Jednostavno podešavanje vam pomaže da se rešite zavisnosti mobilnog telefona

Promena samo jednog, naizgled prostog podešavanja vam može pomoći da se rešite zavisnosti o mobilnom telefonu, postaće vam dosadan

Jednostavno podešavanje vam pomaže da se rešite zavisnosti mobilnog telefona

Svaki dan kada se vratim sa posla, uhvatim telefon i počnem kao lud da “skrolujem” po ekranu tragajući za sadržajima koji će mi preokupirati pažnju i tako u trenu proleti nekoliko sati. Deluje vam poznato ova situacija? U pitanju je zavisnost o mobilnom telefonu. Postoje mnogobrojne studije urađene na ovu temu.

Generalno, veruje se da je zavisnost od mobilnih telefona uobičajen problem među savremenom svetskom populacijom. Šta treba da uradite ako želite da se rešite ove loše navike i smanjite dragoceno potrošeno vreme? Nedavno je japanska umetnica podelila veoma pametan trik i krajnje jednostavno podešavanje koje u trenu može učiniti vaš telefon dosadnim i to samo promenom boje ekrana.

Japanska umetnica Etsuko Ichihara je podelila objavu na društvenoj mreži “X”, koju je za kratko vreme pogledalo više od 1.2 miliona ljudi. Mnogi korisnici su iznenađeni pozitivnim efektom komentarišući nakon što su i sami testirali ovaj naizgled jednostavan trik: „Zaista radi“ i „Veoma zanimljivo! Fotografije i kamera će se takođe pretvoriti u crno-bele“.

Etsuko Ichihara je otkrila da je ideja za ovaj jednostavan trik došla od prijatelja koji je rekao da će pametni telefoni nastaviti i dalje da stimulišu naš mozak u cilju proizvodnje velike količine dopamina, neurotransmitera koji dovodi do efekta zavisnosti. Jednom kada se ekran promeni u crno-belu nijansu prikaza, vizuelna stimulacija mozga će se smanjiti, čineći da društveni mediji izgledaju manje zanimljivo i relativno dosadno.

Ukoliko želite da probate, jednostavno podesite na vašem iPhone telefonu Settings > Accessibility > Visual Support > Screen Display and Text Size > Color Filter.

Korisnici Android telefona mogu direktno podesiti  Sleep Mode ili da odu u meni Settings – Accessibility Tools > Color & Dynamics i  uključe funkciju Color Correction i potom izaberu opciju Grayscale.

Pišite nam kakvi su rezultati i vaša iskustva.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. 3r1c_C4rTm4n

    Ja na Andoidu koristim aplikaciju minimalist phone vec duze vreme i mogu reci da zaista donekle pomaze. Kazem donekle zato sto aplikacija nazalost ne moze da ucini da sve aplikacije budu u grayscale/b&w modu. Jos jedna od prednosti ove aplikacije je sto neznatno produzava trajanje baterije na telefonima sa OLED ekranom.

  2. Mogu vam reci da su crno-beli porno filmovi podjednako interesantni kao i u boji. Bitna je radnja... 😁

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi