Lenovo Legion 5 Pro test - gejming laptop

Lenovo Legion 5 Pro test - gejming laptop

Lenovo Legion 5 Pro aka “uništitelj” neprijatelja u gejming areni je prvi laptop sa 16” ekranom, QHD rezolucijom i osvežavanjem na 165 Hz.

  Sadržaj
   Lenovo Legion 5 Pro test – gejming laptop

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet izrade
   • Pojedinačna rešenja podređena gejmingu
   • Odličan QHD ekran sa 165 Hz osvežavanjem 
   • Brza CPU + GPU platforma
   • Dobra RGB tastatura
   • Brz Wi-Fi 6. generacije

   Negativne ocene

   • Veliki ispravljač
   • Nema Thunderbolt 4 & USB 3.2 2×2

   Lenovo Legion 5 Pro je bez ikakve sumnje najžešći legionar do sada. Razliku definitivno pravi bolji ekran veće dijagonale i rezolucije sa osvetljenjem od 500 nita, zbog koga animacija u igrama izgleda za klasu bolje nego na običnim gejming modelima.

   Ako postoji čistokrvna loza gejming laptop računara, onda je to svakako Lenovo Legion serija. Tokom godina je brusila svoj imidž i karakteristike do današnjeg trenutka. Sada možemo reći da je u pitanju jedna od najboljih i najpopularnijih linija gejming prenosnih računara. Svakako postoje i drugi poznati modeli, ali Legion serija osvaja naša srca svojom suštinom koja se ogleda u čistokrvnom gejming hardveru gde je sve podređeno performansama i vrhunskom užitku igranja. Zato, ukoliko se nešto može smatrati alternativom klasičnim gejming dekstop sistemima u svetu mobilnih računara, onda je to svakako najnovije izdanje u vidu Legion 5 Pro modela.

   Lenovo Legion 5 Pro – karakteristike

   Gotovo po pravilu izlazak novog Legion modela izaziva veliku pažnju korisnika mahom gejmera, ali i onih koji trebaju jak mobilni računar. To je zato što je sa jedne strane nudi moćan i jak hardver podrazumevan u ovom slučaju, dok je sa druge strane prisutan prepoznatljivi Hi-tech dizajn. Ne vrišti, niti ima agresivne oblike, niti koristi neke prenaglašene svetlosne efekte, a ponovo ima svega od pomenutih elemenata. Dizajn je pogođen tako da u isto vreme pomiri gejming i ukuse kreativnih korisnika.

   Dizajn najratobornijeg legionara

   Otuda je novi Legion 5 Pro doživeo evoluciju dizajna i to u boljem smislu. Koristi “Bi-Color” šasiju zbog čega izgleda baš, baš lepo sa fino oblikovanim zadnjim delom koji je posebno izražen zbog velikih difuzora i izduva na zadnjoj strani. Linija se spušta ka prenjem delu uređaja što čitavom obliku daje dozu agresivnosti i svakako priliči jednom gejming računaru.

   Gornji deo kućišta u kome se nalazi ekran je izrađen od “Storm Grey” nijanse anodiziranog aluminijuma, dok baza, koja je takođe deo aluminijumske šasije, ofarbana u crno. Dimenzije od 35.6 cm u širinu, 26.5 cm u dubinu i 2.7 cm u najdebljem delu, govore da ovo nije pokušaj ultratankog gejming laptop računara, ali je svakako jedan od primeraka sa nižim profilom. Masa od skoro 2.5 kg nije posledica njegovih gabarita već kvalitetnog rashadnog sistema i efikasnih hladnjaka koji drže natprosečno jak hardver u zoni visokih performansi.

   Ekran pravi razliku u odnosu na obični Legion 5

   Ono što vam svakako privlači pažnju u odnosu na “običan” Legion 5 model je sufiks “Pro”. Dotični je to zaslužio kako zbog natprosečno jake platforme, tako i karakterističnog 16” velikog ekrana sa odnosom stranica 16:10. Ovo je već drugi Lenovo model u zadnjih par testova koji koristi ovakav odnos stranica.

   U pitanju je antirefleksivni IPS panel sa osvetljenjem od 500 nita i HDR 400 podrškom. Prikazuje rezoluciju od 2560×1600 piksela. Detalj koji vam govori da imate povećano vidno polje po vertikali ekrana, pa smo ličnog uverenja da je korisna vidljiva površina poput one na klasičnim “sedamnaesticama” čak i veća.

   Lenovo nam poručuje da je došlo vreme igranja na laptop računarima u višim, a ne samo Full HD rezolucijama. Tačno je da lepše izgleda, naročito kada su u pitanju detalji, inače bitni ukrasi prilikom uživanja u naslovima sa upečatljivo lepom grafikom. Još jedan bitan detalj koji će svakako ceniti gejming korisnici jeste činjenica da ekran osvežava prikaz sadržaja na 165Hz. Pokriva 100% sRGB paletu boja i stiže kalibrisan sa X-Rite sertifikatom.

   Ivice ekrana su minimalne tako da imate osećaj da se slika vidi od ivice do vice poklopca računara. Gornja je neznatno deblja zbog prisustva sočiva 720p web kamere i senzora, dok je donja ivica spuštena do samog maksimuma koji dozvolja trenutna tehnologija izrade ekrana za mobilne računare. U donjem delu su smešteni i mikrofoni, dok je onaj čuveni zatvarač sočiva web kamere preseljen na desnu bočnu stranicu baze uređaja. Gore jednostavno nije bilo mesta.

   Legion 5 Pro ima odličnu RGB tastaturu

   Tastatura je detalj kome je Lenovo tradicionalno posvećuje dosta pažnje. Poboljšana verzija TrueStrike tastature stiže u 6 redova sa numeričkim delom. Osvetljena je u četiri zone kojima nezavisno možete upravljati RGB paletom boja.

   Ono što ovu tastaturu čini posebnom je činjenica da deluje plitko tj kapice su minimalnog profila ali imaju neočekivano dubok hod. Putanja tastera je linearna pa time dobijate precizan osećaj aktivacije tokom akcije i napada. U početku sa nešto većim otporom tastera, ova tastatura pruža dobar gejming osećaj kada govorimo o sličnim laptop rešenjima. Daleko bolje od velikih gumičastih kapica sa onim memobransko bezosećajno-mekanim “filingom”. Tastatura je obzirom na namenu uređaja – najprostije rečeno odlična. I još jedan plus je što stiže sa našim lokalnim rasporedom karaktera.

   Površina touchpad-a je velika i komforna, bez fizičkih tastera ali sa klikom u donjem desnom i levom uglu. Površina je presvučena Mylar materijalom. Zato prsti klize sa preciznošću i minimalnim otporom.

   Dobra ponuda konekcija

   Jednako bitna pažnja je posvećena položaju i izboru konekcija. Skrećemo pažnju da na obe bočne ivice dominiraju vazdušni otvori za izbacivanje toplog vazduha. Na levoj se nalazi dodatni USB-C 3.2 Gen2 port za prebacivanje podataka ili vezu sa eksternim monitorom preko DisplayPort 1.4 konektora. Pored njega je kombinovani 3.5 mm izlaz za slušalice i mikrofon. Na suprotnoj strani, imate na raspolaganju još jedan USB-A 3.2 prve generacije.

   Glavna konzola sa konektorima se nalazi na zadnjoj strani, locirana između dva otvora za izduv. Tamo su smešteni konektor za napajanje, USB-A 3.2 Gen1 sa funkcijom punjenja, čak i kada je Windows 10 OS ugašen. Pored njega je jedan HDMI 2.1 pune veličine za vezu sa spoljnim monitorima.

   Zatim, tu je par USB-A 3.2 konektora sa transferom od 5 Gbps, jedan USB-C 3.2 Gen2 port koji takođe može da napaja eksterne SSD uređaje, pa nemate one neprijatne prekide prilikom kopiranja velikih fajlova i instalacija. To nas je strašno nerviralo na nedavno predstavljenom Aorus 15G modelu. Konačno svoje mesto je pronašao obavezni RJ45 LAN port, naizostavni deo opreme na gejming laptop računaru.

   Lenovo Legion 5 Pro – moćan gejming hardver

   Hardversku platformu čini do sada najjača kombinacija, AMD Ryzen 7 5800H Cezanne centralnog procesora sa 8 jezgara koji izvršavaju 16 “tredova” istovremeno u rasponu frekvencija od 3.2 do 4.4 GHz.

   Procesor veoma često boravi u zoni frekvencija preko 4 GHz zahvaljujući odličnom Cold Front 3 sistemu hlađenja. Efikasan kuler je potreban i zbog moćnog grafičkog procesora u vidu GeForce RTX 3070 sa 8GB GDDR6 memorije i radnom frekvencijom od 1500-1620MHz. Povezan je magistralom od 8x PCIe putanja sa centralnim procesorom.

   Drugi deo grafičkog podsistema čini integrisano Vega 8 jezgro koje po potrebi možete isključiti. Kada vam je bitna radna autonomija, poželjno je koristiti kombinovani mod rada grafičkih adaptera, a ukoliko se samo igrate onda isključite integrisanu “grafiku”.

   Računar je opremljen sa 32GB DDR4 RAM-a u dvokanalnom radnom režimu na 3200 MHz što je i maksimalna količina sistemske memorije za ovaj model. Za skladištenje podataka tu je jedan M.2 NVMe SSD kapaciteta 1 TB u našem slučaju WD SN720 model sa prosekom transfera podataka od 3GB u sekundi.

   Zaniljivo je da Legion 5 Pro nudi dodatni M.2 slot za dodatni SSD uređaj, ali vodite računa da je u pitanju opcija za kraći model M.2 2242 SSD maksimalnog kapaciteta 512 GB. U pitanju je korisna opcija za dodatni prostor sve većih igara, ali i one koji obrađuju zahtevniji materijal na ovako jakom laptop računaru.

   Opcije veze sa internetom, zvuk, potrošnja i baterija

   Veza sa mrežom i internetom se ostvaruje preko gigabitnog Realtek kontrolera i mislimo da je jedan ovako besprekoran gejmer u najmanju ruku zaslužio 2.5 gigabitnu LAN vezu. Drugi deo čini WiFi 6. generacije na bazi Intel AX200 rešenja i Bluetooth 5.1 podrške. Obavezno ga povežite preko nekog odgovarajućeg rutera sa 802.11ax specifikacijama da bi uživali u blagodetima natprosečno brze bežične veze.

   Zvuk dopire iz dva reda proreza na bočnim zakošenim ivicama baze uređaja. Stereo zvuk podržan je Nahimic audio softverom. Glasan je i razgovetan, ali zvučnici su tu tek da posluže u ovu svrhu, dok se pravo uživanje dobija korišćenjem dobrih gejming slušalica. Zvuk procesira Realtek ALC3306 codec.

   Gledajući snagu ugrađenog hardvera i rashladnog sistema, jasno je da Legion 5 Pro torši dosta energije. Napaja se pomoću prilično velikog ispravljača snage 300W. Autonomiju rada obezbeđuje litijum-polimerska baterija kapaciteta 80Wh sa “Rapid Charge” funkcijom koju prema našim merenjima, ovako moćan ispravljač puni za samo 45 minuta.

   Izmerili smo autonomiju od 3 časa i 50 minuta pri maksimalnoj uštedi i 80% osvetljenosti ekrana. Čak i u tom slučaju Legion 5 Pro isporučuje odlične performanse u aplikacijama. U odnosu na režim rada na ispravljaču to je 60% maksimalnih performansi. Ukoliko računate na ozbiljniji gejming, obavezno je korišćenje ispravljača.

   Lenovo Legion 5 Pro – performanse

   Lenovo Legion 5 Pro je vanserijski brz računar. Kombinacija jakog Ryzen Cezanne i RTX 3070 procesora se pokazao kao pun pogodak i to ne samo za gejming već i rad u zahtevnim aplikacijama. Možemo da ga poredimo sa slično konfigurisanim Aorus 15G i da vidimo kolike su razlike između mobilnih verzija GeFroce RTX 3060 i RTX 3070 grafičkih podsistema. Dotična razlika se kreće između 10-20%.

   Legion 5 Pro se pokazao i kao prilično dobar računar za dizajnere i kreativce, obzirom da veoma brzo radi u zahtevnim aplikacijama. To dokazuje opipljivom razlikom kojom je dominirao nad sličnim Aorus 15G uređajem, preporučivši se u najboljem svetlu korisnicima za rad u 3D modeliranju, CAD/CAM kao i foto-video i audio produkciju.

   Lenovo Legion 5 Pro – utisci u radu

   Visok nivo performansi ima i svoju mračnu stranu koja se obično ogleda u visokim radnim temperaturama i velikoj potrošnji. Kako u tom pogledu stoji novi Legion 5 Pro?

   Ryzen 5800H ne preza od čestog zalaska u zonu frekvencija preko granice od 4GHz, tačnije 4200 MHz pa sve do maksimalno predviđenih 4.4GHz. Pri takvim pokušajima, naročito tokom gejminga, temperatura ide od 80 pa sve do maksimalnih 94 stepeni Celzijusa. Istovremeno smo za grafički procesor izmerili 75-80 stepeni.

   Sve zavisi od konkretne igre da li više koristi grafički procesor i u kom stepenu angažuje centralni procesor. Takođe je evidentno da GPU ređe zalazi u frekvencije bliske 2GHz kao što je to sliučaj sa RTX 3060 modleima. Naime sa 96% GPU angažovanja zna da napravi izlet do 1800MHz, ali kada je maksimalno opterećen kreće se u granicama deklarisanih Turbo frekvencija sa maksimumom od 1600 MHz.

   Slično se ponaša i centralni procesor. U situacijama potpunog zauzeća svih jezgara, frekvencija se kreće od 3800-4000 MHz – ne preko te granice. Takođe, treba istaći da u rendering aplikacijama sa CUDA podrškom, RTX 3070 beleži i do tri puta bolje vreme u odnosu na isključivo korišćenje centralnog procesora.

   Kada je reč o navedenim temperaturama one se odnose na vrednosti očitane na senzorima centralnog i grafičko procesora. Kada se to prevede u osećaj toplote pod rukom to znači da smo na telu laptop računara izmerili 43 tj pod prstima 30-ak i u najtoplijem delu 49 stepeni Celzijusa. Računar je maksimalno povlačio oko 200 W energije.

   Lenovo Legion 5 Pro – elitni gejming “legionar”

   Lenovo je učinio novi Legion 5 Pro neverovatno poželjnim laptop računarom ukoliko imate u vidu gejming korisnike i one koji žele konstantno visoke performanse. Kada je u pitanju brzina rada i kvalitet prikaza, ova “mašina” jednostavno rečeno “prži”. Navlači vam beskrajan osmeh zadovoljstva i na kraju želju da posedujete jedan ovakav laptop.

   I ono najvažnije je da je računar sjajno urađen u tim odlučujućim detaljima, pa mu je zaista teško naći realnu zamerku. Do pre godinu, dve, gejming laptop računari sličnih i lošijih performansi su bili osetno teži i neuporedivo glomazniji – setite se samo testa Predator Helios 700 modela koji je dvostruko deblji i teži od današnjeg Legion 5 Pro primerka. U tom pogledu Legion 5 Pro izgleda poput britke oštrice.

   Tako ”iskovan” ovaj Legion ima i svoju cenu koja u predstavljenoj konfiguraciji 16ACH6H modela, dostiže 2000 € pa je čitava situacija prilikom poređenja sa pomenutim Aorus 15G predstavnikom nove Max-Q platforme, definitivno bolja po Legion 5 Pro model. Računar sa više stila, boljim ekranom i osetno ubedljivijim performansama, a o detaljima da i ne govorimo.

   U najkraćem, moderan gejming laptop vrhunskih performansi, najbolji od svoje vrste koje smo do sada probali. Jedan od onih koji zaslužuje titulu – laptop zvani želja!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan