Besplatni JBL softver omogućava osobama sa slabijim vidom da lakše igraju CS2

Pucačine u prvom licu kao što je Counter-Strike2, od sada će biti dostupnije osobama sa slabijim vidom jer će im besplatni JBL softver olakšati igru

Besplatni JBL softver omogućava osobama sa slabijim vidom da lakše igraju CS2

Audio tehnološka kompanija JBL udružila se sa neprofitnom organizacijom AbleGamers i elektronskom kompanijom Harman kako bi kreirala novi softver koji omogućava osobama sa slabijim vidom da igraju pucačke igre iz prvog lica sa optimizovanim audio znakovima. U pitanju je besplatni JBL softver pod nazivom Quantum Guide Play, a njegov razvoj trajao je tokom protekle godine i sada je lansiran za upotrebu sa Counter-Strike 2, jednom od najpopularnijih pucačina u gejmingu.

Ovaj besplatni JBL softver koristi prostorni zvuk, JBL Quantum tehnologiju praćenja glave, veštačku inteligenciju i algoritme mašinskog učenja kako bi renderovao objekte i građevine unutar igre kao audio znakove. U suštini, softver reprodukuje proces eholokacije koji se zasniva na tome da zvučni talasi pomažu u određivanju karakteristika okoline, tako da igrači mogu da mapiraju svet i otkriju prepreke kroz zvuk.

Alat je trenutno dostupan na JBL sajtu samo za Windows, besplatan je i može da radi i sa i bez slušalica, a takođe postoji i trening mapa na Steam platformi. Kompanija se u ove svrhe udružila sa pomenutom organizaciom AbleGamers, koja se inače fokusira na rešavanje socijalne izolacije za osobe sa invaliditetom putem izgradnje zajednice kroz gejming.

Kada biste mi pre tri godine rekli da će osoba sa oštećenjem vida igrati pucačinu iz prvog lica, rekao bih da je to teško, ali mnoge kompanije, kao što je JBL ulažu u tu i ovo je prvi korak ka većoj pristupačnosti“, kaže direktor ove organizacije u Brazilu Kris Bernauer za Mashable.

Sofi Sun, paraolimpijska atletičarka i gejmerka koja ima distrofiju konusnih štapova što uzrokuje pogoršanje vida, rekla je u video snimku za JBL Quantum Guide Play da je u svojim tinejdžerskim godinama, išla kod prijatelja da igra Left For Dead na Xbox-u što je predstavljalo zabavno i super iskustvo, ali  da nažalost, kako stari, njeno stanje se još više pogoršava i postaje joj mnogo teže da igra.

Kada sam prvi put otvorila aplikaciju Guide Play, zaista me je oduševilo koliko su bili detaljni – na primer, da prave zvukove kada je zid blizu mene ili me obaveštavaju o upozorenju ako je neprijatelj ispred mene. Sve te stvari o kojima nisam ni razmišljala, sve su pažljivo unete u igru“, kaže ona.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 2,2 milijarde ljudi ima oštećenje vida širom sveta, a među njima ima mnogo gejmera kao što je Sun. JBL im je pružio priliku da testiraju softver Guide Play kako samostalno, tako i u postavci LAN avanture za više igrača.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi