Nvidia i partneri pokušavaju da definišu Small Form Factor (SFF) standard

Nvidia i njeni partneri ulažu dodatni napor kako bi olakšali korisnicima konfigurisanje računara malih dimenzija, poznatih pod terminom Small Form Factor PC (SFF)

Nvidia i partneri pokušavaju da definišu Small Form Factor (SFF) standard

Prema najnovijim informacijama, kompanija Nvidia radi sa partnerima na programu koji će korisnicima olakšati konfigurisanje kompaktnih računara malog formata (SFF). Komponente koje su prilagođene radu u računarima izrazito kompaktnih dimenzija će u budućnosti biti posebno naglašene i razlikovaće se od standardnih po dodatnoj oznaci.

SFF nije precizno definisan termin, već samo opisuje specijalne, kompaktne PC sisteme. Činjenica da i Intel tj od sada, Asus NUC i Cooler Master NR200 kućišta spadaju u istu kategoriju „SFF“ uređaja čini problem jasnim: „SFF“ zapravo nije isto što i „SFF“  – jer dok se komponenta „A“ uklapa u verziju „B“ računara, ovo više ne mora biti slučaj prilikom sklapanja „C“ konfiguracije.

Zbog toga kompanija Nvidia nastoji zajedno sa proizvođačima grafičkih karti, ali i ostatkom onih iz ovog dela industrije koji se bave proizvodnjom ostalih komponenti poput: kućišta, napajanja ili matičnih ploča, planira da ponudi korisnicima bolje smernice u ovoj oblasti. Prema opisu ove svojevrsne inicijative oličene u „SFF Enthusiast GeForce“ programu, koji citira wccftech, inicijativa će prvenstveno uključiti vodič za komponente koje su dizajnirane tako da olakšaju gejmerima izbor najbolje GeForce grafičke karte i drugih komponenti za njihov SFF računar.

Nvidia preuzima inicijativu u definisanju SFF standarda

Međutim, kada se jedan ovako kompaktan sistem jakih performansi gradi oko modernih grafičkih karti namenjenih entuzijastima, pronalaženje odgovarajućih komponenti visokih performansi u SFF formatu za sklapanje konfiguracije, može biti veliki izazov.

Zato je Nvidia propisala smernice za ovaj format kako bi pomogla igračima da izaberu najbolji GeForce RTX GPU i komponente za njihovu verziju SFF gejming konfiguracije.

Ove smernice definišu dimenzije i razmak između grafičkih kartica i SFF kućišta, stvarajući standard za sistem integratore i proizvođače kućišta kako bi sklapanje SFF gejming konfiguracija postalo prijatno iskustvo.

Sasvim je moguće da će program na kraju biti ograničen samo na određenu verziju SFF segmenta, ili da će postojati različite gradacije: npr. za slučajeve kao što su NR200 i slična kućišta, koja čak podržavaju korišćenje velikih grafičkih karti koje zauzimaju 3 slota, ali i manje verzije, koje prihvataju samo Mini-ITX grafičke karte sa maksimalnom dužinom od 170 mm.

Uglavnom oznake će biti primenjene i na postojeće i na nove grafičke kartice, tako da možemo očekivati da će GeForce RTX 4060 i 4060 Ti biti prve Nividia kartice koje će usvojiti ovaj novi standard kao pravo kompaktno ITX (SFF) rešenje. Ali oznaka „SFF Enthusiast GPU“ nije ograničena na ITX opciju. Kao što smo spomenuli postoje grafičke karte za entuzijaste koje se mogu smestiti u SFF PC kućište o to ona koja podržavaju kartice sa širinom 3 slota.

Nova inicijativa će podstaći proizvođače da više inoviraju u oblasti grafičkih karti visokih performansi, a koje se mogu upariti sa ITX matičnim pločama unutar SFF PC verzija i to zvuči definitivno kao dobro rešenje za ceo PC segment. Trenutno nema tačnog datuma kada ćemo videti prve rezultate ovog programa, ali je gotovo sigurno da bi uskoro trebalo da bude ozvaničen.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi