Više od hiljadu uhapšenih u akciji protiv onlajn prevara, kaže Interpol

Policija je hapsila osumljičene u 22 jurisdikcije kao deo operacije protiv prevara sa finansijskim sajber kriminalom, uključujući kompromitovanje poslovne e-pošte

 
Policija je uhapsila 1.003 osobe u 22 jurisdikcije u poslednjih nekoliko meseci u okviru operacije koju koordinira Interpol protiv finansijskih kriminala na mreži, uključujući prevare u vezi sa kompromitacijom poslovne e-pošte (BEC).
Policija u 20 zemalja izvršila je hapšenja između juna i septembra koja su uključivala različite oblike kriminala preko interneta, uključujući prevare vezi sa investicijama i pranje novca povezano sa kockanjem na mreži. Oko 2.350 bankovnih računa zaplenjeno je u okviru Interpolove operacije HAECHI-II.
„Daleko od uobičajenog pojma prevare na mreži kao vrste kriminala sa relativno niskim nivoom i niskim ulozima, rezultati operacije HAECHI-II pokazuju da transnacionalne organizovane kriminalne grupe koriste internet da izvuku milione od svojih žrtava pre nego što usmere nezakonite gotovina na bankovne račune širom sveta“, saopštila je međunarodna kriminalna policijska organizacija, prenosi ZDNet.
Operacija je posebno ciljala na BEC, ili prevaru putem e-pošte, koja uključuje varanje osoblja da pošalje velike sume navodnim dobavljačima ili izvođačima, često koristeći mejlove za koje se čini da ih šalje neko viši u organizaciji.
 
Ako ste propustili: Kompanije iz EU podnele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije
FBI je procenio da su BEC prevare koštale američke kompanije 1,8 milijardi dolara u 2020. godini, što je manje od prijavljenih gubitaka od 29 miliona dolara koji se pripisuju ransomveru. Prevaranti su se takođe odvojili od poslovanja sa softverom putem ransomware-a, prelaskom na model zasnovan na uslugama gde se komponente iznajmljuju različitim stranama.
Interpol je istakao slučaj u Kolumbiji gde je tekstilna kompanija izgubila više od 8 miliona dolara zbog BEC prevare.
“Počinioci su se lažno predstavljali kao pravni zastupnik kompanije, dajući nalog za prebacivanje više od 16 miliona dolara na dva računa u kineskoj banci. Polovina novca je prebačena pre nego što je kompanija otkrila prevaru i obavestila kolumbijske pravosudne organe, koji su zauzvrat brzo kontaktirali Interpolovu jedinicu za finansijski kriminal preko njihovog Nacionalnog centralnog biroa u Bogoti“, saopštio je Interpol.
Da bi zamrznuo prenesena sredstva, Interpol je radio sa svojim biroima u Pekingu, Bogoti i Hong Kongu.
„Presretanje nezakonite zarade od finansijskog kriminala na mreži pre nego što nestane u džepovima finnansijskih mula je trka sa vremenom i blisko smo sarađivali sa Tužilaštvom kako bismo krenuli u ovu borbu što odlučnije“, rekao je general Horhe Luis Vargas Valensija, generalni direktor kolumbijske nacionalne policije.
 
Pogledajte još: Xiaomi otvara fabriku automobila u Pekingu sa godišnjom proizvodnjom od 300.000 vozila
BEC je međunarodni bankarski problem koji je teško rešiti organima za sprovođenje zakona u svim jurisdikcijama. FBI je u februaru 2018. uspostavio Tim za oporavak imovine (RAT) IC3 da bi upravljao komunikacijom između banaka i terenskih kancelarija FBI-ja kako bi se zamrznula sredstva u slučajevima kada su žrtve prenele sredstva na domaće račune. Međutim, IC3 je sarađivao sa američkim konzulatima na stranim teritorijama, kao što je Hong Kong, na zamrzavanju višemilionskih transfera upućenih na bankovne račune u Kini.
Interpol napominje da je u drugom slučaju jedna kompanija u Sloveniji prebacila 800.000 dolara na račune mazgi u Kini. Transfer je zaustavljen nakon što je slovenačka kriminalistička policija kontaktirala Interpol i povezala se sa kolegama iz Interpola u Pekingu.
Operacija HAECHI-II uključivala je policije iz Angole, Bruneja, Kambodže, Kolumbije, Kine, Indije, Indonezije, Irske, Japana, Koreje (Rep.), Laosa, Malezije, Maldiva, Filipina, Rumunije, Singapura, Slovenije, Španije, Tajlanda i Vijetnam.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi