje od onih koje to sigurno nisu.

Test je obuhvatio veliki broj popularnih (skupljih) grafika koje su najčešće korišćenje za rudarenje. Modeli koji su rudarili obuhvataju sve od Radeon RX 5700 XT, preko RTX 3060, 3070 i 3080, i upoređeni su sa istim grafikama koje su korišćene u normalnim uslovima.

GPU taktovi i stabilnost su testirani u Kombuster alatu, a od realnih testova su korišćene AAA igre u 1080p, 1440p i 4K rezolucijama. Bilo koji GPU čije su performanse bile 3% ispod onih referentne karte je smatran neispravnim.

Iznenađujući rezultati

Iznenađujuće, skoro svih 19 grafika je prošlo testove, uključujući sve korišćene RTX 3070, RTX 3080, većinu RTX 3060 i većinu RX 5700 XT GPU-a. Jedini problemi su imale dve kartice, Gigabyte Eagle RTX 3060 OC i Sapphire Pulse RX 5700 XT.

Gigabyte Eagle RTX 3060 OC je podbacila maksimalno, sa visokim temperaturama (preko 100°C) i termalnim kočenjem koje je obaralo performanse. Pored GPU, testirana je i memorija (VRAM), deo karte koji je pod velikim opterećenjem prilikom rudarenja, što je bila još jedna prepreka koju pomenuta 3060 grafika nije uspela da preskoči.

Sapphire Pulse RX 5700 XT nije bila ni približno tako loša, samo je pala na Kombustor testu gde je imala 3% lošije taktove u poređenju sa referentnim RX 5700 XT modelom. Ali u igrama, GPU je radio savršeno, sa efektivno identičnim performansama u poređenju sa svim drugim RX 5700 XT koji su testirani.

LTT ne objašnjava razloge koji stoje iza problema sa taktom u Kombustor testu, ali može jednostavno biti da model Sapphire Pulse ima nešto nižu maksimalnu potrošnju, što je bilo vidljivo samo u ovom testu, a ne u igrama. Ovo ne bi bilo iznenađujuće s obzirom na to da je Sapphire model bio najhladniji od svih RX 5700 XT.

Polovne grafike uopšte nisu loše

Pored ove dve grafičke karte, svi ostali GPU-ovi su radili besprekorno i bili su efikasni kao i kada su bili novi. Nakon ovog procesa testiranja izgleda da kupovina polovnog GPU-a koji je korišćen za rudarenje uopšte nije loša ideja.

Istina je da rudari kopaju kriptovalute da bi zaradili, što znači da se u većini slučajeva dobro brinu o grafikama koje im taj novac donose. Ono što bismo vam svakako preporučili je da, ukoliko kupujete polovnu grafiku proverite da li ima garanciju i probate je pre kupovine, kako se ipak ne bi desilo da postoje problemi sa performansama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi