Opis igre: GTA V

Nakon fenomenalnog uspeha i obaranja svih rekorda, te “pečenja na žeravici” zbog najpre nepoznatog, a potom odloženog datuma pojavljivanja, GTA V se najzad našao i pred PC publikom. Igra je zaista imala čudan put i start na raznim platformama, usled dolaska konzola nove generacije. Tako se krajem 2013. pojavila na sada već starim Playstation 3 i Xbox 360 konzolama, zatim krajem 2014. godine na novim Playstation 4 i Xbox One konzolama, da bi se sada, konačno, u najdorađenijoj i, smeli smo ustvrditi, najboljoj varijanti, pojavila i za PC računare...

Filip Majkić
Grand Theft Auto V igra je postavila mnoge rekorde, koji izlaze iz domena video igara i mogu da se primene na čitavu industriju zabave, pa i šire. Poslovni uspeh ove igre nikada se nije dovodio u pitanje. Usudićemo se da kažemo i kvalitet igre nije nešto oko čega bi trebale da se vode veće diskusije. Ono što nas trenutno interesuje jeste na koje je sve načine Rockstar unapredio PC verziju igre i šta to mogu da očekuju PC igrači. Strahovanja su bila razumljiva, budući da je GTA IV bio jedan od najgorih portova konzolne igre na PC ikada, usudili bismo se reći.
gta5_15_s.jpg
Benchmarkov review sada već stare, inicijalne verzije igre, namenjen starim konzolama, možete naći na stranicama našeg sajta. Dok je kolega Branko Mitić jedva dočekao (tada) novi GTA, autor ovih redova se opredelio da sačeka verziju igre za novu generaciju konzola. PS4 varijanta je stigla sa mnogim unapređenjima u odnosu na staru verziju, uključujući veću rezoluciju, veću gustinu objekata i dešavanja, ali i jednim unapređenjem za koje gotovo da nismo verovali da je stvarno. To je bio dodatak FPS moda, koji je značajno olakšavao igranje i okršaje, i doprinosio drugačijoj atmosferi tokom igranja.
gta5_6_s.jpg
PC verzija je to sve još dodatno podigla na n-ti stepen, usudili bismo se reći. Osim brzog i lakog prelaska u FPS režim pritiskom na taster “V”, grafika je dodatno unapređena – daleko obimnije nego kod tranzicije sa PS3 na PS4 verziju igre. Da, možda na prvi pogled skok sa PS3 na PS4 varijantu deluje glomaznije kada su elementarne stvari u pitanju, količina unapređenja, intenzitet svega što se dešava u igri, kvalitet grafike, gustina objekata, izmene u izgledu vode, količini vegetacije, raznorazni dodaci koje nismo ni u prilici da isprobamo (recimo, podrška za 4K rezolucije), sve to je doprinelo GTA V naslovu na toliko nivoa, da je jednostavno nemoguće poreći da je PC verzija igre ispala fenomenalna u svakom pogledu. Kažemo u svakom, zato što je port kao port fantastičan – optimizacija je odlična, i igra radi izuzetno glatko. No, sada kada smo vam jasno predočili da je PC nadgradnja ove igre izvanredna, red je da se podsetimo svega što osnovu GTA V čini tako dobrom.
PC nadgradnja ove igre je izvanredna i fantastičan primer kako bi u idealnom slučaju takve stvari trebale biti rađene
Fenomen igara “otvorenog sveta” i igara koje vam daju slobodu van misija i priče, postojao je faktički i pre neko što su takve igre mogle da postoje usled hardverskih ograničenja. Večito pitanje mnogih igrača jeste može li se slobodno istraživati u nekoj igri ili mogu li se uništavati zidovi i slične stvari, čime bi igrači mogli da rešavaju zadatke i misije nekim svojim putem, a ne onako kako su programeri zamislili. Ova potreba za slobodom nije vezana za žanr igre, pa su tako (legendarna) ostvarenja poput prvih SimCity, Sims, Midtown Madness naslova bile igre potpuno drugačijeg žanra, ali koje su kod igrača izazivale isti osećaj slobode i kreiranja, odnosno istraživanja nekog sopstvenog sveta.
gta5_7_s.jpg
Grand Theft Auto III igra je za svoje vreme ponudila neverovatan 3D grad i slobodu, a dolazak nove generacije konzola je Grand Theft Auto IV igri omogućio toliko željene hardverske snage. Ipak, kako je iskorišćavanje mogućnosti konzole dug proces, znali smo da će Grand Theft Auto V biti značajno “moćnija” igra u odnosu na “četvorku”, bez obzira što su ove igre izašle za iste platforme.
gta5_22_s.jpg
Grand Theft Auto V igra odvija se u izmišljenom gradu Los Santos, koji je više nego očigledno približna replika Los Anđelesa. Ono po čemu se poslednja generacije igre drastično razlikuje u odnosu na prethodne verzije, jeste odsustvo klaustrofobije koja nastaje zbog gradskih ulica i solitera. Sam Los Santos je grad velike raznolikosti, koji ima gradske delove, periferiju, okolne planine, ali i mnoge druge predele koji zapravo nisu ucrtani na mapi.

Svi ovi predeli dostupni su za istraživanje. Kao što su, reklo bi se, pustinje Nevade, neophodne za bilo koju krimi priču ili šume u kojima možete da se oprobate u lovu. Kao i veliki deo vode pored obale, u kojoj možete roniti i svašta videti. Za razliku od prethodnih Grand Theft Auto igara, novi naslov po prvi put ne donosi samo grad – u pitanju je čitav jedan svet, koji se povećava ne samo u širinu, nego i u visinu. To nije sve – iz razvojnog tima su stizale priče kako se vodilo računa o razmeštanju svake građevine, svakog drveta, svakog puta ili saobraćajnog znaka. Nije teško ceniti grandioznost i kvalitet ove igre čak i ako niste naročiti ljubitelj žanra, što svakako nije slučaj kod autora ovih redova koji je oduvek zazirao od koncepta “pomalo od svega, ali ništa konkretno kako treba”…Kao i uvek, igra nudi pregršt zanimacije “sa strane” i usudićemo se da kažemo da većina (neozbiljnih) igrača GTA kupuje baš zbog toga. Pored uobičajenog nasilničkog ponašanja, koje podrazumeva tuče, ubijanje, krađu vozila, sudaranje i gaženje pešaka, Grand Theft Auto V nudi ogroman broj sporednih aktivnosti, koje smo samo mogli da naslutimo da će se pojaviti na osnovu prethodnih verzija igre. Stvari kao što su promena odeće i frizure, odnosno modifikovanje automobila možete i sami da pretpostavite. Međutim, jeste li razmišljali zarađivanju dodatnog novca kupovinom i prodajom nekretnina?

Lov smo već spomenuli, a šta kažete o partiji tenisa koje se ne bi postideli ni pojedini naslovi sa ATP logoom? Ili možda golfa? U vezi sa tim, već pretpostavljate da je broj stvari koje u Grand Theft Auto V igri možete da vozite neverovatno veliki. Pored uobičajenih prevoznih sredstava, tu je vožnja skutera za vodu, “off-road” trkanje, a moguće je ukrasti voz, voziti helikopter ili čak iskoristiti avion da padobranom sletite na najveću zgradu u gradu. Sloboda se ne završava samo prilikom transporta, već je moguće ući u mnoge zgrade i u njima obavljati razne aktivnosti.
Ključni deo aktivnosti tokom priče jesu misije zasnovane na “upadima” i pljačkama, a “petica” će vas ohrabrivati da ove poslove radite na dobro ogranizovan način
Ipak, toplo vam savetujemo da ne trošite svoje vreme na aktivnosti sa strane, jer je Grand Theft Auto V igra zaista donela priču i karaktere koji vrede čak i više od ovog impresivnog sveta. Igra prati tri karaktera. Majkl je “penzionisani” mafijaš u svojim četrdesetim godinama, koji ima problematičnu porodicu i koji mora da se aktivira u poslu koji radi najbolje. Frenklin je mlada i još uvek sitna riba u kriminalnim aktivnostima, željna da ispuni svoje snove. Konačno, tu je Trevor, bivši Majklov partner, psihopata i diler droge, koji ne preza od nasilja, torture i ubistava. Ova tri karaktera su veoma različita, ali ih Grand Theft Auto V priča veoma brzo spaja.
gta5_14_s.jpg
Tu dolazimo do, vrlo moguće, najboljeg dela igre, zbog kojeg ćemo još jednom reći da je krađa automobila i maltretiranje prolaznika, zaista loše utrošeno vreme uz Grand Theft Auto V. Moguće je pojedinačno kontrolisati sva tri aktera i prostom komandom prelaziti sa jednog na drugog. Igra vas, uglavnom, ne obavezuje da “pazite” na sve karaktere, ali će vas priča i samo ponašanje naterati da to radite. Kada prelazite sa jednog igrača na drugog možete, na primer, uhvatiti Majkla kako se svađa sa porodicom ili kako je zaspao uz flašu alkohola. Ovo će učiniti da verujete da vaši karakteri žive i kada ih ne kontrolišete, zbog čega ćete želeti da često menjate karaktere, kako bi što više vremena provodili sa svakim od njih. Od svih karaktera, Trevor je verovatno ubedljivo najkomičniji (govorimo o crnom humoru, dabome) i najzanimljiviji, ali ostavljamo vama da procenite ko vam se od ubitačne trojke najviše dopada…
 gta5_16_s.jpg
Igra će imati individualne misije i sitne zadatke za svakog pojedinačnog karaktera, ali se priča i akcija mahom zasnivaju na učestvovanju sva tri aktera. I dok se u “slobodno vreme,” tranzicija između karaktera odvija atraktivnom animacijom, u trenutku misije ova promena se dešava trenutno. Ova promena nije samo način da kroz igru prođete na zanimljiviji način, već će s vremena na vreme biti potrebno da kontrolišete više od jednog igrača u misiji. Na primer, jedan od igrača je na nekom uzvišenju sa snajperom ili ručnim bacačem granata. Druga dva su na zemlji i čekaju početak akcije koju će inicirati prvi igrač.
gta5_9_s.jpg
Ključni deo aktivnosti tokom priče jesu misije zasnovane na “upadima” i pljačkama. Iako nijedna Grand Theft Auto igra ne preza od nasilja, “petica” će vas ohrabrivati da ove poslove radite na civilizovan i dobro ogranizovan način. Nekada je potrebno izvršiti pripreme za pljačku, kao što je nabaviti maske, poboljšati oružije, pripremiti vozilo za bekstvo i slično. Tu je još i unajmljivanje dodanih ljudi, a od toga koliko ćete ih platiti, zavisi koliko će misija kvalitetno i brzo biti obavljena. Ove misije mogu da budu urađene na više načina, a nekada će načini na koje ih budete uspešno završili biti gotovo komični, da ćete poželeti da misiju ponovite i uradite to kako dolikuje pravim kriminalcima.
gta5_5_s.jpg
Naravno, igra ove veličine ne može imati konstatno zabavnu priču i između velikih akcija nalaze se standardne dosadne misije, poznate sa prethodnih verzija igre. Ove standardne misije podrazumevaju da negde nešto odvezete, donesete, ubijete nekoga i slično. One deluju nezanimljivo i tu su da popune vreme do sledeće velike akcije. U igri veliki faktor igra novac, koji se svuda i često traži. Završavanje priče neće vam omogućiti ni deo novca koji je potreban da kupite pojedine stvari nevezane za priču koje se prodaju, što znači da će vam dosta novca trebati i kada počnete slobodno da istražujete svet.Što se tiče i velikih i malih misija, Grand Theft Auto V igra vrednuje posebno određene elemente igre. Na kraju uspešne misije vam prikazuje da li ste zadatak izveli bez greške ili sa određenim ispadima i tako vas vrednuje. Ovo izveštavanje nakon uspešne misije viđeno je već dosta puta u raznim igrama.
gta5_8_s.jpg
Kada se zagrebe ispod površine koja, i posle mnogo godina, izaziva mnoge kontraverze, Grand Theft Auto V igra ima sasvim drugo lice. Satira koja se pojavljivala u prethodnim naslovima, sada je podignuta na još viši nivo. Na prvi pogled bezvezna ćaskanja između aktera ili emisije na radiju poseduju mnoge poruke koje su upućene hipsterima, društvenim mrežama, rijaliti televizji, pa čak i igračima i koje na inteligentan, ali prizeman način kritikuju današnju kulturu. Naizgled nepotrebno gledanje reklama na televiziji pokazuje da su kreatori ove igre sušta suprotnost od onoga kako GTA naslovi izgledaju u očima onih koji ih najviše kritikuju, a koji igru zapravo nisu ni probali.
gta5_11.jpg
Grand Theft Auto Online je nešto što svakako zaslužuje posebno pominjanje. Reč je o multiplej režimu koji je razvijen kao odvojeni svet, koji stalno evoluira i koji kombinuje različite režime igranja na mapi na kojoj se odvija i kampanja. “Story-driven” misije koje se obavljaju kooperativno, kompetitivni režimi igranja protiv drugih igrača, bogati editor koji omogućava poigravanje sa raznim aspektima igre…Sve to je dodatno obogaćeno puštanjem Heists apdejta, koji je izašao otprilike paralelno sa PC verzijom igre i de fakto je njen integralni deo. To je kooperativni režim igranja za 4 igrača koji zajedno izvršavaju razna krivična dela (pljačke, napadi…) ali takav da se sastoji iz više delova i faza. Mnoštvo novih oružja, vozila, scenarija je dostupno, a koordinacija je ključ za uspeh. Na sve to možete dodati dnevne izazove, Elite izazove, te razne druge režime igranja…Da, GTA 5 je igra u kojoj se bukvalno možete izgubiti. Možete samo nju igrati godinama, i vrlo je lako moguće da vam neće dosaditi.
Vožnja je jednostavno morala biti bolja
Mnoge tehničke stvari smo spomenuli u samom uvodu, naročito one koje su tipične za PC verziju. Opet, neke stvari bismo voleli da vidimo ili unapređenije nego što su ispale, ili prosto drugačije. Pre svega, to se odnosi na vožnju automobila, koja je suviše…pa, u nedostatku boljeg izraza, bezosećajna, posebno na PC računarima. Vozila kao da nemaju nikakvu težinu, i situacija je sve gora što vozite brži auto.  Njihova fizika se zasniva na tome da su lagani kao pero (iako faktički sportski automobili više nisu toliko lagani, a neki od njih su čak i veoma teški), tako da se bilo koja komanda odvija trenutno, veoma izraženo i krajnje nerealno.
gta5_19_s.jpg
Druga stavka koju treba pomenuti jeste napucavanje. Ono je dramatično unapređeno, tim pre što je dodat FPS mod u igri, pa tako igru možete svo vreme igrati kao nekakvu pucačinu. Sad, da li je to na nivou čistokrvnog FPSa? Rekli bismo da nije, ali je vraški blizu. Svakako je bolje nego što smo mogli da vidimo na tipičnom FPSu od pre par godina, što je samo po sebi pohvala imajući u vidu veličinu igre, i da je ona zapravo naknadno dobila FPS režim igranja kao dodatak “osnovnom paketu”, u nedostatku boljeg izraza.
gta5_20_s.jpg
Kontrole su pomalo specifične. Miš i tastatura su odlično podržani i rešeni, ali postoje situacije za koje bismo preporučili da se ipak koristi gejmped. Nije to toliko problem u samim kontrolama, koliko u pojedinim rešenjima koja igra koristi. Recimo, kod pomenute vožnje stvari može malo da izvadi analogni kontroler kod koga možete koliko-toliko da dozirate gas. Nije da ćete zbog toga dobiti potpuno drugačiji utisak, ali može koliko-toliko da pomogne.
gta5_23_s.jpg
Nažalost, u trenutku dok pišemo ovaj tekst, nije prisutna puna podrška za modove, mada su pojedini kreativci već počeli da izbacuju štošta. Istini za volju, obzirom na stepen ispoliranosti GTA V naslova, nije da ćete (možda sa izuzetkom vožnje) očajnički želeti da posegnete za modovanjem igre. Kod prethodnika štošta nije valjalo, pa je modovanje praktično bilo jedini način da se igra koliko-toliko dovede u pristojno stanje. Ovde to nije slučaj, što je samo po sebi dobra stvar.
gta5_12_s.jpg
Najzad, ne možemo a da ne skrenemo pažnju na još jedan detalj koji nam se posebno dopao. Dopao nam se jer ilustruje da se sa puno pažnje pristupalo PC verziji igre, umesto da se port samo “odradi”. U video opcijama imate grafički prikaz zauzetosti video memorije u zavisnosti od parametara grafike, tako da jasno možete videti na koji način koja promena parametara uzrokuje “popunjavanje” video memorije i tako precizno podesiti igru da izvučete najbolje iskustvo. GTA V radi odlično na širokom spektru hardvera, ali je “caka” da morate ispuniti minimum. To znači da morate imati četvorojezgarni procesor, kao i odgovarajuću grafiku. Takođe, navodno je optimizacija za pojedine AMD kartice nešto slabija.Grand Theft Auto V igra je bez dileme jedna od najboljih igara koja je ikada napravljena, ali da li je bio potreban ovaj opis da vam to kaže? Smatramo da nije. Grand Theft Auto ima veliku bazu ljubitelja serijala, ogroman programerski tim i pravu viziju, a sve ovo garantuje skoro siguran uspeh, ali i kvalitet. Bitnije od svega, GTA igre izlaze retko, a to je jedan od preduslova da igra bude kvalitetna. Ne možemo da se složimo da neka igra može da bude posebno kvalitetna ako izlazi svake godine u tačno određeno vreme, na osnovu biznis plana. U ovom slučaju, delimično možemo da oprostimo sportskim igrama zbog toga što one moraju da imaju nove sastave timova svake godine, ali ni one nisu izuzete iz ove kritike.
gta5_4_s.jpg
Igre moraju da se pojave kada programeri i scenaristi kažu da je igre gotova, a ne na osnovu datuma koji odredi CEO kompanije. Assassin’s Creed, Call of Duty i slični naslovi koji se previše često pojavljuju, jesu zanimljivi u jednom momentu vremena, ali isto tako veoma brzo postanu zaboravljene. Niko ne zaboravlja nijedan deo naslova kao što su Gran Turismo, StarCraft ili Grand Theft Auto, jer se ove igre razvijaju mnogo godina i zbog toga postaju legendarne. Budite sigurni da se Grand Theft Auto VI za PlayStation 4 i Xbox One konzole uveliko razvija, ali da se neće pojaviti sigurno još nekoliko godina.
gta5_21_s.jpg
Ono što nam se posebno dopada kod GTA V jeste što haos i nasilje, ukoliko vi to želite, postavlja u drugi plan, a u prvi stavlja više nego dobru priču, koja zapravo postaje dobra učešćem tri glavna aktera u igri. Promena aktera je ključan momenat, iako ne toliko neophodan tokom većeg dela igre, priča i izvođenje su dovoljno dobro urađeni, da ćete želeti da stalno proveravate šta rade druga dva aktera koja u tom trenutku ne kontrolišete. Njihove zajedničke misije su ključ zabave i priče, ali bitno je da igra neće praviti pritisak na igrača, koji ne mora da bude dadilja svakom karakteru pojedinačno. To sve ide dotle da se slabiji model vožnje i ne čini nekakvim naročitim nedostatkom, jer zaista ovaj put fokus nije na njoj. Šou pripada fenomenalnoj priči i sjajnoj akciji, za koju je pogled iz prvog lica samo šlag na torti.
gta5_17_s.jpg
Svaki noviji GTA pruža mogućnost za slobodnu zabavu igrača, a Grand Theft Auto V po tome postavlja nove granice. Ipak, savetujemo vam da pre svega vidite šta će se do kraja desiti sa Majklom, Trevorom i Frenklinom. Svaki od ovih likova ima svoj set skilova postavljenih na različite inicijalne vrednosti, koje kroz igru možete unapređivati. Takođe, možda deluje kao sitnica, ali ingame upotreba telefona (iFruit) je izvanredno rešeni. Zapravo, mogli bismo još nekoliko stranica pisati o svim sitnim i ne tako sitnim kvalitetima ove igre.
Igra je remek-delo koje morate probati – i to vam kaže neko ko nije ljubitelj GTA igara
Upravo zbog toga ćemo se ovde i zaustaviti. Baš kao što smo rekli na početku ove stranice, ne trebamo vam mi da vam kažemo da je GTA V jedna od najboljih igara današnjice i jedna od najboljih igara koja je ikad napravljena. Ostavljamo vas sa našim videom u kome smo izlagali inicijalne utiske sa samog početka igranja.

Uživajte, i u videu, i u GTA V koga jednostavno morate igrati. To vam poručuje neko ko još od prvih verzija koje su imale pogled iz ptičije perspektive nije “mirisao” Grand Theft Auto. Tačno je da nije bez mana, tačno je da možete reći da vožnja nije baš na nivou vožnji, da napucavanje nije baš sasvim na nivou FPS-a, da ima i kvalitetnijih ili grandioznijih priča u igračkom svetu, istina je da postoje igranije multiplej igre, ali to su sve pojedini elementi. Svaki od tih elemenata je sada dodatno podignut na još viši nivo. Kao miks tih elemenata, GTA V je remek delo. Nekada je bio skup najmanjih zajedničkih sadržalaca raznih žanrova igara. Danas je, podignuvši sve te elemente na daleko viši nivo, sve njih – prerastao!
Ocena: 95
Dopalo nam se:
– Fenomenalan port- Sjajna grafika i razne optimizacije i unapređenja- FPS mod po prvi put integralni deo igre- Impresivan svet- Odlična priča, kontrola tri karaktera- Zanimljive glavne misije i njihovo organizovanje- Izuzetna sloboda i sporedne aktivnosti- Veliki broj različitih prevoznih sredstava- Vrlo dobra muzika i inteligentna satira društva- Odličan online mod
Nije nam se dopalo:
– Vožnja je morala biti bolja- Obične misije su i dalje tu samo da popunjavaju vreme- Četvorojezgarni procesori kao minimum– (Uslovno) Ogromna instalacija od preko 65 GB
 
Minimalne specifikacije:
Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz / AMD Phenom 9850 @ 2.5GHzGrafika: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (1 GB VRAM)RAM: 4 GBHDD: 65 GB prostoraOS: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit
 
Preporučene specifikacije:
Procesor: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHz / AMD X8 FX-8350 @ 4GHz Grafika: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD 7870 2GBRAM: 8 GBHDD: 65 GB prostoraOS: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit
 
Igrano na:
Procesor: Intel Core i5-4670, 3.4 GHzGrafika: MSI GTX 670 OCRAM: 16 GBSSD: Samsung 840 EVO, 250 GBOS: Windows 7 x64

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi