WhatsApp konačno poboljšava kvalitet fotografija pri slanju

Nova opcija na aplikaciji za komunikaciju biće „HD“ pri slanju fotografija, što drugim rečima znači da WhatsApp konačno poboljšava kvalitet fotografija

WhatsApp konačno poboljšava kvalitet fotografija pri slanju

Jedan od glavnih nedostataka aplikacije WhatsApp (i većine sličnih) izgleda konačno postaje stvar prošlosti, pošto zvanično najavljeno da stižu „HD fotografije“, piše WABetaInfo. U prevodu to znači da WhatsApp konačno poboljšava kvalitet fotografija pri slanju, barem kada je u pitanju rezolucija.

Ova aplikacija godinama unazad ima algoritam koji utiče na kvalite fotografija koje šaljemo jedni drugima. Pri procesu slanja WhatsApp značajno smanjuje veličinu, rezoluciju i kvalitet tih fotografija, što je često veoma vidljivo. Naravno, postojala je opcija da fotografije šaljete kao fajlove, ali je to nepotrebno zakomplikovano i malo ko je to koristio. Iako sa velikim kašnjenjem, sada će barem smanjivanja rezolucije biti rešen.

Naime, Mark Zakerberg najavio je da će nova opcija u aplikaciji pri slanju fotografija, osim postojećih ikonica za uređivanje biti i HD ikonica. Ona će omogućiti da fotografije šaljete u punoj rezoluciji, dok će podrazumevano podešavanje za slanje biti „Standard“ koje omogućava zauzimanje manje prostora i brži prenos, ali prepolovi rezoluciju poslate fotografije.

Ne treba zaboraviti i da je količina piksela jedna, a kompresija druga stvar, a WhatsApp po pitanju eventualnog poboljšanja ovog drugog nije ništa otkrio. Ipak, u odnosu na ranije i veća rezolucija je pomak koji će omogućiti da fotografije koje šaljete izgledaju bolje nego ranije.

Nova funkcija biće dostupna za sve korisnike širom sveta i nekima je već aktivna, ali dok stigne do svih, biće potrebno narednih nekoliko nedelja. Nakon nje, najavljena je i opcija za slanje HD video snimaka.

Ovo je u stvari, za razliku od prethodno iseckanih novina koje su dolazile sa testiranjima ili ažuriranjima aplikacije, veoma korisna opcija. Naravno, ukoliko ste i dalje među onima koji nisu prešli na konkurentske opcije kao što su Signal ili Telegram zbog WhatsApp problema sa zaštitom korisničke privatnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi