Novi problemi za Huawei - Nemačka razmatra izbacivanje kineske 5G opreme

Skoro 60 posto nemačkih 5G radio pristupnih mreža koristi Huawei komponente, što bi uskoro moglo da se promeni pošto Nemačka možda ukine kinesku 5G opremu

Novi problemi za Huawei - Nemačka razmatra izbacivanje kineske 5G opreme

Nemačko savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova i zajednice želi da uvede ograničenje na kinesku 5G opremu koju koriste lokalni operateri kao što su Deutsche Telekom i Vodafon, kažu zvaničnici. Procena je da čak oko 60 posto nemačkih 5G radio pristupnih mreža (RAN) koristi Huawei komponente, što bi uskoro moglo da postane prošlost. Ono što još uvek nije jasno je da li Nemačka planira da u potpunosti izbaci kinesku 5G opremu ili samo jedan njen deo.

Ograničenje bi se odnosilo na nemačke operatere koji koriste kako Huawei tako i ZTE opremu, što je potom izazvalo zabrinutost o eventualnom prekidu rada i mogućim pravnim postupcima.

Prema razmatranom nacrtu zakona, nemački telekomi bi morali da ograniče upotrebu kineske 5G opreme u jezgru svojih mreža do 1. oktobra 2026. godine, ali tačni detalji zabrane i dalje nisu precizirani. Deutsche Telekom nazvao je taj rok nerealnim, dok je Telefonica Deutshland rekla da će razmotriti traženje odštete i pravni postupak.

Anonimni nemački zvaničnik rekao je za Reuters da bi regioni poput Berlina u kojima je smeštena savezna vlada Nemačke ne bi trebalo da imaju kinesku tehnologiju u svojim mobilnim mrežama.

Berlin posle revizije o oslanjanju Nemačke na dva kineska dobavljača, ponovo procenjuje svoj odnos sa Kinom koju istovremeno naziva i partnerom i sistemskim rivalom. Ministarstvo unutrašnjih poslova želi da obuzda preterano oslanjanje na kinesku 5G tehnologiju, ali procene tvrde da će naići na protivljenja Ministarstva za digitalna pitanja.

Ukoliko bi Nemačka zaista povukla ovaj potez, to bi dodatno moglo da zakomplikuje situaciju u svetu jer bi Kina potez mogla ovo da posmatra kao pooštravanje već postojećih tehnoloških sankcija zapada prema njoj. S tim u skladu, mogli bismo da očekujemo i kineski odgovor koji bi takođe uveo neka od ograničenja, što bi se odrazilo na evropsko, ali i svetsko tržište.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Novi problemi za Huawei – Nemačka razmatra izbacivanje kineske 5G opreme​
    Skoro 60 posto nemačkih 5G radio pristupnih mreža koristi Huawei komponente, što bi uskoro moglo da se promeni pošto Nemačka možda ukine kinesku 5G opremu

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/n...macka-razmatra-izbacivanje-kineske-5g-opreme/

    Šta očekivati od najveće američke kolonije u Evropi...

  2. sdnenad

    Tehnološki (i svaki drugi) Fašizam u punom sjaju.
    Američke podrepne muve...

  3. Cineman

    Da li će EU praviti problem MTS zbog Huawei opreme, hm?

  4. pavlecom

    Pravi info je, da je Nemacka presudila da Huawei i ZTE nisu siguronosni rizik, i da mogu nesmetano da rade i njihova oprema da se ugradjuje. Sudski proces je trajao 2 god.

  5. Marti Misterija

    Kako lepo radi ova lokalna Huawei/Informer kancishka, botici rade overtajm...
    https://www.politico.eu/article/germany-draws-up-partial-ban-on-huawei/ je samo pocetak...
    Sto se tice domace scene neko priupita, praticemo velike u Evropi ako mogu tako da kazem...

  6. zamzung

    Ma biće Huawei i kod nas, nema da brinete. Ovo su samo packe... update firmware i rešena stvar ;)
    Ericsson and Huawei renew license agreement for global patents​

    Ericsson and Huawei have renewed a multi-year global patent cross-licensing agreement that covers patents essential to standards relevant to the products of the parties, including 3G, 4G, and 5G cellular technologies. The agreement covers the companies’ respective sales of network infrastructure and consumer devices, granting both parties global access to each other’s patented, standardized technologies


    View image at the forums


    Ericsson and Huawei renew license agreement for global patents

    Agreement covers patents essential to standards and grants both parties global access to each of their patented, standardized technologies.


    View image at the forums

    www.eenewseurope.com

    'Pandorini papiri' otkrili lobiranje za Huawei u državnim firmama u Srbiji​


    View image at the forums


    'Pandorini papiri' otkrili lobiranje za Huawei u državnim firmama u Srbiji


    View image at the forums

    www.slobodnaevropa.org

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi