Četiri unapređenja kamere koja dobijaju iPhone 16 Pro modeli ove godine

Već znamo da bi iPhone 16 Pro modeli trebalo da dobiju veće ekrane, namensko dugme za snimanje i druge opcije, ali tu su i četiri unapređenja njihovih kamera

Četiri unapređenja kamere koja dobijaju iPhone 16 Pro modeli ove godine

Dok stižu brojne insajderske informacije o ovogodišnjoj liniji Apple telefona, pri čemu je fokus na funkcijama veštačke inteligencije koje će oni dobiti, ne treba zaboraviti ni hardverske nadogradnje. Među njima su i četiri unapređenja kamere koje očekuju iPhone 16 Pro modele ove godine.

U pitanju su: nadograđena ultraširoka kamera, prošireni optički zum, antirefleksni premaz i nadograđena glavna kamera. To je ono što će uopšteno činiti ove nadogradnje, a insajderi su izdvojili i detalje o njima.

  1. Unapređena ultraširoka kamera će prema mnogobrojnim insajderskim izveštajima, kako na iPhone 16 Pro, tako i na iPhone 16 Pro Max ove godine dobiti skočiti na rezoluciju senzora od 48 MP. To predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na aktuelnu 12 MP kameru koja se nalazi u iPhone 15 Pro modelu.
  2. Prošireni optički zum – trenutno, iPhone 15 Pro Max koristi novi tetaprizma dizajn kamere koji otključava mogućnosti 5x optičkog zumiranja i 25x digitalnog zumiranja. Međutim, sa iPhone 16 serijom, Apple će proširiti ovu kameru i na manji iPhone 16 Pro model. To znači da će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max obezbediti najmanje 5x optički i 25x digitalni zum.
  3. Antirefleksni premaz – jedan problem sa kojim je svaki korisnik iPhone kamere verovatno dobro upoznat je efekat odsjaja sočiva prilikom fotografisanja u uslovima jakog osvetljenja. Ovaj problem dovodi do neočekivanih artefakata i unutrašnjih refleksija sočiva koje se prikazuju na fotografijama. To je hardverski problem koji pogađa većinu kamera na tržištu, ali je u slučaju Apple telefona to možda i najdugoročniji problem, pa se kompanija navodno sprema da ga reši za iPhone 16 Pro telefone.
  4. Unapređena glavna kamera iPhone 16 Pro modela navodno će koristiti novi glavni senzor kamere kompanije Sony sa unapređenim dizajnom za bolje performanse u uslovima slabog osvetljenja. Najnovija Sony višeslojna tehnologija senzora razdvaja foto diode i transistore piksela, koji se obično kombinuju u jedan sloj. Ovo omogućava samim foto diodama, odnosno delu koji zapravo hvata svetlost, da budu znatno veće za istu ukupnu veličinu piksela. Sony tvrdi da ovaj senzor hvata duplo više svetla u poređenju sa postojećim senzorima kamere.

Jedna stvar koja nije, međutim, sasvim razjašnjena je to da li će ovaj Sony senzor sledeće generacije biti dostupan u oba iPhone 16 Pro modela, podseća 9to5Mac. Pojedini insajderi tvrde da će samo flegšip model imati ovu nadogradnju, ali i dalje ništa nije sigurno, s obzirom na to da su u pitanju nezvanične informacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi