Šta je optička stabilizacija slike i zašto je važno da je vaš telefon ima?

Da li znate kako optička stabilizacija na telefonu čini da vaše fotografije budu oštrije i bolje?

Optička stabilizacija stara se da fotografije koje telefon napravi budu za klasu bolje u poređenju sa slikama na telefonima koji je nemaju. Ovo je ujedno i jedna od funkcija koju brojni proizvođači ne propuštaju da naglase ukoliko je njihovi telefoni imaju.
Međutim, kako OIS zaista funkcioniše i zašto je važno da vaš telefon poseduje optičku stabilizaciju?
Šta je OIS?
Optička stabilizacija slike je tehnologija koja se koristi u kamerama i smartfonima sa ciljem da se stabilizuju sve komponente unutar kamere zadužene za pravljenje fotografija kako bi se poništili efekti drhtanja naših ruku prilikom fotografisanja i snimanja. Drugim rečima, OIS nam dozvoljava da pravimo oštrije fotografije, čak i kada se telefon pomera ili drmusa prilikom slikanja.
OIS je posebno koristan kada pravimo fotografije u noćnim uslovima ili kada na raspolaganju nemamo dovoljno svetlosti, jer je kamera duže stabilna, i zbog toga je u stanju da primi više svetla i napravi svetlije i bolje fotografije. U slučaju da vaš telefon nema optičku stabilizaciju, za postizanje fotografija identičnog kvaliteta bilo bi potrebno da koristite stativ ili neki drugi vid stabilizacije.
Treba i napomenuti da OIS rešava problem kamere koja se pomera ili drhti, ali ne može da pomogne kada se subjekat koji slikate kreće.
MOTOROLAEDGE30PRO_EuropeGALLERYSHOOT_PROFESSIONALPHOTOS1.jpg
OIS vs EIS
Optičku stabilizaciju ne bi trebalo mešati sa elektronskom stabilizacijom slike (EIS) koja zvuči kao digitalna implementacije iste tehnologije, ali je u stvari nešto potpuno drugo.
EIS se koristi pri snimanju videa i funkcioniše tako što kombinuje više kadrova u videu kako bi stvorila stabilniji snimak sa smanjenim podrhtavanjem slike.
Moguće je da kamera ima i OIS i EIS, OIS za fotografije, a EIS za video.
Kako OIS radi?
Optička stabilizacija slike funkcioniše tako što koristi kompleksan, ali i kompaktan mehanizam koji se sastoji od senzora, elektro magneta i rotora. Ove komponente pomažu pri pomeranju kamere, koja je najčešće povezana sa ostatkom telefona sistemom sličnom oprugama koji dozvoljava određeno pomeranje.
MOTOROLAEDGE30PRO_EUROPEGALLERYSHOOT_PROFESSIONALPHOTOS9.jpg
Kada vam ruka drhti prilikom pravljenja fotografija, telefon i kamera se takođe pomeraju sa njom. Senzor u OIS mehanizmu vrlo brzo detektuje smer pokreta i šalje signal eletromagnetima koji potom mogu da pomeraju senzor i tako kompenzuju podrhtavanje.
Rezultat su oštrije i jasnije fotografije.
S obzirom na to da je ova tehnologija izuzetno značajna i bitna, ona je do sada uglavnom bila rezervisana za skuplje telefone, ali stvari se polako menjaju i sada se može naći u gotovo svim cenovnim klasama telefona.
Možda najbolji primer ove evolucije dostupnosti optičke stabilizacije jesu Motorola telefoni.
Kompanija se postarala da svojim korisnicima ponudi OIS u svojim premijum modelima kao što su Edge 20, Edge 20 Pro i Edge 30 i Edge 30 Pro, ali i u modelima u srednjoj i budžetnoj klasi po znatno nižoj ceni –  kao što su Motorola G82 i G41.
PR tekst

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi