AI na telefonima je trik za privlačenje pažnje ili realna korist za korisnike?

Najbolji odgovor na pitanje koje muči većinu korisnika, a podrzumeva nabavku novog telefona sa AI funkcijama, može da ponudi podatak o prodaji jednog od najboljih Android telefona današnjice

AI na telefonima je trik za privlačenje pažnje ili realna korist za korisnike?

Najvažnija tema o kojoj se priča i raspravlja ove godine u industriji mobilnih telefona je veštačka inteligencija tj. „AI“. Mnogi sa pravom postavljaju pitanje da li su AI telefoni samo trik za privlačenje pažnje ili realna korist za korisnike? Da li su potrošači uopšte spremni da više plate za AI telefone?

Možda najbolji odgovor na ovo pitanje nude podaci o trenutnoj prodaji Samsung Galaxy S24 serije. U pitanju je „flegšip” telefon koji je fokusiran na primenu AI funkcija u radu.

Galaxy S24 je jedan od pionira primene AI funkcija

Samsung Galaxy S24 serija je lansirana u januaru ove godine. Kao i Google Pixel 8 Pro serija, ovi telefoni pokreću Gemini Nano LLM model veštačke inteligencije i pružaju mnogobrojne AI funkcije, uključujući „pretraži zaokruženo”, prevod poziva u realnom vremenu, sažetak beleški itd. Ove napredne funkcije koje su tek vrh ledenog brega ono što AI može da ponudi, privukle su značajnu pažnju korisnika.

Samsung Galaxy S24 serija uključuje tri modela: S24, S24+ i S24 Ultra. Svi su opremljeni AI funkcijama. Kompanija specijalizovana za Istraživanje tržišta, Counterpoint je objavila izveštaj u kojem se navodi da je globalna prodaja Samsung Galaxy S24 serije u prve tri nedelje od njenog lansiranja, porasla za 8% u poređenju sa prethodnom, Galaxy S23 serijom.

Među mnoštvom različitih modela, prodaja Galaxy S24 i S24 Ultra telefona je uočljivo stabilna, ali je prodaja Galaxy S24 Plus modela naglo porasla za 52% u poređenju sa istim periodom prošle godine, čineći više od jedne petine ukupne prodaje.

Glavni razlog za uspon popularnosti konkretnog modela je činjenica da je memorija nadogradnja na čitavih 12 GB, a što rezultira boljim performansama u radu, a pri tome manje košta od Galaxy S24 Ultra. Pored toga tu je i preporuka industrije generalno o kojoj se sve više priča i raspravlja u vidu preporuke da telefoni sa veštačkom inteligencijom moraju imati najmanje 12 GB RAM-a.

Analitički podaci o ponašnju pojedinačnih tržišta govore da je Galaxy S24  serija posebno popularna u zapadnoj Evropi, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama, sa povećanjem prodaje za 28%, 22% i 14% respektivno. Counterpoint predviđa da će svetskom tržištu u sledeće tri godine biti sporučeno milijardu telefona sa AI funkcijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi