Pad prodaje telefona zabrinuo Arm, šansa u AI tržištu i velikim centrima podataka

Akcionare kompanije Arm je prilično zabrinula situacija u vezi aktuelnog pada prodaje mobilnih telefona, dok rukovodeći ljudi kompanije tvrde da nema razloga za brigu jer je šansa u razvoju AI tržišta i velikih centra podataka

Pad prodaje telefona zabrinuo Arm, šansa u AI tržištu i velikim centrima podataka

Investitori kompanije Arm su navodno ozbiljno zabrinuti zbog pada profita u poslednjem tromesečju poslovanja kompanije zbog usporavanja industrije pametnih telefona, ali rukovodioci kompanije sa sedištem u Kembridžu, imaju plan kako da je ublaže i izbegnu buduće posledice po profit i to povećanjem tantijema. Ova glasina je bila u opticaju još ranije, ali koliko proizvođači pametnih telefona sada moraju da plate kompaniji Arm, tek treba da bude obelodanjeno. Međutim, ovaj potez ide u prilog Arm-u, jer se kaže da će njegov prihod zabeležiti rast od 20 odsto kao posledica ove odluke.

Arm se nada da će rast AI i centara velikih  baza podataka nadomestiti pad profita od mobilnih telefona

Neimenovani izvori koji prate dešavanja u vezi kompanije Arm, tvrde da su glavni menadžeri povukli jedan efikasan ali vrlo nepopularan potez kako bi nadomestili prihode. Odlučili su se da partnerima povećaju tantijeme. Iskreno, to je proizvođačima telefona u periodu krize i pada prodaje došlo kao vruć šamar.

Financial Times izveštava da bi britanski dizajner čipova mogao od ovakve odluke da poveća prihode za čak 20 odsto u finansijskoj godini koja se završava u martu 2025. Rezultat koji prevazilazi sve prognoze i pomalo iznenađuje analitičare tržišta. Iako će biti potrebno vreme dok finansije kompanije ne osete rezultat odluke o povećanju tantijema, postoje i druge oblasti na kojima Arm može da napravi zaradu, pre svih to su tržište veštačke inteligencije i veliki centri podataka.

Stvarnost i sadašnja situacija je takva da Arm realno gledano, trenutno ima samo „perifernu“ ulogu u tehnologiji potrebnoj za izgradnju velikih jezičkih modela (LLM) koji pokreću AI „chat botove“ kao što su ChatGPT i drugi. Međutim, mogućnosti su neograničene, barem prema rukovodiocima kompanije Arm. Čak je izvršni direktor kompanije NVIDIA, a koja trenutno vlada tržištem AI procesora, izjavio da novi Grace Hopper AI čip, ne bi bilo moguće napraviti da nije postojala Arm arhitektura, ističući  ključnu ulogu ove kompanije.

Arm ipak usporava

Prihodi kompanije Arm-a se nisu mnogo promenili u 2023. zbog situacije na tržištu pametnih telefona. Arm je nedavno obnovio i potpisao višegodišnji ugovor o licenciranju tehnologije sa kompanijom Apple. Kompanija iz Kupertina je među nekoliko tehnoloških giganata koji su investirali u inicijalnu seriju Arm akcija. Pretpostavke su da se radi o iznosu 25 do 100 miliona dolara, ali je čak i u tom izveštaju pomenuto da učešće u prvobitnom fondu akcija, ne znači da će Apple imati stratešku prednost na tržištu Arm proizvoda, prenosi Financial Times.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi