Od entuzijaste do najvrednijeg zaposlenog: Kako se postaje Microsoft MVP?

Na ovogodišnjem Microsoft Build 22 događaju održan je niz sesija pod nazivom Microsoft Communities: Lessons from Central & Eastern Europe

 
Na ovim sesijama su zaposleni kompanije Microsoft imali prilike da pričaju o svojim zanimljivim iskustvima. Ona posebno zanimljiva za nas imala je dva govornika iz razvojnog centra iz Beograda – Milicu Kostić i Srđana Božovića.
Srdjan.jpg
Najvredniji profesionalac
Srđan je u ovoj sesiji dobio priliku da podeli svoj put do Microsoft MVP-ja. Kompanija Microsoft dodeljuje MVP nagrade (Microsoft Most Valuable Professionals) tehnološkim ekspertima koji strastveno dele svoje znanje sa zajednicom.
Jedan od preduslova je da MVP uvek koriste najnovije, moderne tehnologije i uvek su u toku sa njihovim razvojem, zajedno sa poznavanjem Microsoft proizvoda i servisa, koji pomažu da se reše svakodnevni problemi.
Tokom sesije Srđan, Senior Product Manager Azure Data tima je pričao o svojih 8 godina u kompaniji Microsoft i kreiranju IT zajednica u Srbiji.
Od građevinskog inženjera do vođe softverskih projekata
Pre nego što se zaposlio u kompaniji Microsoft Srđan je nakon završetka građevinskog fakulteta radio nekoliko godina kao laborant. To je bilo vreme kada je razvoj softvera bio u velikom zaletu i Srđan je odlučio da je vreme za promenu u karijeri. Nakon nekoliko godina u privatnoj kompaniji postao je Development Lead za vodeći proizvod te kompanije.
U tom periodu su se pojavili Azure i Windows Phone, a pametni telefoni su polako, ali sigurno osvajali tržište predstavljajući miks uređaja za komunikaciju i računara. Microsoft je otprilike u isto vreme započeo podršku tehnološkim zajednicama, a Srđan je to iskoristio i sa nekoliko svojih prijatelja osnovao .NET Developers korisničku grupu, koja će u narednim godinama iznedriti nekoliko drugih grupa.
Tarabica
Pet godina kasnije Srđan je učestvovao u osnivanju Tarabica IT konferencije, srpske konferencije za Microsoft zajednicu, što je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih je dobio MVP nagradu. Nakon toga 2014. godine Srđan se pridružuje kompaniji Microsoft.
Tarabica.jpg
Srđan sada radi kao Senior Product Manager u Data Platform grupi, koja radi na Azure SQL – SQL serveru u cloudu. Glavno Srđanovo zaduženje su mreža i bezbednost, a on je i dalje nastavio sa angažovanjem u zajednici, a to iskustvo mu je pomoglo na poslu Product Managera da vodi svoj tim i pomaže ljudima da uče i da se dalje razvijaju u profesionalnom smislu.
Podrška zajednice
Microsoft razvojni centar Srbija (MDCS) i dalje podržava zajednice, a inicijativa dolazi iznutra. Ovo znači da kao član tima imate mogućnost da predložite svoje inicijative, što ljudi smatraju korisnim.
Dobar primer je Petlja zajednica koja je izgrađena oko portala za učenje informatike gde osnovci i srednjoškolci mogu da nauče veštine programiranja. Pokrenulo ga je samo nekoliko entuzijasta iz tima, a sada ga koriste sve srednje škole u Srbiji. Ovo je primer kako možete ostvariti veći uticaj na društvo.
Još jedna stvar koja je počela iz MDCS-a je seminar mašinskog učenja koji sada okuplja ljude iz MDCS-a, akademske zajednice, stručnjake iz zajednice i ljude iz regiona koji bi želeli da nauče više o mašinskom učenju.
Zahvaljujući postojećem sistemu postoji mnogo mogućnosti kojima pojedinci i grupe mogu da doprinesu zajednici, ali i da ožive svoje ideje uz pomoć i podršku MDCS-a.

Ovaj tekst je urađen u saradnji sa Microsoft razvojnim centrom u Srbiji

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi