UUP tehnologija za brže ažuriranje dolazi na Windows

Microsoft će sledećeg meseca korisnicima ponuditi UUP (Ubified Update Platform), tehnologiju za efikasnije i brže ažuriranje Windows 11 operativnog sistema.

UUP omogućava preuzimanje delova sistema neophodnih za svako pojedinačno ažuriranje, umesto preuzimanja cele datoteke operativnog sistema Windows. To za korisnike znači manju količinu podataka koje preuzimaju i brže ažuriranje.

Ušteda vremena i količine podataka iznosiće 30 odsto u odnosu na sadašnju praksu, što će olakšati posao Windows administratorima. Međutim, vlasnici operativnog sistema moraju obezbediti najmanje 10 GB slobodnog prostora na svojim uređajima pre prvog UUP ažuriranja koje će biti dostupno od 28. marta.

„UUP postaje podrazumevani i jedini način za preuzimanje kvalitetnih ažuriranja. Korisnici bi trebalo da obezbede dodatnih 10 GB prostora na svojim uređajima. Reč je o jednokratnom preuzimanju podataka u paketu veličine 10 GB, prilikom ažuriranja za Windows 11 verzije 22H2“, objašnjava glavni programski menadžer kompanije Microsoft Tad Martin i dodaje da je obimno preuzimanje osnovna sposobnosti UUP tehnologije, zajedno sa redukcijom neophodnog prostora na disku i manjim brojem ponovnog pokretanja sistema posle apdejta.

Zašto je Windows operativnom sistemu potrebno brže ažuriranje?

Paket podataka za ažuriranje sistema se instalira na glavni server, a preuzima ga Windows iz oblaka. Potom se ažuriranja distribuiraju ka tačkama distribucije i svaka od njih šalje podatke na više krajnjih tačaka.

Microsoft je predstavio UUP 2016. godine, a potom godinu dana radio na ubrzanju procesa preuzimanja.

Redizajnirano kumulativno ažuriranje na Windows 11 verziji 21H2 smanjilo je veličinu paketa za preuzimanje za 40 odsto i veličinu preuzetih podataka za novije uređaje. UUP je poboljšao orkestraciju ažuriranja i podršku za servisiranje jezičkih paketa.

„IT profesionalci žele manja ažuriranja. Krilatica ’svaki bajt se računa’ odjekuje u mnogim diskusijama“, rekao je prošlog septembra programski menadžer kompanije Microsoft Stiv DiAsetis.

Mesec dana kasnije Martin je predstavio javnosti UUP i najavio njegov dolazak u martu 2023. godine.

Kako UUP ubrzava preuzimanje fajlova?

UUP integriše kumulativna ažuriranja sa kodom funkcija i tako omogućava njihovo pokretanje jednim restartom sistema. Biće smanjeno i preuzimanje klijenta za ažuriranje funkcija. Na primer, preuzimanja inbox aplikacije su uslovna. Operativni sistem ih automatski oporavlja tokom ažuriranja.

UUP funkcioniše zajedno sa Windows Service Update Services (WSUS) i Microsoft menadžerom konfiguracija koji upravlja ažuriranjima uređaja, piše The Register.

„Ranije ste morali da koristite odvojena rešenja za upravljanje zadržavanja, nabavkom, popravkom i izolovanim okruženjima. Sada UUP upravlja ovim aktivnostima na jednoj lokaciji“, navodi Martin.

UUP će biti integrisan sa bilo kojom podržanom verzijom Windows Service Update Services ili Configuration Manager 2023. Namenjen je ažuriranju za Windows 11 22H2 i ažuriranja funkcija za verzije Windows 10 i 11 operativnih sistema objavljenih od prve polovine 2020. do druge polovine 2022. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. kUdtiHaEX

    Ubified? 😀

  2. Ajde da vidimo i ovo čudo, ja mislim da već godinama slušam priču da će poraditi na optimizaciji Windows Update servisa.

  3. kUdtiHaEX

    Prva stvar koju bi morali da urade je unapređenje reputacije sistema ažuriranje, da ne bude više “nemoj da ažuriraš Windows ako hoćeš da radi”.

    A onda sve ostalo. Mogli bi malo da se ugledaju na macOS i Linux po tom pitanju.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi