Konačno, prvi M.2 SSD koji ubrzava učitavanje igara

Da li je novi Sabrent SSD predvodink nove generacije M.2 SSD uređaja koji konačno najavljuje skori dolazak DirectStorage tehnologije ili je u pitanju malo preteranog marketinga?

Microsoft DirectStorage API je najočekivaniji novitet u kalendaru Windows unapređenja kada je u pitanju rad sa diskovima. To je upravo onaj tajni sastojak koji nam nedostaje svo vreme, a koji će otključati puni potencijal brzine naših NVMe SSD-ova, kako bi omogućio igrama da se brzo učitavaju — za samo sekundu, prema Forespoken programerima. Pitanje je da li će mnoštvo trenutno raspoloživih PCIe 4.0 NVMe SSD-ova biti sposobni da podrže novi API za skladištenje podataka? Pitanje koje je upravo postalo još komplikovanije sa izlaskom najnovijeg Sabrent Rocket 4 Plus G SSD-a.
Caka je u novom upravljačkom softveru, all i hardveru
Sabrent predstavlja ovaj novi SSD kao DirectStorage disk. Naravno, radi kao normalan brzi NVMe SSD, ali ovaj model je posebno fokusiran na brži rad sa igarama.
Ključna promena u odnosu na prethodne SSD modele je ta što Rocket 4 Plus G ima novi O2 GO firmver, koji je „urađen ispočetka“ kako bi bio u mogućnosti da maksimalno iskoristi prednosti DirectStorage tehnologije u kombinaciji sa najnovijim 1,600MT/S 3D TLC NAND flešom. Ovo bi sigurno trebalo da učini konkretni SSD još bržim, iako je Sabrent u ovom trenutku srećan što postiže nešto preko 7 GB/s, što je u skladu sa onim što trenutni Hi-End modeli nude.
Sve ovo je sasvim OK u smislu izlaska i promocije novog modela, ali otvara se pitanje o tome šta je zapravo potrebno za Microsoft DirectStorage? Da li postojeći PCIe 4.0 diskovi, neće biti u mogućnosti da podrže koristi od novog API-a? Da li će im samo trebati ažuriranje firmvera?
Sabrent_Rocket4_Plus_G_1.jpg
Kupite novi SSD ako želite brže učitavanje igrica…
Na ova pitanja odgovara upravo tehnička marketing služba Sabrent-a konstatacijom da najnoviji Rocket 4 Plus G zapravo ima najbržu verziju NAND memorije do sada koja izbacuje 1600 mega transfera u sekundi (MT/s)m za razliku od postojećih sa 1200MT/s. Pored toga ovaj model raspolaže upravljačkim softverom neophodnim za rad DirectStorage funkcionalnosti.
Trenutno aktuelni PCIe 4.0 modeli su u fazi testiranja i tek bi trebalo da dobiju firmware za DirectStorage tehnologiju, ali rezultati uopše ne moraju da budu dobri kakvi se inače očekuju. Za razliku od “običnih” novi Rocket 4 Plus G je dobio dodatna hardverska poboljšanja koja prati odgovarajući firmware i tek u tom slučaju je moguće koristiti puni potencijal DirectStorage tehnologije, pod jednim važnim uslovom – da je podržava igra koju pokrećete. Radi se na tome da se ubrzaju čak i igre koje nemaju podršku za DirectStorage.
… ili ipak ne mora, samo se čekaju zvanične specifikacije Microsoft-a
Izgleda da je Rocket 4 Plus G trenutno jedini M.2 SSD sa zvničnom podrškom za DirectStorage. To ipak ne znači da ostali PCIe 4.0 modeli neće raditi. Ne treba zanemariti ni činjenicu da DirectStorage radi sasvim dobro na XboX Series S/X konzolama.  One ipak imaju specijalni NVMe SSD povezan preko PCIe 4.0 x2 interfejsa, koji može da postigne 2.4 GB/s ili 4.8 GB/s nekompresovanih podataka.
To što ćemo možda morati da flešujemo postojeće diskove da bismo stvarno koristili DirectStorage nije strašno, tvrde sa portala pcgamer, posebno zato što su današnji SSD alati prilično laki za korišćenje. Jedino se plašimo da bi to moglo dovesti do toga da će se neki M.2 SSD-ovi morati da se formatiraju – što nije baš idealno.
Naravno, ono što nam je zaista potrebno u ovom trenutku je da Microsoft eksplicitno navede koji su hardverski zahtevi za DirectStorage!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi