Sapphire PULSE RX 6600 XT OC 8G

Sapphire PULSE RX 6600 XT OC 8G

Sapphire PULSE RX 6600 XT OC 8G je započeo novu eru Radeon gejming grafičkih karti u najpopularnijem segmentu modela koji obezbeđuju glatku animaciju sa preko 100fps-a u 1080p rezoluciji, pri vrlo visoko podešenim grafičkim detaljima...

  Sadržaj

   Konačno je došao dan kada je na svetlost scene “mejnstrim” grafičkih karti istupio AMD RDNA2 primerak. Najava nekih boljih vremena za gejmere ili nastavak probelma iz neposredne prošlosti, tek videćemo za koji mesec. Uglavnom, kako mi to kažemo, “nogu je povukao” Sapphire sa svojim PULSE Radeon RX 6600 XT OC modelom – i upriličio premijeru na Benchmark websajtu.
   Sapphire PULSE modeli su možda najboljih primerci u segmentu naširoko popularnijih i relativno pristupačnih gejming grafičkih karti, bar kada je u pitanju AMD Radeon ponuda. Razloga za takvu tvrdnju ima puno. Uglavnom, Sapphire PULSE serija je vrlo konkretna u svojoj ponudi, imaju dobar rashladni sistem koji omogućuje da karta radi u ubrzanom radnom režimu, dok je sa druge strane kvalitet izrade iznad proseka. Možda nisu tako “našminkane”, ali to je cena “mejnstrim” ponude. Sumiramo konstatacijom da je u pitanju praktično primer tipične grafičke karte kakvu svi želimo – dobra, odličnih performansi i ne preterano skupa.
   Pulse_RX6600XT_1s.jpgKada je u pitanju dizajn, prepoznatljiva crna pojava plastičnog oklopa sa dva velika aksijalna ventilatora. Plastična crna površina ne deluje baš lepo, ali utisak popravlja jarko crvena ilustracija impulsnog signala i naročito velika metalna leđa – hladnjak. Njegova uloga je da učvrsti konstrukciju kartice kako se ne bi deformisala štampana ploča pod težinom aluminijumskog hladnjaka, zatim da obezbedi dodatnu površinu za oslobađanje toplote i na kraju spreči prodor prašine na štampanu ploču i elktronske  komponente, a što bi izazvalo dodatno grejanje elektronike. Naizgled beznačajan dodatak, a u stvari bitan zbog više važnih stvari. Uglavnom, jednostavan i proveren gejming stil koji već uveliko koriste raniji PULSE modeli. 
    Pulse_RX6600XT_2s.jpg
    Pulse_RX6600XT_3s.jpg
   Jedan deo ovog metalnog dodatka je prosečen kako bi se hladnjak pod uticajem ventilatora bolje provetravao. To vas dovodi do zaključka da je sam aluminijumski hladnjak, radi boljeg i ravnomernijeg prenosa toplote zapravo veći od štampane ploče kartice. U pitanju je trend kod većine novijih modela. Hladnjak sa mnogobrojnim rebrima i par toplotnih cevi, direktno naleže na površinu GPU-a, dok bržem oslobađanju toplote pomažu dva velika ventilatora prečnika 8 cm sa ekstremno srpastim lopaticama propelera radi stvaranja zone povećanog vazdušnog pritiska i efikasnijeg hlađenja u zoni rashladnih rebara hladnjaka. Ventilatori koriste dvostruke kuglične ležajeva koji prema rečima proizvođača, osim što obezbeđuju skoro duplo duži radni vek od onih sa biksnom, su ujedno i neuporedivo tiši. Zanimljivo je da su lopatice na krajevima spojene jednim prstenom što je mogućilo tiši rad za koji Sapphire tvrdi da je 10% manje glasan u odnosu na prethodnu generaciju. U stvari ovakav hibridni dizajn ventilatora je pokušaj da se spoje najbolje osobine aksijalnog i centrifugalnog ventilatora što je najnoviji trend u dizajnu ventilatora za ovaj tip primene, a sve u cilju boljeg protoka vazduha i smanjenja radne buke.
   Pulse_RX6600XT_4s.jpg 
   Radom ovih ventilatora upravlja specijalna elektronika čiji je zadatak da obezbedi konstantan rad bez oscilacija u broju obrtaja. Neki industrijski standard u ovoj klasi ventilatora dozvoljavaju odstupanje od 10%, dok je Sapphire uspeo da to svede na svega 3%. Rezultat je konstantnija temperatura, stabilniji rad grafičkog procesora u zonama turbo frekvencija, a što se preliva na dodatnu marginu performansi u radu. I ne samo to, temperature su ujednačenije, a nema ni dodatne buke u vidu rezonanci koje ventilatori prave na različitim brojevima obrtaja. Sapphire je oduvek vodio pažnju o kvalitetu ventilatora i efikasnosti rashladnog sistema, što se primećuje i kod ovog “mejnstrim” PULSE modela. Buka u radu ne prelazi 32dB, čak i u režimu višečasovnog igranja i korišćenja GPGPU ubrzanih aplikacija.
   Poseban specijalitet je način na koji je Sapphire zaštitio iovaj PULSE RX6600 XT od lošeg napajanja. Neposredno pored 8-pinskog PCI Express konektora je postavljen osigurač koji odmah isključuje rad grafičke karte, čim oseti fluktuacije napona i skok iznad dozvoljene vrednosti, kako ne bi bili oštećeni vitalni delovi grafičke karte.
   Pulse_RX6600XT_5s.jpg 
   Pažljivo dizajniran sistem hlađenja na ovom PULSE RX6600 XT modelu grafičke karte se naravno obeležava po Sapphire tradiciji terminom – “Dual-X Cooling Technology” i svakako nije slučajno tu da bi se Sapphire šepurio pred konkurencijom, već da obezbedi preduslove za bolji overkloking ili bolje rečeno duži rad grafičkog procesora u zoni turbo ubrzanih frekvencija i time potukao sličnu konkurenciju tamo gde je najboljnije, a ujedno i najvažnije.
   Da čitava ova priča nije samo mrtvo slovo u PPT prezentaciji, govore podaci o radnim karakteristikama nove PULSE RX 6600 XT OC grafičke karte. U procesoru kuca 2048 “stream” izvršnih procesora raspoređenih u 32 računske jedinice i isto toliko Ray akceleratora. Kada igrate igre grafički procesor radi na garantovanih 2382 MHz, a zbog efikasnijeg Dual-X hlađenja, kada niža temperatura dozvoli, kartica će ga uz pomoć naprednog upravljačkog softvera, ubrzati u pojedinim trenucima sve do 2593MHz. Zvuči skoro neverovatno, ako uzmemo u obzir Radeon modele od pre par godina.
   Pulse_RX6600XT_6s.jpg 
   Kartica je opremljena sa 8 GB VRAM memorije što je postao standard ukoliko igre pokrećete u naprednim grafičkim režimima 1080p rezolucije i ponekada pravite izlete u 1440p modu. Radi efikasnijeg korišćenja GDDR6 memorije i električne energije, AMD RDNA2 arhitektura koristi sada već čuveni Infinity Cache, i to u kapacitetu od 32 MB na ovom Radeon RX 6600 XT modelu.
   Ono što će vas jako zanimati, a taj podatak nećete naći u PPT prezentacijama jeste da Radeon RX 6600 XT baš kao i duhovni prethodnik ove klase gejming kartica Radeon RX 5500 XT, komunicira sa sistemskim kontrolerom Ryzen procesora preko magistrale širine osam PCIe transportnih putanja 4. generacije. Zato vodite računa koju kombinaciju centralnog procesora i matične ploče tj čipseta koristite, kako bi bio iskorišćen pun potencijal grafičke karte. Na onim starijim sa PCIe 3.0, računajte na pad performansi od najmanje 10%.
   Pulse_RX6600XT_7s.jpg 
   Kartica je prilično kompaktnih dimenzija i zbog dužine od svega 240 mm pogodna je čak i za neke sisteme manjeg formata. Koristi tri DisplayPort-a 1.4 specifikacija sa DSC podrškom u smislu prikaza ultra visokih rezolucija, i jedan HDMI 2.1. Podržan je rad sa četiri monitora istovremeno!
    Pulse_RX6600XT_8s.jpg
    Test sistem:
   Pulse_RX6600XT_9s.jpg 
    
   SOTTR – performance
    SOTR_Game_Graph.png
    
   Division 2 – performance
   Division_Game_Graph.png
    
   APEX Legends – performance
   Apex_Game_Graph.png 
    
   Battlefield V – performance
    SOTR_Game_Graph.png
    
   Borderlands 3 – performance
    Apex_Game_Graph.png
    
   Far Cry 5 – performance
    Apex_Game_Graph.png
    
   GEARS 5 – performance
   Apex_Game_Graph.png 
    
   Ray Tracing Gaming  – performance
    Apex_Game_Graph.png
    
   Kao što možete videti Radeon RX 6600 XT pravi veliki pomak u performansama i to na bolje. Jedina stvar koja vas može zbuniti jesu cene i njihova pretumbacija koja otežava pravilno rangiranje grafičkih karti. Zbog toga treba prevashodno imati na umu da se radi o 1080p modelu koji je zapravo direktni naslednik Radeon RX 5500 XT 8G modela i donekle RX 5600 XT. Da je normalno vreme cena bi bila nešto malo više od 300€ za ovako konfigurisanu grafičku kartu, ovako je prema rečima Sapphire-a podešena na 399USD što je još i dobro. Hoće li biti zaista tako, ostaje da se malo strpimo i sačekamo.
   Međutim, sa druge strane imamo nagoveštaj distributera da se Radeon RX 6600 XT drugih proizvođača nude po znatno višim cenama od preko 600€, a procurele su glasine da na eBay-u već koštaju u predprodaji oko 1000€. To svakako ne bi bilo dobro za prodaju Radeon RX 6600 XT modela.
   Ukoliko govorimo o performansama u Ray Tracing naslovima imajte u vidu da prethodnici u ovoj cenovnoj klasi nisu ni mogli da rade u Ray Tracing režimu. Performanse su sasvim solidne, ali skrećemo pažnju da kod Nvidia optimizovanih naslova, performanse znaju da budu bolno spore skoro da neigrivosti. Tamo gde je u pitanju univerzalna RT podrška, Radeon RX 6600 XT je na nivou RTX 3060 konkurencije.
   Ovome dodajte i faktor Fidelity FX Super Resolution ubrzanja koje itekako zna da popravi situaciju tamo gde je frejmrejt na granično niskoj vrednosti, a to su upravo Ray Tracing naslovi pod jednim velikim uslovom koji se odnosi na činjenicu prisustva FSR podrške. Ukoliko postoji onda je situacija savršena. Uostalom pogledajte kako to izgleda u slučaju Godfall igre u Ray Tracing modu:
   Division_Game_Graph.png 
   Grafička karta poput Sapphire PULSE RX 6600 XT OC 8G modela se najčešće kupuje zbog gejminga, ali to svakako nije jedini razlog. Naime često smo motivisani željom da ubrzamo određene operacije u aplikativnom softveru kada postoji podrška za GPU akceleraciju koja u slučaju AMD Radeon modela znači prisustvo OpenCL podrške.
   App GPGPU – performanse:
   Belender 2.92
   Division_Game_Graph.png
    
   Adobe Premiere Pro 2021
   Division_Game_Graph.png 
   Iz prikazanih grafikona se jasno naslućuje ono što smo od ranije znali, a to je da se GeForce sa CUDA podrškom bolje kotira od konkurentskih AMD Radeon sa OpenCL ubrzanjem.Kako radi Sapphire PULSE RX 6600 XT kada su u pitanju temperature i buka. Toliko smo pričali o hladnjaku, a koliko je efikasan u ralnom radu i igranju, posebno u ovim, skoro tropskim uslovima visokih dnevnih i ambijentalnih temperatura. Možemo vam reći da je na visini zadatka obzirom da je u periodu letnjih dana sa natprosečno visokim dnevnim vrednostima, posao računara znatno otežan. Međutim, Sapphire pULS RX 6600 TX je stojički podneo torturu u vidu zahtevne baterije gejming testova kao i aplikacija sa GPU ubrzanjem. Koliko se greje u tim uslovima, najbolje će vam ilustrovati sledeći grafikon uzajamne međuzavisnosti najvažnijih faktora rada:
   Division_Game_Graph.png 
    Apex_Game_Graph.png
   Dakle, najviša radna temepratura 72 stepena Celzijusa. Najviša radna frekvencija 2629 MHz. Najveća zabeležena potrošnja tik ispod 140W, dok su se ventilatori tokom opterećenja vrteli na oko 1500 obrtaja u minutu. Kartica je zaista bila neprimetno tiha tokom čitave procedure testiranja.Na kraju je sve jasno, RDNA2 donosi vidan napredak performansi u najpopularnijoj “mejnstrim” gejming klasi grafičkih karti. Sa druge strane tu je i bolji kvalitet slike jer je ovo prvi Radeon model sa ovom cenom i podrškom za Ray Tracing. Iako je konkurencija slične mogućnosti ponudila ranije, sada je AMD u prilici da ih potpuno isprati. Čak i više od toga jer je RX 6600 XT za jednu malu ali evidentnu marginu, brža od GeForce RTX 3060 12G modela.
   Pulse_RX6600XT_9s.jpg 
   Ostaje problem cene i poremećenog tržišta. Od toga će u najvećoj meri zavisiti sudbina i uspeh Radeon RX 6600 XT modela. Sa tehničke strane, pogotovu što se radi o Sapphire PULSE modelu je besprekorna, skoro bez zamerki. Tiha je, ne preterano topla i brza. Ukoliko Sapphire i AMD omoguće laku dostupnost po obećanih 400€, Radeon RX 6600 XT bi lako mogao da postane najtraženija gejming grafička karta za monitore sa 1080p rezolucijom!
    
   Prednosti:
   – Napredak u performansama- Malo grejanje- Niska potrošnja- Ray Tracing podrška- Dobar rashladni sistem- Fideliti FX Super Resolution
   Nedostaci:
   – Lošije GPGPU performanse- Ray Tracing performanse- Dostupnost igara sa FSR podrškom
    
   CENA 399 USD

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi