Novi YouTube alati pretvaraju horizontalni video u vertikalni Shorts format

Uskoro stižu novi YouTube alati, među kojima je i pretvaranje horizontalnih video snimaka u takozvani Shorts, u kratki video format u vertikalnom položaju

Novi YouTube alati pretvaraju horizontalni video u vertikalni Shorts format

Platforma u vlasništvu kompanije Google, najavila je ažuriranja u vidu novih YouTube alata koji se pre svega odnose na Shorts video snimke. Naime, jedna od njih biće i pretvaranje običnih, vertikalnih video snimaka u kratki video format koji se upravo i zove Shorts, piše na blogu servisa.

Na internetu, sadržaj u vertikalnom formatu postaje sve popularniji, pa kompanije sve više uvode nove funkcije koje bi unapredile to iskustvo. Tako će YouTube omogućiti kreatorima sadržaja da svoje obične video zapise konvertuju u vertikalni format zahvaljujući novim funkcijama koje uvodi.

Novi YouTube alati otvaraju više Shorts pogodnosti

Među novim funkcijama za kompoziciju sadržaja biće i prilagođavanje njegovog izgleda, zumiranje i izbacivanje određenog segmenta video snimka. Testiranje novih funkcija pre uvođenja, trajaće nekoliko nedelja, naglasila je kompanija.

Još jedna opcija biće i pristup u podeljenom ekranu prilikom kreiranja sadržaja, koja će pomoći pri čuvanju ključnih delova snimaka u opciji Collab. To će biti novi alat koji omogućava pravljenje Shorts videa dok se paralelno posmatraju dva Shorts ili YouTube video snimka.

Ova funkcija je već dostupna za uređaje sa iOS operativnim sistemom, a uskoro će biti omogućena i za one sa Android softverom.

Iako to nije novina u tehnološkom svetu, jer postoje razne aplikacije koje omogućavaju uređivanje snimaka, za YouTube jeste, jer će omogućiti mnogo funkcija na jednom mestu na kom inače video treba i objaviti. Dakle, imaćete sve na jednom mestu, što je i glavni razlog uvođenja ovih alata.

Uz ove opcije uređivanja, platforma će dodati i nove nalepnice koje se mogu staviti na snimke, slično kao što to nudi društvena mreža Instagram. U njih će spadati i funkcije za pitanja i odgovore za interakciju sa publikom.

Jedna od onih koja će možda privući i najviše pažnje biće mogućnost uživo emitovanja Shorts snimaka na Shorts početnoj strani.

Unapređivanje ove platforme bilo je u jednu ruku očekivano, s obzirom na to da je servis nedavno podigao cene za svoje Premium i Music naloge, te sada izgleda kao da pokušava da opravda poskupljenja. Osim toga, na delu je trenutno i agresivna kampanja za prelazak na pretplatničke Premium naloge, u kojoj platforma korisnicima koji ne plaćaju pretplatu prikazuje sve više reklama na snimcima, dok paralelno preti blokiranjem plejera ukoliko je uključen blokator oglasa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi