Zvanično predstavljen Nothing phone (1)

Nakon toliko dugo hajpa ovaj mobilni telefon najzad je predstavljen. Da li je razočarao ili ne?

Nakon razočarenja puta kojim je krenula kompanija OnePlus, koju je osnovao zajedno sa Pitom Lauom, Karl Pei je krenuo dalje i osnovao Nothing. Nakon što je publiku zainteresovao, najzad je i predstavio svoj najnoviji uređaj, phone (1), pa je red videti da li je to “Nothing” nešto, ili ipak, kako mu to ime govori – jedno veliko ništa.
Tehnički detalji
Što se tiče samih hardverskih karakteristika ovog telefona, vreme je da pogledamo da li je tačna izreka našeg naroda tresla se gora, rodio se miš ili je Nothing ipak napravio jedan kvalitetan i cenovno dobro pozicioniran uređaj za performanse koje nudi.
NothingPhone2.jpg

Čipset, baterija i memorija: Ovaj telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 778G+ uz 8 GB ili 12 GB radne memorije i 128 GB ili 256 GB prostora za skladištenje podataka. Baterija je kapaciteta 4.500 mAh uz podršku za brzo žično punjenje od 33W i bežično punjenje od 15 W.
Ekran: Displej ovog telefona je dijagonale 6,55 inča, rezolucije 1080 x 2400 i brzine vertikalnog osvežavanja ekrana od 120 Hz. Sam panel je OLED tipa i dostiže maksimalno osvetljenje od 1.200 nita. Sve to štiti Gorilla Glass 5. Ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta najverovatnije optičkog tipa, jer se nije naglasilo da je u pitanju ultrasonična varijanta.
Kamere: Što se tiče kamera, na poleđini ekrana ima ih dve. Glavni senzor je rezolucije 50 MP i u pitanju je Sony IMX766 sa otvorom blende od f/1.88. Pored njega nalazi se ultraširokougaoni senzor iste rezolucije. U pitanju je Samsung JN1 sa otvorom blende od f/2.2 koji daje širinu slike od 144 stepena. Selfi kamera je rezolucije 16 MP, a u pitanju je senzor Sony IMX471.

Od ostalih karakteristika bitno je napomenuti da ovaj uređaj poseduje IP53 sertifikat otpornosti na prskanje vodom i da se isporučuje bez punjača u pakovanju te da se punjač od 45 W može dokupiti za 35 evra.
NothingPhone3.jpg
Izgled
Ovaj uređaj dolazi u ramu od recikliranog aluminijuma u dve boje – beloj i crnoj. Sa prednje strane je ravan ekran sa ivicama koje su iste debljine sa svih strana (ne preterano tanke). U gornjem levom uglu ekrana nalazi se “punch hole” kamera. Na levoj ivici ekrana nalaze se dva odvojena tastera za podešavanje jačine zvuka, dok se sa leve strane nalazi taster za uključivanje telefona.
Poleđina telefona je najinteresantnija jer se na njoj kriju četiri svetleće LED trake koje kompanija Nothing naziva “glyph interface”. Funkcija ovih traka jeste prikazivanje procenta baterija telefona prilikom punjenja, obaveštavanje o pristiglim notifikacijama, neka vrsta pojačanog blica u uslovima slabijeg osvetljenja i treperenje u ritmu jednog od predefinisanih sistemskih melodija zvona. Ako ništa drugo, lepo i drugačije izgleda.
NothingPhone4.jpg
Softver
Ovaj mobilni uređaj pokreće Android 12 operativni sistem uz Nothing OS korisnički interfejs. Samo korisničko okruženje nije natrpano raznoraznim nepotrebnim softverom, a kompanija Nothing obećava tri godine softverskih nadogradnji i četiri godine sigurnosnih zakrpi na svaka dva meseca.
Cena
Na evropskom tržištu treba izdvojiti 469 evra za verziju sa 8/128 i 499 evra za verziju 12/256 koja u ovom trenutku nije dostupna. Da li vredi? Ukoliko želite telefon koji izgleda veoma veoma lepo i neobično, a pruža solidne performanse prema specifikacijama koje poseduje, deluje da vredi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi