Microsoftov DirectStorage API doneće brže učitavanje video igara

Kompanija Microsoft tvrdi da će njihov DirectStorage API značajno skratiti vreme potrebno za učitavanje video igara u Windows operativnom sistemu

 
Jedna od najboljih karakteristika PlayStation 5 i Xbox Series X/S konzola će nazjad stići i na računare. Do sada, ultrabrzo učitavanje deonica video igara nije bilo moguće na računarima, pa čak ni sa onima koji su imali najbrže M.2 SSD hard diskove. Jednostavno, konzole najnovije generacije imaju specijalizovane SSD uređaje sa posebnom arhitekturom ukombinovane sa posebno razvijanim softverskim rešenjima, što zajedno omogućava veoma brza učitavanja.Sada, kompanija Microsoft počela je da isporučuje ovaj DirectStorage API (Application Programming Interface), tj. interfej za programiranje aplikacija u formi javnog seta alata za razvijanje softvera (software development kit – SDK). Time je omogućila developerima video igara da pristupe resursima uređaja za skladištenje podataka kako bi mogli da znatno poboljšaju brzine učitavanja deonica u svojim naslovima.Kako je kompanija Microsoft navela u svom blogu, “Od danas, sve video igre za Windows operativni sistem mogu biti isporučene uz DirectStorage. Ovaj javni API predstavlja novi iskorak u bržem uučitavanju detaljnih svetova u video igrama na PC platformi tako što pruža mogućnost da developer na bolji način iskoriste veliku brzinu uređaja za skladištenje prostora”.Takođe, kompanije Microsoft najavila je kako DirectStorage neće biti Windows 11 eksluziva, već da ga je moguće upotrebljavati i u Windows 10 operativnom sistemu. Za kraj, nije čak ni neophodno da korisnici nadograde svoj SSD uređaj za skladištenje podataka sa SATA na NVMe SSD. Ali, Microsoft jeste naveo kako se bolji rezultati očekuju na NVMe uređajima.
 
api.jpg
A kako sve ovo funkcioniše? Trenutno, Direct3D i CPU zaduženi su za kompresiju podataka na uređaju za skladištenje podataka, koji se odatle učitavaju u radnu memoriju. Ovo je upravo ono što DirectStoraga menja.Ovaj API uvodi optimizovani skladišni prostor koji učitava delove video igre u radnu memoriju, a odatle direktno u grafičku karticu umesto u procesor. Ovo je dosta brže rešenje od trenutnog, što doprinosi mnogo bržoj dekompresiji podataka dok procesor ostaje slobodan za druge zadatke.Postoji samo jedna začkoljica, a to je da, za sada, implementacija DirectStorage u Windows ne donosi i mogućnost za kompresiju podataka u grafičke kartice, što je najbitniji deo celokupnog sistema koji omogućava velike brzine učitavanja. Stoga, mnogo posla ostaje na procesoru i ceo proces nije u potpunosti optimizovan.Dobra vest jeste da će Microsoft omogućiti i kompresiju unutar grafičke kartice “kako bi dodatno rasteretili procesor”. Takođe, kompanija Microsoft planira da nastavi da optimizuje DirectStorage API, što je samo dobar vest za ljubitelje video igara. Prva najavljena video igra koja će koristiti ovu funkcionalnost biće Forspoken, koja stiže u oktobru.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi