AI na Androidu nije vredan novca, bar ne za sada

Pametni telefoni postali su deo naše svakodnevice i njihova tehnologija se stalno razvija, ali AI na Androidu i dalje nije postao presudan faktor kupovine

AI na Androidu nije vredan novca, bar ne za sada

Marketinške kampanje pametnih telefona često nas mame futurističkim obećanjima, ali realnost je drugačija. Primera radi, 5G tehnologija koja je postala široko dostupna, mnogim korisnicima ne donosi benefit, jer se oni i dalje suočavaju sa ograničenjima brzine interneta u ruralnim područjima. Istovremeno, kako je najnoviji trend globalno fokusiranje na veštačku inteligenciju, tako je i fokus većine proizvođača da AI na Androidu polako postaje jedan od glavnih pravaca kretanja, ali nije sve baš tako crno-belo.

Često se ispostavlja da su AI funkcije manje revolucionarne nego što ih proizvođači telefona reklamiraju, a mnoge od njih čak i ne pokreću neke od najpopularnijih AI platformi. U stvarnosti, mobilna veštačka inteligencija još uvek nije dosegla nivo opšte inteligencije kao što smo viđali u filmovima, objašnjava AndroidPolice. Dok Google Gemini može da piše poruke, a Sora generiše video zapise kao generativna veštačka inteligencija, mobilna AI tehnologija tek je jedva nadmašila virtualne asistente kao što je „Alexa“, koji postoji godinama.

Iako postoji napredak u mobilnoj AI tehnologiji, poput Samsung Galaxy S24 serije telefona sa generativnom AI funkcionalnošću na uređaju ili Google Pixel 8 Pro sa Gemini Nano AI, bez potrebe za povezivanjem na internet, ove mogućnosti još uvek nisu dovoljne da veštačka inteligencija bude presudan faktor prilikom odabira pametnog telefona. Realnost je ta da će proći još nekoliko godina pre nego što AI funkcije naprave značajne korake, kako bi postali podrazumevane opcije na telefonima.

Umesto da se sada opsesivno fokusiraju na AI funkcije, korisnici treba da razmotre širu sliku ostalih funkcija na telefonu. Trajanje baterije, kvalitet kamere, procesorska snaga – to su faktori koji trenutno mogu da imaju veći uticaj na korisničko iskustvo sa pametnim telefonima. Naravno, postoji mnogo AI aplikacija dostupnih na Android uređajima koje mogu da nadomeste nedostatak ugrađenih AI funkcija. ChatGPT i Gemini samo su neke od aplikacija koje korisnici mogu da preuzmu i tako unaprede svoje iskustvo na pametnom telefonu, koje trenutno dobro nose teret novine.

Ukratko, dok AI tehnologija na pametnim telefonima može da bude fascinantna u vidu integrisanih funkcija, trenutno nije razlog da bude ključna tačka prilikom kupovine uređaja. Umesto toga, korisnici treba da se fokusiraju na stvari koje zaista utiču na svakodnevno korišćenje uređaja.

Na kraju krajeva, nije vredno brinuti o AI funkcijama na telefonu koje su još uvek u povoju, i baš zato nije teško pretpostaviti da će na primer za dve godine hardver moći da radi stvari o kojima  sada može samo da se sanja. Ako danas kupite pametni telefon i tako mislite da ste napredovali u AI pogledu, možete biti strašno razočarani vrlo brzo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi