Nvidia prototip kulera koji zauzima čak četiri PCI mesta u kućištu

Prototip Nvidia GeForce RTX 4090 karte ima monstruozni sistem hlađenja sa tri ventilatora i predimenzioniranim telom hladnjaka.

Nvidia prototip kulera koji zauzima čak četiri PCI mesta u kućištu

Prototip kulera nikada do sada predstavljene grafičke karte iz Nvidia RTX 40 serije, izazvao je prilično interesovanja među entuzijastima poslednjih mesece, delom i zbog prilično neobične pozicije štampane ploče, ali glavni razlog je ogromni sistem hlađenja i predimenzionirano telo hladnjaka. Veliki gabariti izgleda da imaju i svoju svrhu jer u unutrašnjosti kriju poziciju za dodatni ventilator, potpuno neprimetan na prvi pogled.

Objavljene fotografije su izazvale lavinu komentara i reakcija, a zanimljivost je da se vlasnik jednog trenutka odlučio da ga proda i ponudio za 120.000 US$. Da li je to zaista hteo da uradi? Ovog puta se odlučio da kompletno rastavi hladnjak i usput otkrio da pored dva glavna ventilatora na površini hladnjaka, ovaj ogromni sistem hlađenja u svojoj unutrašnjosti krije još, jedan, manji koji pomaže boljem provetravanju brojnih rebara u unutrašnjosti kulera.

Nvidia prototip kulera za RTX 40 seriju – potreba ili overkill?

Ovaj čudesni sistem za hlađenje ima čak 22 toplotne cevi za ravnomerniji prenos toplote čitavom površinom ogromnog hladnjaka, a koju generiše moćni Nvidia Ada AD102 grafički procesor i njegov zahtevni modul za regulaciju napona.

Postavljanje štampane ploče, 22 toplotne cevi i tri ventilatora ukazuju na to da je prototip monstruozne grafičke kartice trebalo da pruži maksimalne moguće performanse pri punom angažovanju GPU resursa. U tom smislu, imamo posla sa prototipom sistema za hlađenje koji treba da pruži podršku za postizanje performansi za najbolju trenutno dostupnu, grafičku karticu.

Međutim, zanimljiva i pomalo intrigantna stvar u vezi sa prikazanim prototipom je da ima samo jedan 12VHPWR pomoćni PCIe konektor za napajanje koji može da isporuči do 600V snage, tako da bi ovako veliki hladnjak mogao biti preterano veliki za konstrukciju štampane ploče. A opet, ako je plan kompanije Nvidia bio da razvije najbolji vazdušni hladnjak na svetu za vrhunsku grafičku kartu, onda je ovaj monstruozni kuler pravi put da to i ostvari.

Ipak, bilo bi zanimljivo čuti kako zvuči sistem hlađenja sa tri ventilatora. Iako su Nvidia kuleri za Founders Edition grafičke kartice prilično tihi, malo je verovatno da je ovaj uređaj namenjen grafičkim karticama koje se ponekad nazivaju „The Beast“, ikada nameravao da bude tih,, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. alex303

    Polako ovo postaje stvarnost.

  2. Normalno kada im kartice trose 600W

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi