iOS 18 neće biti najveće iPhone ažuriranje samo zbog AI, već i zbog novih funkcija pristupačnosti

AI nije jedini faktor koji će činiti iOS 18 najvećim ažuriranjem za iPhone, s obzirom na to da Apple radi na implementaciji novih funkcija pristupačnosti

iOS 18 neće biti najveće iPhone ažuriranje samo zbog AI, već i zbog novih funkcija pristupačnosti

Kompanija iz Kupertina navodno planira široki spektar funkcija pristupačnosti za iPhone, za koje insajderi očekuju da će biti predstavljene zajedno sa predstojećom iOS 18 verzijom koja će uključiti i funkcije veštačke inteligencije.

Iako Apple kasni u trci sa AI implementacijom, želi da nadoknadi propušteno. Njegova konkurencija već nudi raznolike alate koji koriste ove tehnologiju, kao što je Google koji je integrisao AI u različite aspekte Android operativnog sistema i uključuje jedan od najkorisnijih dodataka u aplikaciji „Photos”.

Sa iOS 18 izdanjem, Apple takođe ima potencijlal da pruži slične mogućnosti, a to smo mogli da vidimo kroz kompanijske demonstracije različitih alata, koje uključuju i i one vezane za fotografije.

Prema nanovijem izveštaju portala MacRumors, Apple uz AI, planira da unapredi i pristupačnost svojih aplikacija, i tako poboljša postojeće i doda nove funkcije. U skladu sa tim, možemo da očekujemo sledeće promene:

1. Prilagodljive glasovne prečice u iOS 18

Korisnici će imati mogućnost mapiranja svojih fraza ili reči na određena podešavnja pristupačnosti, što treba da im omogući lakši pristup raznim opcijama. Upotrebom VoiceOver, Voice Control, Zoom i drugih funkcija, korisnici će moći jednostavno da pristupe prethodno postavljenim frazama.

2. Nove kategorije govora uživo, odnoso Live Speech opcije

Iako Live Speech već postoji u iOS 17, novi iOS 18 će ga poboljšati dodavanjem posebnog odeljka za kategorije koje kreira sam korisnik. Ovo korisnicima treba da omogući organizaciju fraza prema ličnim nahođenjima, uz mogućnost imenovanja kategorija radi bolje organizacije fraza i postavljanja ikona.

3. iOS 18 i prilagođeni font za dodatne aplikacije

Apple radi na implementaciji promenjive veličine teksta za dodatne aplikacije, dostupne u odeljku „Display section” u podešavanjima pristupačnosti (Accessibility settings). Korisnici će moći da odaberu razne veličine fonta za različite aplikacije, dok će macOS 15 proširiti podršku za veličinu fonta u pet novih aplikacija koje uključuju knjige, vesti, akcije, savete i vremensku prognozu, dodaje portal Wccftech.

Ove promene značajno bi trebalo da poboljšaju pristupačnost određenih podešavanja za korisnike. Takođe, insajderi spekulišu da bi Apple mogao da uvede opciju prilagođavanja veličine fonta trake menija u macOS 15. Kompanija takođe navodno radi na dodatnim funkcijama koje bi mogle da budu predstavljene već na ovogodišnjem WWDC 2024 događaju u junu mesecu.

Ipak, treba napomenuti da su ove informacije zasnovane na preliminarnim insajderskim izveštajima, a konačna reč pripada kompaniji Apple, koja do lansiranja nove verzije operativnog sistema, nešto može da doda ili odbaci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi