AMD poboljšao FreeSync, kvalitet slike monitora podignut na viši nivo

Trebalo je dosta vremena da kompanija AMD unapredi zahteve za FreeSync tehnologiju sinhronizacije rada grafičke karte u računaru i monitora na kome se prikazuje sadržaj.

AMD poboljšao FreeSync, kvalitet slike monitora podignut na viši nivo

Tehnologija poznata pod nazivom FreeSync je temeljno ažurirana što je definitivno pomak u pravom smeru i preko potrebna promena na bolje.

Ranije, osnovni FreeSync standard skoro da nije postavljao nikakve zahteve po pitanju vertikalne vrednosti osvežavanja koju su monitori morali da ispune. Sada, AMD ne samo da je dodao taj zahtev, već je prilično visoko postavljen, što je definitivno dobra vest za buduće gejming monitore i njihove karakteristike u radu.

Kada je AMD prvi put predstavio FreeSync, sada već davne 2015. godine, većina gejmera i običnih korisnika koristili su monitore od 60 Hz. Iako su postojali ekrani sa većom brzinom osvežavanja, oni su bili retki i skupi. Danas to više nije slučaj, a skoro svi vrhunski monitori, bez obzira na njihovu cenu, nude vrednost osvežavanja od 120 Hz i više.

AMD FreeSync postaje rigorozniji i bolji

Ekrani sa nižim brzinama osvežavanja se i dalje proizvode i prodaju naširoko, ali lako možete pronaći bolje alternative koje nude osvežavanje na 144Hz ili više, pod uslovom da ne govorimo o velikim, 4K ultra širokim monitorima.

U svom nedavno objavljenom blog postu, AMD primećuje promene na tržištu koje se dogodile tokom poslednjih devet godina i najavljuje nove kriterijume za FreeSync, FreeSync Premium i FreeSync Premium Pro standarde.

Hajde da pogledamo nove zahteve. Za početak, osnovni FreeSync modeli zahtevaju dinamički adaptivne brzine osvežavanja u rasponu 40-60 Hz u slučaju laptop računara, ali monitori sa horizontalnom rezolucijom manjom od 3440 piksela (dakle, 1080p i 2K monitori) sada moraju imati brzinu osvežavanja od najmanje 144 Hz ili više. Ovo je veliko poboljšanje u odnosu na ranije kada FreeSync praktično nije imao minimalnu brzinu osvežavanja koju su monitori morali da ispune.

FreeSync Premium srednjeg opsega podiže stvari na još viši nivo. Laptop sada mora imati brzinu osvežavanja od najmanje 120 Hz, dok ekrani koji prikazuju manje od 3440 piksela po horizontali moraju da osvežavaju najmanje 200 kadrova u sekundi. U međuvremenu, monitori visoke rezolucije, kao što su 4K ili ultraširoki modeli, moraće da osvežavaju sliku sa vrednošću od najmanje 120 Hz da bi se uopšte kvalifikovali za ovaj standard kvaliteta prikaza slike i animacije.

Kvalitet slike i animacije bolji, a cena skoro ista

Konačno, najjači FreeSync Premium Pro modeli monitora će imati iste specifikacije brzine osvežavanja kao i prethodni, ali se dodaje zahtev da monitor treba da podržava AMD FreeSync HDR.

Novi zahtevi i stroži kriterijumi su dobar uvid u činjenicugde se trenutno nalazi tržište PC monitora (posebno gejmerski monitori). Istina je da nije svima potreban ekran od 144 Hz, ali gotovo da nema razloga da kupite onaj koji ima nižu stopu osvežavanja osim ako nije značajno jeftiniji. Veća brzina osvežavanja čak i u 2D režimu prikaza nudi oštriju i jasniju sliku, dok u gejming 3D modu, dinamički adaptivna tehnologija usklađivanja prikaza renderovanih kadrova u igri, rezultira savršeno tečnom animacijom u igrama i osetno manjem zamoru očiju toko višečasovnih gejming sesija.

Iako će monitori sa osvežavanjem od 60-75 Hz i dalje imati svoje mesto na tržištu i nastaviće da se prave i prodaju, više neće dobijati podršku za FreeSync i to je definitivno dobra promena, piše Digitaltrends.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi